Szukaj

wtorek, 31 lipca 2012

Crostata, czyli kruche ciasto z owocami

Przepyszne ciasto, pełne smakowitych sezonowych owoców ;). Przepis zobaczyłam na blogu u Zen.ona i zgadzam się w zupełności z jej opisem cyt. ,, Krucha, wilgotna, owocowa, słodko - kwaśna zmysłowa … dopieszcza chrupkością, nęci łatwością wykonania”. Ciasto robi się błyskawicznie, pięknie pachnie ;). Kroiłam jeszcze ciepłe, ponieważ nie mogłam się doczekać chwili, kiedy skosztuję chociaż kęsa :))). Gorąco Wam polecam !:).

 

Składniki:

  • 125 miękkiego masła,
  • 3 łyżki zwykłego cukru,
  • 1 jajko,
  • 200 g (półtorej szklanki) mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • szczypta soli

 Ponadto:

  • 20-25 dag truskawek lub malin
  • 20 - 25 dag borówek amerykańskich
  • 1 obrana i pokrojona na plastry brzoskwinia
  • 2 -3 łyżki cukru, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta, trochę cukru do posypania

Wykonanie:

Zacząć od przygotowania ciasta:

masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując wszystko przez chwilkę na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Odłożyć niepotrzebny już mikser i rękami połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli jeszcze nie ma mocno zwartej struktury dodać 1-2 łyżki mąki, przełożyć na blat i kilka razy zagnieść, po czym włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć, by zrobił się gruby placuszek i chłodzić w lodówce przez godzinę.

Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi), zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środek ciasta położyć kupkę owoców i poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności - ważne jest to, by zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz.

Rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec 35 minut.

Smacznego :) 

Crostata

Crostata

Crostata

Crostata

Crostata

wydrukuj przepis

czwartek, 26 lipca 2012

Deser

Szybki, a zarazem smaczny deser. Nadaje się wyśmienicie na upalne lipcowe popołudnie (…). Borówki zalane posłodzonym jogurtem, przyprawione mleczną czekoladą ;). Polecam !:).

 

Polewa jogurtowa (ilość na dwa pucharki):

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta wanilii

Podane składniki ze sobą zmiksować.

Polewa czekoladowa:

  • 12 kostek czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka

Do rondelka połamać czekoladę, wlać trzy łyżki zimnego mleka. Na małym ogniu cały czas mieszać, aż czekolada ładnie się rozpuści i połączy się z mlekiem.

Ponadto:

  • borówka amerykańska lub jagoda leśna (ilość wedle uznania)

Wykonanie:

Borówki umyć. Przesypać do pucharków (u mnie po trzy pełne garstki, na jeden). Polać polewą jogurtową, na końcu ozdobić polewą czekoladową.

Smacznego :) 

Deser

Deser

Deser

wydrukuj przepis

15:23, anytsujx , Desery
Link Komentarze (13) »
sobota, 21 lipca 2012

Torcik serowy bez pieczenia

Torcik jest naprawdę dobry, chętnie go upiekę po raz kolejny z dużą ilością owoców sezonowych :). Masa serowa wyszła mi dość zbita, wolę bardziej puszystą, więc następnym razem spokojnie zamiast podanej w przepisie 300 ml kremówki, dam 500 ml. Zawsze można zmniejszyć podaną ilość żelatyny ;), po przeliczeniu u mnie wyszło 5 małych łyżeczek. To tyle, jeśli chodzi o moje drobne uwagi :). Przepis zobaczyłam na blogu Izy :). Gorąco Wam polecam !:).

 

Składniki na spód ciasta: 

  • 150g pokruszonych biszkoptów
  • 100g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki cynamon (opcjonalnie) 

Pokruszone biszkopty wymieszać z cynamonem i rozpuszczonym, ciepłym masłem na jednolitą masę.

Tortownicę (22cm) wyłożyć folią a następnie biszkoptami z masłem. Dobrze docisnąć. 

Składniki na masę serową:

  • 500g twarogu (trzy krotnie zmielonego)
  • 200 - 250g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • laska wanilii
  • 20g żelatyny
  • 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
  • 150g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
  • 300 ml śmietany kremówki 

W jednej misce wymieszać twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny dodać ziarenka z laski wanilii. 

Kremówkę ubić na sztywno.

Żelatyną rozpuścić w 100 ml wrzątku i jeszcze ciepłą zmieszać z jogurtem. Do masy serowej dodać jogurt z żelatyną i ubitą kremówkę. Wymieszać i wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.

Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Jak masa stężeje, można ułożyć na niej owoce, na koniec zalać galaretką.

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :) 

Torcik serowy bez pieczenia

Torcik serowy bez pieczenia

wydrukuj przepis

poniedziałek, 16 lipca 2012

Czekoladowo malinowe z polewą Baileys Ciasto smakowało całej Rodzinie :). Moi mali chłopcy nie przepadają za polewą lukrową, więc ją ściągali, dla tego pozwoliłam sobie na dodanie alkoholu ;). Lukier z dodatkiem Baileys, wpasował się znakomicie ze smakiem malin. Nic dodać nic ująć, ciasto jest jak najbardziej wyśmienite do popołudniowej niedzielnej kawki :))). Przepis własny, gorąco Wam polecam !:)

Ps. Cieszę się, że mogłam już coś dla Was opublikować :). Przeprowadzka przebiegła dość sprawnie ;), Internet mam dopiero od kilku dni. Pierwszy tydzień spędziłam na porządkach, bo dom przypominał ciągle ,,plac budowy”. Drugi tydzień spędziłam nad maszyną do szycia, bo szyję zasłony, myślę, że jeszcze ten tydzień mi zleci, by wszystko dokończyć, (jeśli chodzi o szycie). Mam nadzieję, że już na tak długo Was nie opuszczę ;))), pozdrawiam cieplutko Justyna !:).

 

Składniki:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 240 g mąki krupczatki
  • 80 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 350 g malin
  • 1 łyżka mąki

Lukier:

  • ok. szklanki cukru pudru
  • 3 – 4 łyżek Baileysa

Całość energicznie ze sobą połączyć.

Wykonanie:

Masło roztopić i schłodzić.

Suche składniki wymieszać: mąka, kakao, proszek do pieczenia, szczypta soli.

Jajka ubić dokładnie z cukrem na biały puch (ubijałam dość długo ok. 15 minut). Następnie dodać suche składniki, małymi porcjami i bardzo delikatnie wymieszać, już za pomocą łyżki (jeśli mikser to najmniejsze obroty!). Teraz wlać roztopione i ochłodzone masło i również delikatnie go wmieszać z całością.

Blaszkę o średnicy ok. 25 cm, wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą. Wlać delikatnie ciasto, wsypać na wierzch owoce, wymieszane wcześniej z łyżką mąki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 45 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawić chwilę w tortownicy, po wystygnięciu wyjąć i polać lukrem.

Smacznego :) 

Czekoladowo malinowe z polewą Baileys

Czekoladowo malinowe z polewą Baileys

Czekoladowo malinowe z polewą Baileys

wydrukuj przepis