Szukaj

niedziela, 31 lipca 2011

Kruche ciasto z budyniem i morelami

Podpisuję się pod pierwszym zdanie autorki tego przepisu  ,,ciasto, które zawsze wychodzi”, znajdziecie go tu: klik klik. Ciasto moim skromnym zdaniem jest ;), genialne pod każdym względem wg moich kategorii. Jest szybkie i proste wykonaniu, nie zawodne, wiem co piszę, bo piekłam go dwa razy pod rząd :))), ślicznie wygląda na paterze, a co najważniejsze smakuje boskooooo !:). Piekłam go z morelami i tą wersję uwieczniłam na zdjęciach. Piekłam również z papierówkami, smakowało również nie przeciętnie, zrobiłam tylko jeden ,,myk”, z którym się z wami podzielę. Jabłka nie posypywałam cynamonem, tylko dodałam małą łyżeczkę do mleka jak gotowałam budyń śmietankowy i w ten sposób uzyskałam budyń cynamonowy, na który poukładałam cząstki obranych papierówek – w smaku rewelacja. Gorąco polecam !:).      

 

Składniki:

  • 1/2 margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 300 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka do budyniu

Ponadto: 

  • 500 g moreli lub dowolnych owoców 
  • cukier puder do oprószania ciasta 

Wykonanie: 

Morele myjemy, drylujemy. 

W misce mieszamy mąkę, sól, jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję.

Zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia (ja wlewam gorący na ciasto). 

Ciasto rozwałkowujemy i 2/3 z całości wykładamy na okrągłą blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką lub bułką tartą (użyłam blaszki do tarty o średnicy 27 cm). Na to dajemy budyń, układamy owoce i posypujemy je 4 łyżeczkami cukru. Na całość rozkruszamy resztę ciasta. Zapiekamy około 40 minut w 200 C (piekłam w 180 st. C).

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :) 

Kruche z morelami

Kruche z morelami

wydrukuj przepis

piątek, 22 lipca 2011

Prostokątne babeczki z twarożkiem

Smakują wybornie, a jeśli ktoś kocha mocno czekoladowe wypieki tak jak ja, to pokocha te babeczki :))). Pierwszy kęs, pierwsze moje wrażenie ,,niebo w gębie” ;), czekoladowy smak, przełamany słodkim twarożkiem, przyprawiony jagodami. Gorąco polecam !:)  

Ps. Życzę Wszystkim udanego weekendu, pozdrawiam :))).    

 

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • odrobinę mniej niż ½ szklanki, brązowego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 łyżek kakao
  • niepełna szklanka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa serowa:

  • 300 g białego twarożku dobrze zmielonego (dałam ,,Bielucha”)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 białko 

Ponadto:

  • parę garstek jagód, do posypania babeczek 

Wykonanie: 

Masło roztopić w rondelku, dodać kakao, na koniec cukier waniliowy i lekko zagotować. Odstawić do wystudzenia. 

Serek biały rozmieszać widelcem lub łyżką w misce, dodać cukier kryształ oraz białko, dobrze całość wymieszać, zrobiłam to za pomocą łyżki. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Do wystudzonej masy kakaowej dodać, jaka i żółtko, zmiksować, wsypać mąkę przesianą z proszkiem, również zmiksować, na koniec dać mleko, połączyć z całością. 

Foremki wysmarować tłuszczem, obsypać je bułką tartą. Nakładać mniej niż pół formy, na ciasto kakaowe po dwie łyżki twarożku, na końcu posypać jagodami. 

Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 35 minut (zależy od formy jaką mamy, jeśli na muffinki to czas będzie krótszy o ok. 10 minut). 

Smacznego :) 

Babeczki 

wydrukuj przepis

wtorek, 19 lipca 2011

Croissanty (rogaliki francuskie)

Czy wyszły mi idealne Croissanty ;)?, trudno powiedzieć, ponieważ nie jestem z wykształcenia cukiernikiem, ani kucharzem …. jedynie pasjonatką słodkich wypieków :))). Ta pasja to dla mnie nie małe wyzwanie ;))) i słodka przygoda wśród różnorodnych smaków i smaczków :). Z wypieku jestem bardzo zadowolona, dla mnie w smaku są świetne, posmarowane dżemem truskawkowym czy nutellą, smakują rewelacyjnie, więc stawiam ,,kropkę nad i” :). Gorąco polecam !:)

 

Składniki: 

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 10 g soli (dałabym 6 g) 

Ponadto:

  • żółtko do posmarowania 

Wykonanie: 

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. 

Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą. W środku kopczyka mąki zrobić wgłębienie, do którego wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, szybko wyrobić (ja wlewałam powoli mleko i pomagałam sobie nożem, tak by mąka wpiła cały płyn, następnie wyrabiałam ciasto rękami). 

Gdy mąka wchłonie całe mleko, ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do wyrośnięcia. 

Po godzinie, zagnieść ciasto kilka razy, by uszły z niego pęcherzyki gazu i wstawić do lodówki na 30 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na dość cienki prostokąt, na środku którego ułożyć masło w temperaturze pokojowej (można je wcześniej rozgnieść widelcem, formie papki). Brzegi ciasta złożyć do wewnątrz, tak jak kopertę, i ponownie rozwałkować (jeśli zdarzy nam się, że masło wypłynie z ciasta, należy wgniatać je ręcznie, podsypując mąką, byle nie za dużo dodawać mąki). Otrzymany placek złożyć na troje, rozwałkować jeszcze raz. Czynność powtórzyć trzy lub czterokrotnie, następnie ciasto odstawić na 15 minut. 

Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek (ja wcześniej ciasto podzieliłam na cztery kawałki, rozwałkowywałam partiami). Ciasto wałkowałam na prostokąty, które cięłam w wzdłuż pasy o szerokości 10 lub 11 cm. Każdy tak przycięty pas cięłam na skos by wyszedł trójkąt. Można robić większe bułeczki, w tedy pocięte poszczególne pasy powinny mieć po 20 cm szerokości a następnie przeciąć każdy na skos, tak by wyszedł z jednego pasa dwa trójkąty. Każdy zawijać od podstawy ku wierzchołkowi.

Croissanty

Croissanty

Croissanty

Croissanty

Croissanty

Rogaliki układać na oprószanej mąką stolnicy, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie ułożyć na blasze, posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem, i piec ok. 15 minut, w nagrzanym piekarniku do temp. 220 st. C. 

Smacznego :) 

Croissanty

Croissanty

Croissanty

wydrukuj przepis

sobota, 16 lipca 2011

Ciasto z rabarbarem

Proste a zarazem pyszne ciasto z rabarbarem. Mięciutkie, wilgotne, pełne rabarbarowego nadzienia, cóż chcieć więcej od ucieranego ciacha ?;), jedynie puszystości lub delikatności. Te ciasto jest raczej z tych bardziej zbitych, jednak Nam bardzo smakowało. Zamiast rabarbaru można użyć również sezonowych owoców, polecam !:)    

Ps. Życzę Wszystkim udanego weekendu, pozdrawiam :))).    

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • ½ margaryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Ponadto:

  • ok. 600 g obranego i pokrojonego rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Rabarbar umyć obrać ze skórki, pokroić w paseczki czy kostkę, wedle uznania :). Polać miodem, cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Jak puści sok należy dobrze odcedzić i można jeszcze raz dosłodzić.

Między czasie rozpuścić margarynę i ostudzić.

Do mąki dodać proszek do pieczenia i całość przesiać przez sitko.

Do śmietany dodać, żółtka, cukier i to wszystko dobrze razem zmiksować. Powoli wsypywać mąkę i miksować z całością, następnie dolewać ostudzoną margarynę, połączyć wszystkie składniki mikserem. Na końcu dodać ubite białka i wymieszać z całością delikatnie łyżką.

Przelać do blaszki o wymiarach 26 x 36, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wyrównać, wyłożyć odcedzony z soku rabarbar. Piec w piekarniku na 190 st. C, ok. 45 minut. Gdy lekko ostygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

wydrukuj przepis

sobota, 09 lipca 2011

Sernik z sosem malinowo czekoladowym

Przepyszny serniczek, który upiekłam z przepisu Soul_kitchen, z mojej strony dodałam tylko sos malinowo – czekoladowy. Miałam ochotę na taki właśnie akcent, by poczuć w ustach smak lata ;). Myślę, że całość świetnie ze sobą współgrała, bo sernik jest bardzo słodki, a sos ma posmak lekko kwaśny co z całością łączy się fenomenalnie !:). Gorąco polecam ten sos również do innych deserów np. naleśników !:).

Ps. Życzę Wszystkim udanego weekendu, pozdrawiam :))).    

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • ½ kostki masła
  • 6-10 jaj (dałam 6 jaj)
  • budyń waniliowy (dałam 64 g)
  • 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę cukru pudru)
  • cukier waniliowy

Sos malinowo – czekoladowy:

  • 400 g malin
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady

Maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier i lekko zgotować. Do gorącej masy dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia i połączenia się z malinami. Odczekać aż masa lekko ostygnie i zmiksować w blenderze na gładką masę (można zawsze dosłodzić, wedle uznania). Wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę, by całość zgęstniała do konsystencji sosu.

Sos przechowujemy w lodówce !

Wykonanie całości:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Ja dałam tylko na nie cała godzinę i tez było dobrze.

Ser zemleć. Masło dokładnie zmiksować i dodawać stopniowo ser. Dodać do ciasta żółtka, dokładnie wymieszać a następnie pozostałe składniki. Osobno ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.

Do przygotowanej formy (użyłam tortownicę o wymiarze ok. 26 cm, na spód dałam papier do pieczenia, boki osmarowałam tłuszczem i wysypałam lekko mąką), zetrzeć połowę kakaowego ciasta. Wylać masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na około godzinę. Ja nagrzałam piekarnik do 200 st. C. i po dziesięciu minutach zmniejszyłam do 180 st. C.

Sernik po wystudzeniu wstawiłam do lodówki na całą noc.

Smacznego :) 

Sernk

Sernik

wydrukuj przepis

 
1 , 2