Szukaj

środa, 25 czerwca 2014

Choć w lodówce czeka na mnie koszyk truskawek :), to wzięło mnie na jabłka. Pyszne, soczyste, słodkie, jak się takim oprzeć ;). Zwłaszcza, że mój ukochany syn Maksymilian prosił mnie o ciasto z jabłkami. Padło na przepis bez użycia jajek, ciasto jest pulchne, mięciutkie, wspaniałe :). Wszystkim, którzy kochają jabłeczniki serdecznie polecam. Przepis pochodzi z blogu Bake&Taste.

 

Składniki:

  • 3  szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół gniazda nasienne usunąć (można skropić sokiem z cytryny).

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać serek homogenizowany, zamieszać, wkroić miękkie masło, całość dobrze wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Jak rozłożyć jabłka pokazują zdjęcia :).

Piec 45-50 minut (u mnie 35 minut), na złoty kolor, w 180 st.C.

Smacznego :)

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pulchne ciasto marchewkowe

Bardzo smaczne ciasto marchewkowe. Robi się je dość szybko, również fajnie rośnie w piekarniku. W smaku jest bardzo aromatyczne, pulchne i wilgotne. Do ciasta dałam smażone migdały, lekko słone. Można dodać inne orzechy np. włoskie lub laskowe, należy w tedy dodać do ciasta szczyptę soli. Następnym razem przełożę go masą na bazie serka mascarpone :). Polecam !:).

Pozdrawiam i do następnego wpisu ;).

(u mnie szklanka to 250 ml)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka posiekanych drobno migdałów
  • 1 i 3/4 szklanki startej marchwi
  • 1/2 szklanki dżemu lub powideł truskawkowych (u mnie własnej roboty)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Migdały zmielić bardzo drobno w blenderze.

Marchew oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce do warzyw.

W misce wymieszać suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, soda, cynamon i przesiać przez sito.

Jajka ubić z cukrem na biały puch, ok. 10 minut. Następnie dodawać porcjami olej i suche składniki, wymieszać mikserem do połączenia się składników, starać się krótko i na małych obrotach.

Następnie dodać mus truskawkowy, migdały, startą marchew, delikatnie wymieszać mikserem z całością.

Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x 35 cm.

Piec ok. 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po ostygnięciu udekorować wedle uznania, u mnie polewa czekoladowa.

Smacznego :)

piątek, 20 czerwca 2014

 

Najlepsze ucierane ciasto z truskawkami

Przepis na to ciasto jest idealną bazą, by piec go również z innymi owocami. Jest bardzo puszyste, ,,lekkie", mięciutkie. Szybko się je robi. Jednym słowem wspaniałe. Użyłam do niego cukru brązowego, co powoduje, że wypiek nabiera karmelowego zabarwienia. Można śmiało piec tylko na białym cukrze. I jeszcze jedno: ciasto ma delikatny maślany smak, co uwielbiam w tego rodzaju wypiekach, ale można użyć margaryny, będzie taniej. Ciasto należy również obserwować w trakcie pieczenia. Wyciągnięcie go we właściwym momencie z piekarnika, również wpływa na jego walory smakowe.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i do następnego wpisu ;).

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 160 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 350 g truskawek
  • 3 łyżki cukru

Truskawki pokroić drobno (można na cieńsze plasterki), zasypać cukrem odstawić. Przed wyłożeniem na ciasto, przełożyć je na sito, by pozbyć się nadmiaru soku.

Kruszonka:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy

Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Masło roztopić i delikatnie ostudzić.

Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrami na puch (ok. 10 minut). Wsypać mąkę i wlać roztopione masło, następnie utrzeć do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 20 x30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, poukładać pokrojone truskawki, można je lekko docisnąć. Następnie posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, ok 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

sobota, 14 czerwca 2014

Zakręcone Brioszki

Jedne z najlepszych bułeczek drożdżowych na słodko jakie kiedykolwiek jadłam. Są tak pulchne, mięciutkie z wyczuwalną maślaną nutą. Moi mali chłopcy nie mogli się nimi najeść, były same ochy i achy. Piekłam je dwa dni z rzędu i wciąż mam na nie zamówienie ;). W przepisie jest podane 50 g cukru, zwiększyłam do 60 g, domownicy uznali, że chcą troszkę słodsze. Przepis pochodzi z tej strony klik klik.

Pozdrawiam i życzę udanego weekendowego pieczenia.

Ps. Mnie nosi na ciasto marchewkowe z prażonymi migdałami ;).

 

Składniki:

  • 325 g mąki tortowej + 1 łyżka
  • 50 g cukru + 1 łyżka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier puder

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do letniego mleka, dajemy rozkruszone drożdże, łyżka mąki i łyżka cukru, zamieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ok. 15 minut.

W misce mieszamy ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, mleko w proszku, cukier, szczyptę soli. Robimy zagłębienie, wlewamy roztrzepane widelcem jajko, mieszamy całość, dodajemy rozczyn, również mieszamy, zagniatając nasze składniki do środka.

Dodajemy masło, które po pierwsze musi być bardzo miękkie, po drugie nasze wcześniejsze składniki nie są jeszcze całkiem zagniecione w zbitą całość.

Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykryć je ściereczką np. w misce i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto, lekko wyrobić na stolnicy, podzielić na osiem równych części. Rozwałkować każdy na prostokąt o wymiarach 20 x10 cm, przecinać na skos, w odstępach około 1 cm.

Jak zwijać, pokazują już zdjęcia !:).

Zwinięte układamy na blaszkę, zostawiając odstępy, bułeczki rosną. Przykryć je ściereczką na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 st. C, góra dół. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew na 5 minut, do zrumienienia się brioszek.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)



czwartek, 12 czerwca 2014

Rolada serowa

Dziś mały odpoczynek od truskawek i rabarbaru ;). Tą roladę robi się bez użycia piekarnika, podaje się schłodzoną prosto z lodówki. Jest idealna na upały dla wszystkich bakaliożerców takich jak ja :). I jeszcze jedno, jest bardzo sycąca, polecam i do usłyszenia :).

 

Składniki:

  • 700 g sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru (ew. do smaku)
  • 2 łyżki miodu
  •  3,5 - 4 łyżki galaretki morelowej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • ok. 150 g herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (ulubionych)
  • 1/4 szklanki suszonych moreli
  • 1/4 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Ser zmielić dwukrotnie.

Herbatniki włożyć do woreczka i pokruszyć na drobne kawałki.

Czekoladę pokroić w drobną kostkę.

Bakalie umyć lub lekko sparzyć i drobno posiekać (oprócz rodzynek).

Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości, zdjąć z ognia dodać masło, utrzeć całość. Wszystko przelać do sera, dodać alkohol, miód i połączyć razem za pomocą miksera.Dodać 2/3 pokruszonych herbatników, bakalie, wymieszać.

Galaretkę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w trzech łyżkach wrzącej wody. Wlać do sera i wymieszać z całością.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć naszą masę serową i posypać resztą herbatników. Włożyć do lodówki na minimum 5 godzin.

Smacznego :)

Tagi: bakalie ser
15:35, anytsujx , Rolady
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3