Szukaj

wtorek, 23 sierpnia 2011

Pyszne ciasto z kaszą manną

Ciasto jest świetne. Ma cudownie przeplatające się kolorki, smakuje obłędnie, tu zaznaczę dla osób które lubią kaszę mannę w każdej postaci, np. tak jak Ja ;))). Na upały, prosto z lodówki, jest jednym z moich faworytów :). Przepis pochodzi z tej strony klik klik. Gorąco polecam !:) 

 

Składniki na biszkopt: 

  • 1 niepełna szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. 

Blaszkę o wymiarach 26 cm x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut, na jasno złoty kolor. 

Składniki na masę: 

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 16 g cukru waniliowego 

Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje. 

Ponadto: 

  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 100 g herbatników
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 gorzka czekolada starta na tarce o małych oczkach, do dekoracji (nie dałam) 

Wykonanie: 

Obie galaretki rozpuściłam w dwóch szklankach wrzącej wody.

Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką i ścieramy czekoladę przed podaniem. Ponownie wkładamy do lodówki. 

Smacznego :)

Ciasto z kaszą manną

Ciasto  z kaszą manną

wydrukuj przepis

niedziela, 21 sierpnia 2011

Ciasto z jagodami

Napiszę tak ;), ciasto jak ciasto, nie było z tego tytułu ani ,,och” ani ,,ach”. W smaku dobre, zwłaszcza pierwszego dnia. Z dużą ilością jagód, co sprawiło, że dzięki temu ciasto smakowało jak ,,duża jagodzianka” ;). Ktoś spyta ?, zatem co było nie tak … Już odpowiadam :), dla mnie zbyt zbita i zwarta konsystencja ciasta. Być może mój błąd, w przepisie, który, pochodzi z tej strony klik klik, była wskazówka, którą się zasugerowałam cyt.,, Masa ma być dość gęsta, aby owoce się nie zatopiły (…). Warto wtedy dodać łyżkę lub dwie mąki, aby zagęścić ciasto. ” Wydawało mi się, że ciasto faktycznie jest lekko za rzadkie i dodałam dodatkowo trzy łyżki mąki i tu chyba tkwi szkopuł. Uwielbiam ciasta puszyste i zdecydowanie wolę jak owoce opadną, czy są wchłonięte przez ciasto, byle było mięciutkie. Przepis i tak jest dobry, na pewno do niego wrócę, ale już bez tej dodatkowej mąki ;))), więc polecam do wypróbowania !:) 

 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki
  • 12,5 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 litr jagód 

Kruszonka: 

  • 80 gram mąki
  • 50 gram masła
  • 50 gram cukru 

Wykonanie: 

Na samym początku rozpuszczamy masło na ogniu i odstawiamy do wystudzenia.

Zagniatamy kruszonkę. Wszystkie składniki razem, w gładką kulę i wkładamy do lodówki. Radzę zrobić z podwójnej porcji na blaszkę o wymiarach ok. 24 cm x 36 cm. 

Jajka miksujemy z cukrem, następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki, a na samym końcu wystudzone masło.

Masa ma być dość gęsta, aby owoce się nie zatopiły. Masa może być zbyt rzadka przy dużych czy podwójnych jajkach. Warto wtedy dodać łyżkę lub dwie mąki, aby zagęścić ciasto. 

Ciasto przelewamy do formy (u mnie 24 cm x 36 cm) nasmarowanej i obsypanej bułką bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wysypujemy owoce i kruszymy na sam wierzch spore kawałki kruszonki. 

Pieczemy w 175- 180 st. C, około 40-45 min.

Smacznego :) 

Ciasto z jagodami

wydrukuj przepis

czwartek, 18 sierpnia 2011

Drożdżowe muffinki pachnące wanilią

Mając ochotę na coś drożdżowego, postanowiłam upiec właśnie takie muffiny, jeśli można je tak nazwać ;). Nie będę rozwodzić się nad nazewnictwem i typologią co jest muffiną a co nie, tu głównie chodzi o smak :). Uwieście lub nie są boskieeeeee, pełne ziarenek wanilii, przez co są mega aromatyczne, pulchne oraz wilgotne w środku. Jeszcze czuję ich smak w moich ustach ;). U mnie nie dotrwały do następnego dnia :))). Gorąco Wam polecam !:).   

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • 2 łyżki mleka 

Ponadto:

  • 2 łyżki roztopionego masła do smarowania muffinek
  • ew. lukier i ozdoby do dekoracji 

Wykonanie: 

Drożdże wymieszać razem z mlekiem. 

Do miski wsypać mąkę, oba cukry, wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Dodać jajka wymieszać łyżką, wlać drożdże, znów zamieszać. Na całość rozkruszyć w kawałkach margarynę, temperatury pokojowej. Zacząć wyrabiać ciasto rękoma, tak, aby całość ładnie się ze sobą połączyła. 

Następnie ciasto dzielimy na dwie części, pakujemy do woreczków, dobrze związujemy supełek i wkładamy je do głębokiego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, jest gotowe do pracy (u mnie zajęło to 1 godzinę). 

Na stolnicy rozwałkowujemy sobie ciacho na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy paski o szerokości 5 cm i długości 35 – 40 cm. Zaczynamy zwijać rulonik, tak aby każdy kolejny płat nachodził jeden na drugi. Ja spód mufiiny przycinałam o ok. 1 cm, by był niższy. 

Muffiny

Muffiny

Muffiny

Muffiny

Blaszkę na muffinki wysmarować margaryną, posypać mąką. Wkładamy nasze drożdżowe muffinki do środka, przykryć delikatnie ściereczką i zostawić na ok. 30 minut. 

Roztopić dwie łyżki masła i posmarować pędzelkiem muffinki, przed włożeniem do piekarnika. 

Piekarnik nagrzać na  200 st. C, piec 15 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu, można udekorować wedle uznania. 

Smacznego :)     

Drożdżowe muffinki pachnące wanilią

Drożdżowe muffinki pachnące wanilią

wydrukuj przepis

sobota, 13 sierpnia 2011

Ryżowe pancakes

Wspaniałe, wspaniałe i jeszcze raz wspaniałe !:))). Bardzo pomysłowe pancakes z dodatkiem ryżu. Założę się ;), że nie jednej z nas, ten dodatek zostawał w nadmiarze z obiadu :). A tu proszę, świetne rozwiązanie, jak pozbyć się ugotowanego ryżu. Znając już ten przepis, placuszki te na stałe zagoszczą w moim menu kuchennym, zwłaszcza, że mojemu sześciolatkowi bardzo smakowały :). Przepis zaczerpnęłam z tej strony klik klik, z moimi małymi zmianami. Polecam !:) 

Ps. Życzę Wszystkim udanego weekendu :)   

 

Składniki:

  • 1 torebka ugotowanego, wystudzonego ryżu (100g)
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • ½  łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego 

Ponadto:

  • miód do polania 

Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku. 

Do miski wlać mleko i stopniowo, cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło. 

Wymieszać - dodatkowo zmiksowałam wszystko blenderem. 

Na rozgrzanym na patelni oleju kłaść łyżką niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor. Uwaga!, ja nie smażyłam na oleju, tylko jak tradycyjne pancakes, na suchej teflonowej patelni.

Gotowe placuszki polać miodem lub inną polewą wedle uznania. Dobrze też smakują z domową konfiturą :). 

Smacznego :) 

Ryżowe pancakes

Ryżowe pancakes

wydrukuj przepis

Tagi: miód ryż
21:42, anytsujx , Smażone
Link Komentarze (23) »
środa, 10 sierpnia 2011

Seromakowiec

Wspaniałe połączenie, które uwielbiam najbardziej, czyli ser i mak. Dlaczego ?, ponieważ jestem mega fanką serników i makowców, tych drugich nie prezentuje licznie na blogu, ale postaram się poprawić ;))). Ciasto jest z tych ciężkich, zarazem wilgotnych, z polewą czekoladową smakuje wyborowo, u mnie nigdy nie kończy się na jednym kawałku ;))). Zwróćcie również uwagę na polewę, która moim zdaniem jest świetna. Przez dwa dni zachowała mi połysk, nawet jak ciasto było włożone do lodówki, nie uległa ,,mętnieniu” … Przepis jest ,,wiekowy”, sprawdzony i pochodzi od mojej dobrej znajomej. Gorąco Polecam !:) 

Ps. Chciałabym też nadmienić, że na Facebooku Moje ciacho przekroczyło już 100 ,,fanów” :))), z czego bardzo, ale to bardzo kochani się cieszę. Prawdę mówiąc, zakładając tego bloga nawet nie śniłam, że dziennie będzie, aż tyle wejść i takie duże zainteresowanie tym, co wyczyniam w mojej kuchni ;))). Nie będę Was czarować i pisać tu, że blog jest prowadzony wyłącznie tylko dla Was, bo tak niestety nie jest ;). Piszę go dla własnej przyjemności, z namiętnej miłości do pieczenia :))). Ale prawda jest taka, że lubię dzielić się swoimi słodkimi odkryciami z Wami i zarażać pasją !:). Pozdrawiam Was bardzo ciepło i do następnego …. 

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • ½ kostki masła
  • 300 g cukru (dałam cukier puder)
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli do ubijania białek

Ser zmielić dwukrotnie.

Ocieplone masło utrzeć z cukrami i żółtkami, na biały puch. Dodawać po łyżce sera, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać ubite białka do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką z całością. 

Składniki na masę makową:

  • 300 g maku mielonego
  • ½ kostki masła
  • 200 cukru (dałam cukier puder)
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka kopiasta bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu lub olejek rumowy (parę kropli)
  • opcjonalnie bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa  … 

Mak sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie.

Ocieplone masło utrzeć z cukrem i żółtkami na biały puch i dodawać do tego stopniowo zmielony mak. Dodać teraz bułkę tartą, proszek do pieczenia, rum lub olejek rumowy. Następnie dodać ubite białka, wymieszać je z całością za pomocą łyżki. Na koniec dodać bakalie, lekko oprószane mąką i wmieszać je delikatnie w całość masy makowej. 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g cukru (dałam cukier puder)
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu, tylko przez chwilkę. Uwaga, polewa szybko gęstnieje, więc jeszcze ciepłą rozprowadzić po cieście !:).     

Wykonanie całości: 

Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, delikatnie wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylewamy masę serową, na wierzch sera, wykładamy masę makową, wyrównujemy powierzchnię. 

Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st., przez ok. 60 minut. 

Po wystudzeniu, jak ciasto jest już całkiem zimne polewamy polewą. 

Smacznego :)   

Seromakowiec

wydrukuj przepis

 
1 , 2