Szukaj

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Kokosanki

Czas na coś mocno kokosowego, coś co bardzo lubi mój Mąż :). Ja również lubię kokos, ale nie zaliczam się do fanów tak jak On, ale co się nie robi by sprawić przyjemność, osobie którą się kocha :), a więc powinnam piec więcej kokosowych przysmaków ;))). Wracając do ciasteczek, są mięciutkie w środku i mocno czekoladowe w smaku, nad całością oczywiście góruje smak kokosu. Polecam !:)

Składniki:

  • 8 jajek
  • 20 łyżek cukru
  • 16 łyżek mąki
  • 6 łyżek budyniu bez cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie biszkoptu:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem.

Całe jajka ubić na biały pych, dodając cukier, na koniec wsypywać porcjami suchą mieszankę i już na najniższych obrotach miksera, połączyć wszystkie składniki.

Wyjdzie nam coś w rodzaju biszkoptu, bardziej zbitego, przypominając ciasto czekoladowe.

Blaszkę o wymiarach ok. (24 x 40 cm) posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniki na 190 st. C, ok. 35 minut (najlepiej do tzw. suchego patyczka).

Najlepiej ciasto pozostawić w blaszce do ostygnięcia.

Ponadto:

  • 300 g wiórków kokosowych

Polewa czekoladowa z galaretką:

  • ½ margaryny
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%

Wszystkie składniki zagotować, oprócz galaretki, którą należy dodać na sam koniec do gotującej się masy czekoladowej, wyłączyć i całość dobrze wymieszać.

Wykonanie całości:

Zimny biszkopt pokroić na małe prostokąty ok. (4 x 5 cm). Następnie każdy przy pomocy wykałaczki zamaczać w polewie czekoladowej, tak by masa opłynęła cały prostokącik. Na koniec obtoczyć w kokosie i układać osobno jeden koło drugiego, a wcześniej spód talerza należy również lekko obsypać kokosem. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy ;).

Smacznego :) 

Kokosanki

Kokosanki

wtorek, 24 sierpnia 2010

Sernik na zimno z borówkami

"Wspaniały serniczek na zimno z przepisu mojej kuzynki Magdy :), lekko przeze mnie zmodyfikowany ;). Przepis okazał się dla mnie bardzo ciekawy, ponieważ ser do ciasta robi się samemu, w dość szybki sposób. Do tego masa wychodzi bardzo kremowa. O całości mogłabym napisać poemat ;), ale oszczędzę sobie i Wam czasu i napiszę krótko, ten sernik jest rewelacyjny :))). Polecam !:)

Składniki na spód:

  • 220 g herbatników maślanych
  • 110 g roztopionego ciepłego masła

Herbatniki maślane rozgnieść blenderem na proszek, wlać roztopione masło i jeszcze raz połączyć całość blenderem.

Blaszkę o średnicy 26 cm, wykładamy spód papierem do pieczenia. Na dno blaszki, przełożyć masę z herbatników, powierzchnię wyrównać i całość włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Składniki na masę serową:

  • 1 litr mleka
  • 1 duża kwaśna śmietana 18 %
  • ½ szklanki cukru pudru (lub więcej wedle uznania)
  • 1 masło lub margaryna
  • 5 jaj
  • sok z jednej cytryny

Ponadto:

  • 2 galaretki truskawkowe (ugotować na 3 szklankach wody)
  • 400 g borówek amerykańskich

Wykonanie:

Całe jajka roztrzepać ze śmietaną, za pomocą np. widelca, całość przelać do gotującego mleka. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż do otrzymania sera (mi zajmuje to ok. 25 minut). Przelać na sito i całkowicie ostudzić.

Masło ucierać z cukrem na biały puch, dodawać po łyżce zimnego sera, można dodać sok z całej cytryny, na koniec całość potraktować blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji.

Na spód herbatnikowy wyłożyć masę serową, ułożyć owoce, włożyć do lodówki na ok. 15 minut, na koniec wlać na owoce tężejącą galaretkę.

Smacznego :) 

Serniczek na zimno

Sernik na zimno

sobota, 21 sierpnia 2010

Torcik lodowy

"Kiedy zobaczyłam ten torcik na blogu Kasi, od razu wiedziałam, że będzie fantastyczny w smaku :). I nic a nic nie pomyliłam się w swej intuicji, jest po prostu pyszny. Polecam byście jeszcze skorzystali z tego przepisu w ostatnie upały tego lata i przekonali się sami, o tym co tu napisałam !:). Przepis cytuję prawie w całości za jego autorką :).

Składniki:

  • 180 g ciastek (dałam maślane herbatniki)
  • 100 g masła
  • 1 ½ litra lodów śmietankowych lub waniliowych (np Algida), dałam 2 litry
  • ½ puszki dulce de leche (kajmaku), kupiłam już gotowy
  • ok. 1 ½ szklanki malin

Wykonanie:

Ciastka rozgnieść na proszek blenderem, następnie powoli wlewać stopione ciepłe masełko, dalej wymieszać blenderem, do połączenia się obu składników. Odkładamy kilka łyżek na posypkę, a resztą wykładamy foremkę (20 x 20 cm) i dociskamy do dna lekko łyżką, wyrównać powierzchnię. Wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.

Lody wyjmujemy z lodówki na ok 15 minut, aby zmiękły i dały się bez problemy przełożyć na ciasteczkowy spód.

Lody umieszczamy na ciasteczkach. Na lody wykładamy łyżeczką kajmak. Można też samemu go zrobić, gotując przez 1 ½ godziny słodzone mleko skondensowane.

Na lodach układamy maliny i posypujemy odłożonymi wcześniej ciasteczkami. Wkładamy do zamrażarki. Deser powinien być gotowy po ok. 2 godzinach.

Smacznego :) 

Torcik malinowy

Torcik lodowy

21:01, anytsujx , Desery
Link Komentarze (29) »
środa, 18 sierpnia 2010

Babeczki z jabłkami

"Te muffiny są fantastyczne już zostałam ich fanką ;))). Papierówki znalazłam ostatnie w tym roku pod Naszą jabłonką, od razu pomyślałam o tych babeczkach. Są bardzo winne, mięciutkie, a kruszonka to już inna bajka, cudnie łączy się z całością. Za przepis dziękuję Myniolince, który cytuję prawie w całości, gorąco Wam polecam !:)

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru (dałam pół szklanki)
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy)
  • ½ kostki masła lub margaryny
  • 2 szklanki. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 duże papierówki (mogą być inne jabłka)

 Kruszonka:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Cukier, mąkę i cynamon rozetrzeć z masłem tak, aby powstała kruszonka. Na koniec dodać posiekane drobno orzechy.

Wykonanie:

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

W drugiej misce roztrzepać mikserem jajka z cukrem na biały puch. Dodać mleko, jogurt, wanilię i rozpuszczone chłodne masło, wymieszać delikatnie mikserem.

Połączyć zawartość obu misek i krótko wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste). Wsypać pokrojone na cząstki jabłka (ja pokroiłam w drobną kosteczkę) i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Nałożyć do foremek muffinkowych i posypać orzechową kruszonką. Piec w temperaturze 180 st. C, przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :) 

Muffinki z jabłkami

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Jabłecznik z budyniem

"Jest to ciasto, które w okresie zimowym piekę bardzo często. Nie muszę już pisać, że bardzo Nam smakuje ;))) i jest to najlepszy jabłecznik z budyniem jaki kiedykolwiek jadłam :). Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, budyń nadaje mu tą delikatność, jabłka winny smak, polecam !:).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru pudru (daję odrobinę mniej)
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem

Ugotować te dwa budynie na litrze mleka.

Ponadto:

  • 1 ½ kg jabłek
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Z podanych składników wszystko razem połączyć, by powstało jednolite ciasto. Następnie podzielić go na dwie równe części.

Jabłka pokroić w drobne, cienkie talarki, można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ja do tego ciasta użyłam teraz swoje jabłka ze słoika litrowego ;).

Blaszkę o wymiarach (24 x 40 cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz równomiernie na spód blachy dać jedną część ciasta, ponasuwać widelcem, na to wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać gorący budyń, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta, dobrze ponasuwać widelcem.

Piec około 50 minut w 190 – 200 st. C. Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem. Pamiętać by kroić go jak będzie już całkiem zimne !:).

Smacznego :) 

Jbłecznik 

Jbłecznik

 
1 , 2