Szukaj

piątek, 25 czerwca 2010

Ciasto z białek

Nadmiar białek w lodówce, sprawił, że powstało to dość dobre ciasto. Piszę ,,dość”, bo nie do końca są to moje klimaty smakowe ;). Ale osoby, które je kosztowały m.in. moja mama, którą obecnie goszczę u siebie, stwierdziła, że jest wyśmienite :). Ciasto jest miękkie jak pianka, bardzo wilgotne, a jabłka nadają mu winnego smaku. Pasowałaby tu również polewa lub bita śmietana, która podniosłaby walory tego ciasta :).

 

Składniki:

  • 7 białek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (niepełna)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju (dałam z pestek winogron)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 2 duże jabłka

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Biała ubić z solą nie za sztywno, dodać cukier, sok z cytryny, dalej ubijać. Powoli wsypywać mąkę, ale mieszać już mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dać łyżkę oleju, również delikatnie wymieszać z całością ciasta.

Jabłka obrać i pokroić w nie za grube ćwiartki, można polać sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

Blaszkę, (użyłam tortową z kominkiem o średnicy ok. 26 cm), wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na spód układać jabłka jeden obok drugiego, mogą lekko nachodzić na siebie, by utworzył wianuszek. Wylać na nie ciasto, lekko wyrównać.

Piec w rozgrzanym piekarniki na 180 st. C, ok. 35 minut (jak ładnie się zezłości, sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe, mi zajęło ok. 30 minut).

Po wyjęciu chwilę poczekać, do odparowania ciasta. Następnie wyjąć ciasto, jabłkami do góry !:) i tak już zostawić.

Smacznego :) 

Ciasto z białek

Ciasto z białek

poniedziałek, 21 czerwca 2010

Ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc należy maksymalnie go wykorzystać ;). Dziś podam przepis na wspaniałe ciasto, które robi się błyskawiczne, a smakuje bajecznie :). Przepis ten dostałam jakiś czas temu od kuzynki Magdy za, który bardzo dziękuję !:). Ciasto jest delikatne, wilgotne, posypane wspaniałą kruszonką z dodatkiem owoców, niekoniecznie truskawek, po prostu miodzio :). Gorąco polecam !:).

 

Składniki na ciasto:

  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 400 g maki
  • 1 proszek do pieczenia (dałam 2 pełne łyżeczki)
  • ew. 2- 3 krople aromatu waniliowego

Ponadto:

  • ok. 400 g truskawek

Wykonanie:

Utrzeć na puch żółtka, jajka z cukrami i margaryną. Dodawać stopniowo wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, na koniec dać kilka kropli aromatu waniliowego. Ciasto można wstawić do lodówki, ale nie koniecznie. Ja robiłam go za pomocą maszyny i dodawałam składniki według podanej kolejności :).

Truskawki umyć, przekroić na pół. Blaszkę o wymiarach (ok. 24 x 36 cm), wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Zrobić kruszonkę, odstawić.

Na blaszkę wyłożyć łyżką ciasto, lekko wyrównać. Następnie ułożyć połówki truskawek, przecięciem do góry. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.

Piec w 180 st. C, ok. 40 minut (u mnie 35 minut) do suchego patyczka.

Kruszonka wg Bajaderki:

  • 185 g mąki
  • 100 g zwykłego cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy (16 g)

Masło roztopić w rondelku. Suche składniki razem wymieszać, następnie zalać je gorącym masłem i dokładnie wymieszać, by składniki ładnie się ze sobą połączyły.

Smacznego :) 

Ciasto z truskawkami

piątek, 18 czerwca 2010

Muffiny z coca colą w polewie truflowej

Pyszne, wilgotne muffiny z colą, które w połączeniu z polewą to poemat smaków ;).  Trufle dodają im właściwego charakteru. Przyznam, że najbardziej pasowały mi wyłącznie kakaowe, więc następnym razem nie będę robić osobnej masy białej i ciemnej :). Gorąco polecam  :).

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 ½ szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru (można dać niepełną)
  • 1 szklanka coca coli
  • ½ szklanki oleju (dałam z pestek winogron)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (całe kakaowe to 3 łyżki)

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, miksować. Następnie wsypać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować. Teraz dodawać na przemian małymi porcjami olej i colę, wymieszać mikserem na gładką masę.

Jeśli chcemy tylko kakaowe, do całości dodać kakao i wymieszać.

Gdy zdecydujemy się na dwu kolorowe to masę podzielić na dwie części. Do jednej dać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki maki.

Przygotować blaszkę na muffiny i nalewać na przemian obie masy do 2/3 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut do suchego patyczka.

* 1 szklanka to pojemność 250 ml

Polewa truflowa:

  • 8 – 9 cukierków truflowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 – 2 łyżki schłodzonej śmietanki kremówki (dałam 30 %)

Wykonanie:

Do garnuszka dać wymienione składniki i cały czas mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy :).

Smacznego :)      

Muffiny coca colą w polewie truflowej

Tagi: kakao olej
20:38, anytsujx , Muffiny
Link Komentarze (20) »
środa, 16 czerwca 2010

Chleb ziemniaczany

Kolejny wspaniały przepis od Kass, zaproponowany w ramach Weekendowej Piekarni. Chlebek bardzo Nam smakował, zwłaszcza z masełkiem ziołowym. Pieczywo jest bardzo delikatne, można powiedzieć, że lekko bułkowate, nie za słone, więc świetnie pasuje na kanapki z pikantniejszą wędlinką lub serkiem ;). Na drugi dzień jest wciąż mięciutkie i aromatyczne, smakuje wyśmienite nie tylko na ciepło, ale również na zimno :). Polecam !:).   

 

Składniki:

  • 7 g suszonych drożdży (dałam 14 g świeżych drożdży)
  • ¼ kubka ciepłej wody do rozczynu
  • 3 ¼ - 4 kubków mąki pszennej lub chlebowej typ. 650 (dałam 1 ½ kubka mąki krupczatki, resztę to mąka chlebowa)
  • 1 łyżeczka soli (ciasto jest mało słone)
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków (dałam zimne przeciśnięte przez praskę)
  • ½ kubka posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 kubek ciepłej wody

Ponadto:

  • 1 jajko do posmarowania (użyłam same białko z łyżką wody roztrzepane)
  • nasiona słonecznika lub pestki dyni do posypania

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w 1/4 kubka wody, przykryć na 5min.

Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, sól i mleko w proszku, wymieszać.
Dodać szczypiorek i ziemniaki i połączyć je z mąką. Dodać drożdże i trochę cieplej wody, wymieszać. Dać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto.
Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobnic ok. 10min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folią na 1godzinę do wyrośnięcia.

Spód tortownicy (średnica 24 – 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i osypać mąką.

Następnie ciasto ugnieść przez 1 min i podzielić na 12 części, każda uformować w kule i ułożyć w tortownicy, dookoła, w tym jedna w środku. Przy układaniu powstaną dwie warstwy pierwsza dookoła jak kwiatek, druga warstwa to kolejna kulka na środek, pozostałe tam gdzie widać przerwy.

Przykryć folią i odstawić na 45 min. do podrośnięcia, aby wypełniło tortownice. Piekarnik nagrzał do temp. 210 stopni C. Posmarować chleb jajkiem lub roztrzepanym białkiem z woda, posypać ziarnami.

Pieczenie: 210 st. C - przez 15 min., zmniejszyć do 180 stopni C i dopiec jeszcze 20 min., po czym pozostawić w zgaszonym piecu jeszcze 10 min. Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Podawać z masłem ziołowym.

Masełko ziołowe:

  • 3 pełne łyżki masła ocieplonego
  • 1 łyżka posiekanej b. drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej b. drobno szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • szczypta soli

Wszystkie składniki ładnie ze sobą wymieszać.

Smacznego :)

Chleb ziemniaczany

Chleb ziemniaczany

poniedziałek, 14 czerwca 2010

Ciasteczka arachidowe

Pyszne …, dość kruche ciasteczka o smaku orzeszków arachidowych. Zostały upieczone z myślą o moim starszym synku, by go przekonać do orzechów…, niestety pierniczki górą ;).  Za to Męża nie musiałam do nich przekonywać, ciasteczka znikły błyskawicznie, oczywiście z moją pomocą !:)). Inspirację do tego przepisu zaczerpnęłam z blogu Domowesmaczki.

 

Składniki:

  • ½ szklanki cukru (można pół na pół z brązowym)
  • 120 g masła lub margaryny
  • 115 g orzechów arachidowych (które następnie zmieliłam)
  • 1 jajko
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

W pierwszej kolejności odważyć orzeszki i zmielić je w blenderze lub maszynce do mielenia kawy na gładką masę.

Cukier (dałam jedynie ½ szklanki, a ciastka są bardzo słodkie), jako, margarynę zmiksować na biały krem, dodać zmielone orzeszki, miksować. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli, zmiksować.

Przyznam się, że wszystkie składniki w takiej kolejności dałam do robota, który zrobił to za mnie ;), więc poszło szybko i sprawnie.

Blaszkę z kuchenki wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciastek formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego, układać w małych odległościach, gdyż ciastka się rozleją i odrobinę urosną.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 st. C, ok. 10 minut (u mnie 7 minut).

Po upieczeniu przez chwilkę są bardzo miękkie, więc zanim się je zdejmie się z blaszki dać im 1 minutę na odparowanie :)).

Smacznego :) 

Ciasteczka arachidowe

Ciasteczka arachidowe

 
1 , 2