Szukaj

czwartek, 29 sierpnia 2013

Z borówkami

To wspaniałe ciasto piekłam już jakiś czas temu, dziś dzielę się z Wami swoją opinią ;). Przepis jest godny zainteresowania, dla wszystkich którzy kochają smak mleka w proszku, ponieważ jest dość mocno wyczuwalny w budyniu. I moim zdaniem świetnie komponuje się ze smakiem dodanych owoców. Jest też małe ale ;), następnym razem dam go jednak mniej do mleka niż podaje przepis, chodź bardzo go lubię, to jednak jego smak dominował mi nad borówkami, a zdecydowanie wolę równowagę w tej "materii" :-). Ogólnie mówiąc czy pisząc ;), jestem miłośniczką ciast kruchych z owocami i ta propozycja również mi smakowała. 

Przepis znalazłam na blogu Bake&Taste, wcześniej podała go Wiosenka z blogu Eksplozja Smaku, cytuję za blogerkami.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :-).

 

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • szklanka cukru pudru

  • 300 g masła / margaryny (można pół/ na pół)

  • 6 żółtek

  • 2 łyżki gęstej śmietany

Mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i zmieszać aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3.

Większą część rozwałkować  i wyłożyć nią blachę (25/36 cm), wstawić do lodówki (np. na 1 lub 2 godziny). Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Składniki na budyń:

  • 600 ml mleka 

  • 16 łyżek mleka w proszku (u mnie pełne, następnym razem dałabym 10)

  • 6-12 łyżek cukru (5 -6 w zupełności wystarczy)

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 3 pełne)

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.

* Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!

Dodatkowo:

  • 500 g borówek

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni - ja piekłam w 160 przy termoobiegu. Wyjąć blachę z lodówki i wyłożyć na ciasto budyń. Następnie wysypać borówki, a na koniec zetrzeć na nie kawałek ciasta, którym był w zamrażalniku.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut (lub nawet trochę krócej w zależności od piekarnika) - aż wierzch się ładnie zarumieni.

Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Z borówkami

Z borówkami

Z borówkami

niedziela, 11 sierpnia 2013

Racuszki

Na ten przepis natknęłam się jakiś czas temu na blogu White Plate, sam pomysł wykonania bardzo mi się spodobał. Moje spostrzeżenia są takie, że zdecydowanie wole te racuszki bardziej tradycyjne, znane mi z dzieciństwa na maślance lub z dodatkiem drożdży :-). Moje zdanie również podziela mój Mąż. Ciekawostką jest to, że dzieciom bardzo smakowały, znikły w błyskawicznym tempie ok. 5 minut, więc znaleźli się miłośnicy tych placuszków ;). Przy ich wykonaniu należy pamiętać tak jak przy pączkach, by szybko się nie spiekły, a środek nie został surowy. Wnętrze tych racuszków założenia ma być wilgotny i bardzo maślany, ja musiałam do podanej ilości mąki dodać jeszcze ok. 2 łyżek mąki, bo ciasto miałam za rzadkie. Może to kwestia jajek, że były większe. Czy polecam ?, osobiście napiekłabym sobie następnym razem te tradycyjne, ale patrząc na zachwyt dzieciaków, to tak. Przepis cytuję za autorką podanego bloga. Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli :-).

 

Składniki:

  • 70 g mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki z cytryny lub pomarańczy
  • szczypta soli
  • 900 g smalcu lub oleju
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

W rondlu zagotować wodę, masło i cukier. Zdjąć z ognia, dodać całą mąkę i energicznie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie zupełnie gładka, bez grudek.

Garnek postawić z powrotem na średnim ogniu i gotować stale mieszając, aż z ciasta utworzy się kula, która będzie odstawać od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, odstawić na 5-10 minut i gdy ciasto nieco ostygnie, dodać jajka. Bardzo dokładnie wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i sól.

W dużym ciężkim garnku roztopić smalec/olej. Gdy będzie gorący (180-190 st C), zanurzać w nim długą, dużą łyżkę, którą następnie brać porcje ciasta i delikatnie wkładać je do garnka. Smażyć minutę, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Placki podczas smażenia potroją swoją objętość, nie należy więc wkładać ich na raz zbyt dużo.

Wyjąć z tłuszczu, przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by wchłonął nadmiar tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Smacznego :-)

Racuszki

Racuchy

wydrukuj przepis

czwartek, 08 sierpnia 2013

Biały ser

Jestem ciekawa czy znacie takie fantastyczne połączenie świeżego białego twarogu z tegorocznym pachnącym latem modem ?. Taki deser jest bardzo znany i popularny na terenach skąd pochodzi mój Mąż. Mi bardzo smakuje taki duet, na upały kiedy chce się czegoś słodkiego, a nie ma się siły stać przy kuchni, jest wręcz idealny ;). Polecam !:-).

 

Składniki:

  • biały twaróg (najlepszy świeży z mleczarni)
  • miód

Wykonanie:

Na talerzyku układamy plaster białego sera (ok. 1cm) i polewamy dowolną ilością miodu, wedle upodobań ;).

 

Smacznego :-)

Biały ser

Biały ser

wtorek, 06 sierpnia 2013

Leczo

Leczo to dla mnie smak lata i dzieciństwa. Odkąd pamiętam kiedy zaczęłam gotować, a była to już szkoła podstawowa, bardzo często je robiłam wakacje. Miałam to szczęście, że moja Mama pozwalała mi szaleć w swojej kuchni :-). Ostatnio naszła mnie ochota na leczo na kolację, czy to już zachcianki, co będzie jak mi się przyśnią pierogi o 23.00, nic tylko lepić ;))).

Chce jeszcze wspomnieć o piosence na którą się ostatnio natknęłam w necie. Już dawno żadne słowa mnie tak nie poruszyły do łez, świetny tekst utworu, piękny głos. Utwór nosi tytuł My Kind of Love, opowiada o miłości matki do swojego dziecka. Jeśli ktoś nie zna angielskiego tu może przeczytać tłumaczenie tego teksu klik klik. Polecam wszystkim mamą ;), potrafi wzruszyć, przynajmniej mnie :-).

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko i do następnego :-).

 

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 4 pętka kiełbaski
  • 3 marchewki
  • 3 pomidory
  • 3 papryki
  • 1 większa cebula
  • 1/4 szklanki keczupu (łagodnego)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, sodka papryka (wedle uznania do smaku)

Dodatkowo:

  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Wykonanie:

Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki.

Cebulkę drobno pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie z oliwek w rondelku. Następnie dodać pozostałe składniki pokrojoną w krążki marchewkę, kostkę lub paseczki paprykę, wszystko razem poddusić. W następnej kolejności dodać pokrojoną w pół talarki cukinię, zamieszać składniki, dodać przyprawy do smaku (papryki dałam 2 łyżeczki).

Kiełbaskę obrać ze skórki (przynajmniej ja tak robię), pokroić pół talarki i na osobnej patelni przysmażyć na oliwie z oliwek.

Podsmażoną kiełbaskę dodać do pozostałych warzyw, następnie keczup i jeszcze przez 15 minut razem podusić, lub odkryć pokrywkę jeśli jest za dużo soku by odparował. Smażyć do pożądanej konsystencji ;).

Smacznego :-)

Leczo

Leczo

Leczo

Tagi: warzywa
17:14, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (5) »

Jogurtowy deser

Przy ostatnich falach upałów, staram się robić coś szybkiego i prostego, najlepiej żeby było jeszcze dobrze schłodzone ;). Deser wręcz banalny, ale bardzo smaczny i ekspresowy wykonaniu. Podstawa to dobrze schłodzone składniki, owoce można użyć dowolne. Do posłodzenia użyłam zagęszczonego mleka z puszki, ale można dać cukier.

Oczywiście z podanych składników nie zjadłam wszystkiego sama, podzieliłam się z moim ukochanym M ;).

 

Składniki:

  • 2 jogurty naturalne po 370 g (schłodzone)
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 6 łyżek słodzonego mleka zagęszczonego (z puszki)

Wykonanie:

Ja użyłam większy wkład do koktajli w maszynce, można też zrobić wszystko blenderem.

Dodać dobrze schłodzony jogurt, wsypać owoce, dodać zagęszczone mleko i wszystko razem zmiksować. U mnie wyszła bardzo gęsta konsystencja.

Przelać do szklanek ;), porcji starczy na ok. trzy osoby. Radzę zjeść od razu, bo może się po czasie rozwarstwiać.

Smacznego :-)

Jogurtowy deser

Jogurtowy deser

wydrukuj przepis

Tagi: jogurt owoce
10:43, anytsujx , Desery
Link Komentarze (7) »