Szukaj

piątek, 30 lipca 2010

Ciasto z Żywca

"Kolejne wspaniałe ciasto, które piecze się błyskawicznie. Z dodatkiem ulubionych owoców, smakuje rewelacyjnie !:). Wypiek jest bardzo wilgotny, mięciutki, puszysty, można śmiało napisać, że wręcz sam rozpływa się w ustach :). Już wiem, że to ciasto będę piec bardzo często, bo jest naprawdę pyszne !:). Zastanawiacie się dlaczego ma taką nazwę ?, pewnie z tamtą przywędrował, ale myślę, że nie jest to istotne, bo smakowo jest wart Waszej uwagi !:). Przepis pochodzi od Kasi z blogu Diabełkowe gotowanie :). Polecam !:)

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka

Ponadto:

  • ok. 250 g porzeczek (mogą być dowolne, wedle uznania)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Owoce wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, przed wsypaniem na ciasto.

Wykonanie:

Mąkę, cukier i margarynę wymieszać w misce, by powstało coś w rodzaju kruszonki. Z tego odsypać pół szklanki (u mnie połowę kubka).

Do pozostałej mieszanki w misce, dodać jako, proszek i mleko, całość wymieszać mikserem na gładką masę.

Blaszkę keksową o wymiarach ok. (12 x 30 cm) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Przelać ciasto do formy, wsypać owoce, całość posypać kruszonką. Piec w 190 st. C, przez ok. 45 minut, najlepiej sprawdzić na końcu patyczkiem czy się upiekło.

Smacznego :) 

Ciasto z Żywca

Ciasto z Żywca

poniedziałek, 26 lipca 2010

Styropian

"Ciasto o bardzo kontrowersyjnej nazwie, przyciągnęło moją uwagę jak magnes :)). Nigdy nie próbowałam prawdziwego styropianu ;)), więc moje porównanie jest nie obiektywne, ale jako ciasto jest naprawdę wspaniałe !:). Najbardziej wyczuwalny jest kokos i powidła śliwkowe, te dwa połączenia dają nie ziemskie doznania smakowe. Nam wypiek bardzo smakował i jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie klik klik. Gorąco polecam !:)

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny

Ponadto:

  • ulubiony dżem lub powidła śliwkowe

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na spód blaszki i posmarować dżemem lub powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki, na czas robienia masy.

Składniki na masę:

  • 1 litr kwaśniej śmietany 18 % (dałam 12%)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (dałam ¾ szklanki)
  • 1 budyń śmietankowy (dałam dwa po 40 g każdy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie masy:

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać śmietanę i stopniowo pozostałe składniki. Wszystko razem przemieszałam delikatnie mikserem. Użyłam do tego ciacha blaszkę o wymiarach ok. (24 x 40 cm).

Wyłożyć masę na ciasto, posmarowane wcześniej powidłami. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C (piekłam w 190 st. C), ok. 50 minut. Ciasto najlepiej zostawić przez całą noc do wystudzenia, będzie się lepiej kroić.

Smacznego :) 

Styropian

Styropian

piątek, 23 lipca 2010

Naleśniki z pianą

"Dziś podam Wam wspaniały przepis na pyszne naleśniki. Ciasto na nie różni się od tych tradycyjnych, swoją piankową konsystencją, dzięki dodaniu ubitych białek. W smaku są bardzo puszyste, mięciutkie, do konfitury wręcz wymarzone :), bardzo Nam smakowały :). Polecam !:)  

Składniki na ok. 7 naleśników:

  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek.

W osobnej misce wymieszać razem, mąkę, żółtka, mleko, woda, cukier waniliowy, tak by nie było grudek. Następnie dodać ubite z solą białka na sztywno, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Małą patelnie smarować pędzelkiem oliwą lub roztopionym masłem, nalewać ciasto i piec z każdej strony na złoty kolor.

Podawać z ulubioną konfiturą.

Farsz jabłkowo – żurawinowy:

  • 3 jabłka
  • 50 g żurawiny
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżeczka masła

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier i dusić całość do miękkości.

Pod koniec dodać żurawinę i masło, dusić jeszcze ok. 7 minut.

Smacznego :) 

Naleśniki z pianą

Naleśniki z pianą

środa, 21 lipca 2010

Malinowa pasja

"Bardzo proste, a zarazem jakie pyszne ciasto z malinami, z przepisu mamy mojego męża. Wypiek należy do tych bardziej suchych, ale wilgoci nabiera pod wpływem owoców i jego soku. Do tego robi się go błyskawicznie, jest delikatne i ładnie prezentuje się na paterze :). Bardzo polecam !:)

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g mąka krupczatki
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 300 g malin
  • 1 łyżka mąki pszennej

Lukier:

  • ½ kubka cukru pudru
  • ok. 1 – 2 łyżki wrzącego mleka
  •  1 łyżka soku z cytryny

Całość energicznie ze sobą połączyć.

Wykonanie:

Masło roztopić i schłodzić.

Jajka ubić dokładnie z cukrem na biały puch (ubijałam dość długo ok. 15 minut). Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać, już za pomocą łyżki. Teraz wlać roztopione i ochłodzone masło i również delikatnie go wmieszać w całość.

Blaszkę o średnicy ok. 25 cm, wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą. Wlać delikatnie ciasto, wsypać na wierzch owoce, wymieszane wcześniej z łyżką mąki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 45 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawić chwilę w tortownicy, po wystygnięciu wyjąć i polać lukrem.

Smacznego :)   

Malinowa pasja

Malinowa pasja

poniedziałek, 19 lipca 2010

Jagodzianki

"Najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadłam !:). Jest to moje osobiste zdanie, gdyż żadna kupiona w cukierni bułeczka z jagodami, nie podbiła mojego podniebienia, tak jak ta z przepisu Tatter. Są po prostu wspaniałe, mięciutkie, z delikatnym miąższem i chrupiącą skórką, a do tego wypełnione cudownym jagodowym farszem :). Polecam !.

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki chlebowe (dałam pszennej)
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego

Farsz jagodowy:

  • 300 g jagód (starczyło 250 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Lukier:

  • ½ kubka cukru pudru
  • ok. 2 – 3 łyżki wrzącego mleka
  • ew. 2 krople aromatu waniliowego

Całość energicznie ze sobą połączyć.

Ponadto:

  • białko do posmarowania przed pieczeniem

Wykonanie:

Na samym początku radzę zrobić sobie rozczyn, czyli rozkruszyć drożdże, dodać z 2 łyżki mleka ok. 2 łyżek mąki i 1 łyżeczka cukru, całość ma przypominać konsystencję gęstej śmietany, pozostawić na ok. 20 minut.

Mleko rozmieszałam razem z jajkiem.

Do mąki dać sól, wlać letnie mleko z jajkiem, wyrośnięte drożdże, cukier, wymieszać wszystko bardzo dokładnie, pod koniec wlać olej i wyrobić ciasto do uzyskania miękkiej i plastycznej konsystencji. Całość zostawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Odgazować i zwinąć w rulon, który trzeba teraz podzielić na 16 części (po ok. 60 g). Lekko uformować kulki (można wałkować, ja robiłam to w dłoniach) na środku każdej umieścić łyżkę jagodowego farszu. Zlepić jak na pierogi, dokładnie dociskając. Teraz umieścić bułeczkę złączeniem na stolnicy i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować, nadając jej kształt owalnej bułeczki.

Gotowe bułeczki umieścić na naoliwionej blasze, którą można dodatkowo posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Zostawić je tak na 45 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte jagodzianki posmarowałam rozmąconym białkiem i piec je, jak podaje przepis, w rozgrzanym piekarniki w 220 st. C, ale ja piekłam w 200 st. C, ok. 15 minut.

Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić, najlepiej na kratce i posmarować delikatnie lukrem.

Smacznego :) 

Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki

 
1 , 2