Szukaj

czwartek, 30 sierpnia 2012

Sernik nowojorski

Piekłam ten sernik pierwszy raz i zakochałam się od pierwszej degustacji :). Jest mięciutki, wręcz aksamitny w smaku, przełamany polewą z kwaśnej śmietany, co daje niezapomniany efekt smakowy ;). Na pewno nie raz wrócę do niego. Przepis znalazłam na stronie Dorotus, cytuję za jego autorką. Gorąco Wam polecam !:).    

 

Składniki na spód:

  • 70 g masła, roztopionego
  • 140 g ciastek digestive, pokruszonych

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia.  Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).

Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin !.

Polewa z kwaśnej śmietany:

  • 220 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości.

Smacznego :)  

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik

wydrukuj przepis

piątek, 24 sierpnia 2012

Racuchy z malinami

Proste wykonaniu a zarazem syte i smaczne …. Polecam ! :)

 

Składniki:

  • 2 kubki maślanki
  • 2 kubki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • ½ kubka cukru (można dać mniej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody

Ponadto:

  • maliny lub jagody (parę garstek)
  • ew. cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić.

Do maślanki dodać jajka, cukier, wymieszać mikserem. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, całość ze sobą zmiksować.

Rozgrzać patelnię, ja dawałam po łyżce masła do każdego pieczenia. Ciasto nakładać łyżką, jak po minutce pieczenia posypać jedną stronę malinami, a następnie obrócić by upiec górną stronę racucha.

Wyjąć na ręczniczek papierowy odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)    

Racuchy

Racuchy

wydrukuj przepis

środa, 22 sierpnia 2012

Ciasto śliwkowe

Poszukujecie dobrego przepisu na ciasto ze śliwkami ?. Już nie musicie szukać ;), ciasto jest wyborne, kruche, przełożone soczystymi śliwkami, osłodzone budyniem, posypane prażonymi migdałami, moim skromnym zdaniem jest przepyszne. Idealne na letnie i jesienne wieczory do mleka czy kubka ciepłego kakao. Przepis znalazłam na blogu Izy, serdecznie Wam polecam !:). Miłego dnia !:).

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru (lekko go zdrobniłam, blenderem)
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 ml mleka
  • ok. 300 g śliwek (dałam tyle żeby przykryć spód ciasta)

Ponadto:

  • 50 g płatków migdałów
  • cukier puder ok. ½ kubka (do lukru)
  • 2 -3 łyżek gorącego mleka (do lukru)

Wykonanie:

Umyte śliwki przecinamy na pół.

Masło drobno siekamy, dodajemy do mąki, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki.

Z 250 ml mleka odlewamy ćwierć szklanki i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy szybko mieszając. Powstanie bardzo gęsty budyń. Formę (u mnie tortownica 22cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Połowę ciasta wykładamy na dno formy, następnie układamy śliwki, budyń i na wierzch nakładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta (ja porwałam na kawałki).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 175 C i pieczemy około 45 minut, do zrumienienia się ciasta. Ciasto możemy polukrować i posypać prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego :) 

Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

wydrukuj przepis

piątek, 17 sierpnia 2012

Tarta Niebo

Tarta zachwyciła smakiem nie tylko mnie i mojego Męża, ale również naszych przyjaciół :). Jest wyśmienita pod każdym względem, chrupkością spodu, przepysznego wnętrza i wyśmienitej posypki jagodowo – bezowej. Przyznam, że jest pracochłonna, spód ciasta i krem warto zrobić dzień przed podaniem i wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała. Bitą śmietanę i pokruszone bezy dobrze jest, wykonać przed podaniem. Przepis znalazłam na blogu Dorotus i cytuję za autorką. Gorąco Wam polecam, bo smak tego ciasta długo pozostaje w pamięci !;).     

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce, przez co najmniej 2 godziny.

Formę na tartę (z wyjmowanym dnem) o wymiarach 29 x 20 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę.

Krem z białej czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki likieru z białej czekolady
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej

Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.

Ponadto:

  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej)
  • kilka dużych pokruszonych bez

Przygotowany (na paterze lub tacy) spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady.

Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy.

Smacznego :) 

Tarta

Tarta

Tarta

wydrukuj przepis

środa, 15 sierpnia 2012

Szarlotka krucha Bajaderki

Kolejny wspaniały przepis na szarlotkę. Ktoś kiedyś napisał do mnie, żebym doradziła, która z podanych szarlotek na moim blogu jest najlepsza :). Odpowiadam tak samo, wszystkie są wyjątkowe i niepowtarzalne w swoim smaku, jeśli ciasto nie do końca spełnia moje oczekiwania, nie daję go na bloga. Dzisiejszy przepis jest również wyjątkowy, szarlotka z każdym dniem była coraz lepsza, nawet tego trzeciego dnia, mięciutka, nie za słodka, pełna winnych papierówek. Przepis należy do Bajaderki z Cincin, który lata temu zapisałam do zeszytu. Gorąco Wam polecam !:).

 

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1 ½)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 ½ kostki masła
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki dodać do mąki, przesiekać, dodać żółtka, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w lodówce minimum jedną godzinę ( u mnie dwie godziny).

Nadzienie jabłkowe:

  • 8 kwaśnych jabłek, pokroić w plasterki
  • ¼ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru lub ½ (dałam ½)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 – 4 łyżki soku z cytryny

Pokroić jabłka do rondelka, dodać wodę, dusić pod przykryciem 15 minut, nie mieszać !. Dodać cynamon, cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z cytryny, ja jeszcze dodałam troszkę zimnej wody. Wlać do masy jabłkowej, dusić dwie minuty. Masa ma być bardzo gęsta.

Wykonanie całości:

Formę 34 x 23 cm posmarować masłem, zetrzeć na tarce jedną część ciasta, lekko wgnieść, by powierzchnia była jednolita, podpiec 8 minut (ja rozwałkowałam połowę ciasta na spód, nakłam gęsto widelcem i podpiekłam 10 minut) w piekarniku na 180 st. C. Lekko przestudzić, posypać ciasto 3 łyżkami bułki tartej po całości, wyłożyć masę jabłkową, zetrzeć drugą połowę ciasta (dałam rozwałkowane i nakłute widelcem). Piec ok. 1 godziny do zrumienienia, posypać jeszcze letnie cukrem pudrem.

Smacznego :)   

szarlotka

wydrukuj przepis

 
1 , 2