Szukaj

niedziela, 17 czerwca 2012

Pyszne ciacho

Ciasto jest przepyszne, pełne przeróżnych, ale jak do siebie pasujących smaków. Ciasto miodowe ułożone po środku placka ;), połączone smakowo z masą ananasową, daje temu ciastu to ,,coś”!:). Gdzie ja po pierwszym kęsie, pomyślałam sobie łał … ,,to jest naprawdę pyszne” ;))). Na ciasto natknęłam się na imprezie z okazji ,,Dnia Mamy”, w klasie mego synka. Chyba nie byłabym sobą, gdybym nie poprosiła o przepis :). Gorąco Wam polecam !:).

Ps. Moim wiernym czytelnikom chcę napisać, że wpisy, które pojawiały się dawniej, o wiele częściej, mam nadzieję, że niebawem powrócą :). Bloga nie zaniedbuję z racji braku chęci ;), tylko z powodu mojej przeprowadzki, która pochłania ogrom czasu, a zostało mi jeszcze dwa tygodnie ;). Mam nadzieję, że szybko uporam się również z podłączeniem do Internetu :). Buziaki:*     

 

 Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia się obu składników. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

Składniki na ciasto miodowe:

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”.

Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.

Masa ananasowa:

  • 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • ½ kostki masła
  • 1 puszka ananasów
  • 1 szklana syropu po ananasach
  • 1 szklanka wody

Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu.

Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.

Bita śmietana:

  • 0,5 l kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.

Ponadto:

  • 2 galaretki np. pomarańczowe na wierzch ciasta.
  • Owoce do dekoracji np. ananasy, banany

Wykonanie całości:

Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, w lato trzymać w lodówce.

Smacznego :)  

Pyszne ciacho

wydrukuj przepis

sobota, 02 czerwca 2012

Pączki ( przepis II )

Kochani, dziś podaję przepis na przepyszne pączki, które za mną ,,chodziły” już od dwóch tygodni :). Przepis dostałam od mojej wspaniałej cioci, która robi najlepsze pączki na ,,świecie” !:). Muszę napisać, że mimo moich starań, pączki wyszły oczywiście bardzo dobre, ale odbiegały od ideału, jakie jadam u autorki przepisu. Myślę, że trening czyni mistrza, więc ja jeszcze potrenuję w tym kierunku, by cieszyły mnie nie tylko smakiem, ale też swoim wyglądem.

W smaku są idealne, puszyste, nie za słodkie, z dżemem truskawkowym, wręcz rewelacyjne. Gorąco Wam polecam !:)

Ps. Życzę Wszystkim udanego weekendu oraz tygodnia, pozdrawiam i do następnego (...), Justyna :))).

 

Składniki:

  • 1050 g mąki
  • 100 g drożdży
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 170 g (rozpuszczonego) masła
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka spirytusu

Ponadto:

  • cukier puder do posypania (mieszam go z odrobiną cukru waniliowego)
  • konfitura lub dżem do nadziewania pączków

Wykonanie:

Jajka, żółtka cukier ubijam mikserem, do połączenia się składników, ale nie na całkowity biały puch. Na koniec dodaję do jajek łyżkę spirytusu, z miksować.

W osobnej misce do letniego mleka, kruszę drożdże i mieszam, aż wszystko się ładnie rozpuści.

Do rozpuszczonych w mleku drożdży, dodaję mieszankę jajeczną, mieszam łyżką. Wsypuję mąkę, przez sito, by dodatkowo spulchnić, mieszam już ręką. Na koniec wlewam rozpuszczone masło, dobrze wyrabiam ciasto ok. 10 minut. Naczynie przykrywam szczelnie (można ściereczką, folią spożywczą, ja mam specjalną pokrywkę), odstawiam na ok. 1 godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie rozkładam na podsypanej mąką stolnicy, układam w prostokąt, na połowie tego ciasta układam co dwa centymetry łyżeczkę marmolady, dwa równe rzędy, przykrywam połową czystego ciasta i wykrawam szklanką, można robić oczywiście swoją metodą pączki ;).

Pączki odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Smażyłam na oleju, użyłam do tego mojej głębokiej patelni, gdzie wchodzi  i siedem pączków na raz.

Temperatura oleju nie może przekraczać 175 st. C, zbyt gorący olej sprawi, że pączki szybko się będą palić, a środek może pozostać jeszcze surowy.

Wrzucamy pączek górą do dołu w ,,kierunku tłuszczu”, ja przykrywam na parę minutek, jak już obrócę na drugą stronę, już nie używam pokrywki !. Jak osiągną ładny brązowy kolor, wyciągam na ręczniczek papierowy, następnie posypuję cukrem pudrem z wanilią.

Smacznego :) 

Pączki

Pączki przepyszne

pączki

wydrukuj przepis