Szukaj

środa, 29 czerwca 2011

Ciasto bananowe

Przedstawiam Wam wspaniały przepis na przepyszne ciasto bananowe. Jest to pierwszy przepis, z którego udało mi się upiec tego rodzaju ciasto, bez zakalca. Próbowałam wcześniej już dwa razy z innych przepisów, niestety nie miałam szczęścia ;(, ciasto lądowało w koszu. Przez dłuższy czas nawet nie chciałam patrzeć na przepisy, do których dodaje się banany :))). Wczoraj podjęłam się kolejnej próby, która zakończyła się moim sukcesem …. Ciasto jest pulchniutkie, mega wilgotne, aromatyczne, że hej !!!:) Polecam !:)   

 

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki (ok. 1 pełna i 1/3 szklanki) 
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 średnie dojrzałe banany

Wykonanie:

Blaszkę keksową o wymiarach 24 lub 25, 26 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ja użyłam blaszki o wymiarze 25 cm.

Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.

Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).

Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.

Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła.

Przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku na 190 st. C ok. 50 minut.. Pierwsze 35 minut to piec nagrzany na 190 st., następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.

Smacznego :) 

Ciasto bananowe

Trytonia

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

wydrukuj przepis

niedziela, 26 czerwca 2011

Deser pełen truskawek

Deser pewnie znany dla większości z Was, prosty i nie skomplikowany, a co najważniejsze robi się go ekspresowo !:). Żałuję, że nie wpadłam sama na ten pomysł wcześniej …, takim deserem truskawkowym, jak ten zostałam poczęstowana, przez moją kuzynkę Kasię :).  Dziś przedstawiam Wam już moją trzecią odsłonę tego deserku, dwie pierwsze zostały zjedzone w tak ekspresowym tempie, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;))). Mój syn jest oczarowany jego smakiem i gdy deser się już kończy, dostaję pytanie, kiedy znów go zrobię :))). W smaku ciacho jest rewelacyjne, czuć głównie truskawki, które są przełamane przepysznymi i mięciutkimi biszkoptami, osłodzone galaretką,. Gorąco Wam polecam !:).  

 

Składniki:

  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 1 kg słodkich truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3 ½ szklanki wody

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 3 i pół szklankach gorącej wody. Odstawić by całość ostygło i zaczęło tężeć.

Spód blaszki o średnicy ok. 24 cm, wyłożyć folią aluminiową. Na dno poukładać okrągłe biszkopty, układam je w dwóch warstwach.

Truskawki umyć, obrać z szypułek, przekroić na pół. Wyłożyć na poukładane biszkopty. Następnie zalać już tężejącą galaretką.

Deser włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego :) 

Deser truskawkowy na zimno

wydrukuj przepis

piątek, 17 czerwca 2011

Ciasto truskawkowe z kruszonką

Nazwałabym raczej to ciasto truskawki zapiekane w cieście, a nie ciasto z truskawkami ;). Wypiek jak najbardziej wspaniały, cudowny, pełen przepysznych owoców w ogromnej ilości, które czuć przy każdym ugryzionym kęsie :))). Przepis pochodzi z stąd, piekła go również Sara. Gorąco polecam i życzę Wszystkim wspaniałego weekendu !:)

 

Składniki na ciasto: 

  • 800 g truskawek
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru

Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 35 (można piec w tortownicy o średnicy 24 cm), wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki, ja przekrajałam je na pół i przekrojoną stroną układałam do góry, by sok mógł lepiej wyparowywać, a nie spływać do ciasta.

Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego : ) 

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

wydrukuj przepis

czwartek, 09 czerwca 2011

Pancakes z wiśniową polewą

Dla mnie to najlepsze pancakes'y jakie kiedykolwiek jadłam, są ,,mega” wspaniałe. W tym miejscu możecie mi wierzyć lub nie ;))), więc polecam zakasać rękawy i jak najszybciej je wypróbować :). Gorąco polecam !:)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • można dodać: cukier waniliowy 16 g

Ponadto:

  • konfitura wiśniowa do polania lub własna inwencja twórcza

Wykonanie:

Masełko roztopić w rondelku i lekko schłodzić.

Wszystkie składniki, wrzucić do jedne miski: mleko, jajka, cukier, sól, proszek do pieczenia, mąka, wymieszać mikserem do połączenia się składników. Na koniec wlać schłodzone i roztopione masełko, całość ze sobą zmiksować.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut.

Piec na suchej patelni bez żadnego natłuszczania, najlepiej teflonowej, moja patelnia ma dość gruby spód. Nakładać łyżką, tworząc kółka, ale można sobie ułatwić pracę ;). Ja nalewam ciasto do niedużego dzbanuszka na mleko, musi mieć oczywiście tzw. ,,dzióbek”, którym się łatwiej nalewa. Bezpośrednio z dzbanuszka nalewam na patelnie, małe krążki. Pieczemy minutkę lub dwie z obu stron na jasno złoty kolor !:).

Możemy je podać: z dowolnym sosem, dżemem, bitą śmietaną lub posypane tylko cukrem pudrem, wariantów jest mnóstwo.

Smacznego :)  

Pancakes z wiśniową polewą

Pancakes z wiśniową polewą

piątek, 03 czerwca 2011

Truskawkowy puszek

Wspaniały deser na zimno, który polecam jak najbardziej na tegoroczne upały.  Osobiście przypomina mi puszek, swoją konsystencją i lekkością jaką rozpływa się w ustach :))). Jestem wciąż pod jego wrażeniem, robiłam go już dwa razy. Pierwszy raz była to wersja bez owoców, dodałam tylko mięciutką pomarańczową skórkę kandyzowaną, a wierzch polałam mleczną czekoladą …. bajkowe połączenie. Gorąco polecam Wam obie wersje !:) 

Ps. Życzę udanego weekendu ...

 

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Herbatniki rozbić blenderem na ,,proszek”, zalać gorącym masłem i jeszcze raz zmiksować, by połączyć oba składniki.

Gotowy spód przełożyć do blaszki o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki, do czasu przygotowania masy.

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 500 g serka Mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek zimnej wody

Ponadto:

  • 450 g truskawek, plus do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki umyć, obrać, osuszyć i pokroić na połówki.

Mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Żelatynę zalać zimną wodą, zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić na małym ogniu, pamiętajmy by ją nie zagotowywać ! – ostudzić.

Ubitą śmietanę łączymy z serkiem Mascarpone za pomocą łyżki, wlać żelatynę i szybko wymieszać, dodać truskawki, zamieszać, całość przełożyć do formy.

Udekorować świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego :) 

Truskawkowy puszek

Truskawkowy puszek

wydrukuj przepis