Szukaj

niedziela, 25 września 2011

Kruche ciasto z jeżynowo malinowe i lekką budyniową pianką

To ciasto, ostatnio było hitem na blogach, gdzie nie zajrzałam, widziałam ten przepis ;). Rozumiecie więc :), że musiałam je upiec, by się przekonać czy będzie kolejną perełką wśród i moich przepisów :). Z czystym sumieniem potwierdzam, że ciasto jest bardzo pyszne, delikatne i kruche. Jednak nie jestem w stanie ocenić, czy wolę ten rodzaj ciasta od tradycyjnego pleśniaka i chyba wciąż pozostanę fanką tego drugiego :). Przepis pochodzi od Dorotus, gorąco Wam polecam !:)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

  • 500 g maliny, jeżyny (można dać pół na pół, mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do poprószenia 

Wykonanie całości:

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem z wanilią. 

Smacznego :) 

Ciasto z malinami

wydrukuj przepis

sobota, 17 września 2011

Ciasto z gruszkami 

Jedno z najfajniejszych ciast z serii owocowo – ucieranych, jakie jadłam :))). Z góry zaznaczam, że to poezja dla smaku ;). Co mam namyśli: przepyszne czekoladowe wnętrze, opatrzone soczystą i słodką gruszką. Całość wieńczy kruszonka, która dodaje niebanalnego smaku oraz uroku :). Ciasto jest proste wykonaniu i najlepiej przekonać się samemu ;). Gorąco polecam !:)  

 

Składniki:  

  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • 6 dużych łyżek dżemu morelowego
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao  

Kakaowa kruszonka: 

  • 180 g maki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • ½ kostki masła 

Suche składniki wymieszać razem: mąka, kakao, cukier. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać. 

Ponadto: 

  • 4 – 5 gruszek  

Wykonanie: 

Masło roztopić w rondelku i ostudzić. 

Mąkę wymieszać z sodą i kakao. 

Gruszki obrać i podzielić na cztery cząstki, które przekrajałam jeszcze od góry, wzdłuż, jeśli były dość grube. 

Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. Cały czas ucierać, dodawać po łyżce dżemu morelowego, następnie wlewać małymi porcjami ostudzone masło. Gdy składniki się połączą, dodajemy przesianą przez sito naszą mieszankę (mąka, kakao, soda), małymi porcjami i ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę, miksujemy. Ciasto jest dość gęste i kleiste. 

Blaszkę o średnicy 26 x 36 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. 

Ciasto rozkładać łyżką po całości blaszki, a następnie wszystko wyrównać. Na całej powierzchni rozkładamy nasze pokrojone gruszki, jedna obok drugiej, wciskając je do dna blaszki. 

Całość posypujemy kakaową kruszonką. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C, na około 50 minut. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się już upiekło. 

Smacznego :)

Ciasto z gruszkami

Czekoladowo gruszkowe ciasto z kakaową kruszonką

Ciasto z gruszkami

wydrukuj przepis

środa, 14 września 2011

Szarlotka z akcentem orzechowym

Szarlotka inna niż wszystkie, czyli przepyszny kruchy spód, winne jabłka, orzechowy akcent smakowy oraz biszkoptowy wierzch. Mimo, że w szarlotkach i jabłecznikach jestem tradycjonalistką i zawsze powracam do starych wypróbowanych przepisów. To muszę napisać :))), że ciacho bardzo mi smakowało i gorąco Wam polecam !:)  

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka startej skórki z cytryny 

Ciasto biszkoptowe:

  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać do sztywnej pijany. Następnie dodać żółtka, zmiksować z całością, dodać łyżkę oleju, zmiksować delikatnie. Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość połączyć już ze sobą za pomocą łyżki, delikatnie mieszając. 

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek antonówek lub szarych renet

Orzechowa posypka:

  • 6 łyżki zmielonych orzechów
  • 4 łyżki bułki tartej 

Orzechy zmielić na tzw. ,,mączkę”, następnie wymieszać razem z bułką tartą. 

Ponadto:

  • 4 łyżki cukru pudru z wanilią do posypania 

Wykonanie całości: 

Zagnieść ciasto kruche i schłodzić w lodówce, (jeśli ciasto jest za bardzo kruche w zagniataniu, można dodać 1 lub 2 łyżki śmietany). 

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w bardzo cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 36 cm, wysmarować odrobiną tłuszczu, posypać bułką tartą. Wyłożyć kruchym ciastem (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko docisnąć ręką, wyrównując powierzchnię). Ciasto podpiec w piekarniku na jasno złoty kolor ok. 10 minut w 200 st. C. 

Na podpieczone ciasto posypujemy połową mieszanki orzechowej, na to dajemy jabłka, które można posypać cukrem (ja ominęłam). Na jabłka rozsypujemy pozostałą mieszanką orzechową po całości. Na samą górę wylewamy równomiernie ciasto biszkoptowe (rozkładałam łyżką po całości, następnie wyrównałam). 

Wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut, rozgrzanego do 190 st. C. W połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. 

Po upieczeniu i wystudzeniu się ciasta, posypać cukrem pudrem z wanilią. 

Smacznego :)   

Szarlotka

Szarlotka

wydrukuj przepis

sobota, 10 września 2011

Czekoladowa rozpusta

Pierwszy zakalec w moim życiu, który będę piec bardzo często, trzymać kciuki by opadło i nie wyszło babkowate :))). Dlaczego?, ponieważ moje dzieci były nim zachwycone oraz znajomi. Ledwo upieczony a znikł nam w mgnieniu oka :), każdy zajadał ze smakiem i prosił o kolejny kawałek. Moim skromnym zdaniem, przypomina najprawdziwsze ciasto czekoladowe wersji Brownies, jest  mega wilgotne. Osobiście kocham takie ciasta, bez dwóch zdań :).  Z dodatkiem bitej śmietany, to już prawdziwa rozpusta dla podniebienia ;))). Dodam, że ciasto nie zawiera mąki pszennej, oprócz dwóch łyżek budyniu czekoladowego, to kolejny jego atut. Nie wiem jak smakuje wersji puszystej, ale śmiało napiszę, że jest to ciasto uniwersalne, cokolwiek z niego nie powstanie, będzie REWELACYJNE !:). Przepis cytuję z tej strony klik klik. Gorąco polecam !:). 

 

Składniki: 

  • 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru 
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego 
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego  

 Wykonanie:

 1. Czekoladę i masło rozpuścić na parze (rozpuściłam wszystko w rondelku, bez pary na małym ogniu).

 2. Cztery białka ubić ze szczyptą soli, na końcu dodać ocet i 7 łyżek cukru - ubić na sztywno - odstawić do lodówki.

 3. Cztery żółtka + 2 jajka + 5 łyżek cukru ubić na biało. Dodać 2 łyżki budyniu, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową (dałam trzy pełne łyżeczki), likier i przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać.

 4. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

 5. Piec w formie wyłożonej pergaminem przez 50 minut w 180 st.  C. Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.

 6. Można podawać z bitą śmietaną lub posypane wiórkami z   czekolady.

 Smacznego :) 

 Czekoladowa rozpusta

Czekoladowa rozpusta

wydrukuj przepis

sobota, 03 września 2011

Ciasto śliwkowe z posypką czekoladową

Jedno z pyszniejszych ciast ucieranych, które jadłam. Jest takie jak kocham, mięciutkie i wilgotne. Ku mojemu zaskoczeniu trzeciego dnia, nie straciło swoich walorów smakowych, dobrze przechowywane, zyskuje na swym smaku, może jeszcze bardziej :))). Śliwki są posypane wiórkami czekoladowymi, w smaku nadzienie jest zbliżone do ,,czekośliwki”. Ci którzy nie wiedzą o co chodzi to mam namyśli powidła śliwkowe robione z dodatkiem czekolady lub kakao ;). Przepis dostałam od mojej wspaniałej cioci Broni, za który bardzo dziękuję :). Od siebie dodałam do przepisu czekoladę. Gorąco polecam !:).       

Ps. Można piec z połowy porcji, piekłam to ciasto na bardzo dużej blaszce. 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ponadto:

  • ok. 600 g śliwek węgierek
  • 1 mleczna czekolada 

Kruszonka:

  • 185 g maki
  • 100 g cukru
  • ½ kostki masła 

Suche składniki wymieszać razem: mąka, cukier. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać. 

Wykonanie: 

Czekoladę należy włożyć wcześniej do lodówki, by była dość twarda. 

Śliwki umyć i pozbyć się pestek. 

Można już zrobić sobie kruszonkę, przed wyrobieniem właściwego ciasta. 

Wszystkie suche składniki ze sobą wymieszać (mąka, cukry, proszek do pieczenia). Dodać całe jajka, zmiksować, wlać powoli letnie mleko, zmiksować na końcu wlewamy małymi porcjami olej i miksować, tylko do połączenia się składników. 

Dużą blaszkę u mnie miała wymiary ok. 30 cm x 44 cm. Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. 

Uwaga! Ciasto jest dość kleiste trudno się go rozkłada na blaszkę jeśli nie ma się wprawy ;). Mój sposób: po całej blaszce nakładam dość blisko siebie, za pomocą łyżki małe ,,kubki ciasta”, a dopiero całość wygładzam po całej powierzchni. 

Na wierzch ciasta układamy śliwki, miąższem do góry. Na śliwki ścieramy zimną czekoladę za pomocą nożem, dość grubsze wiórka. Na całość posypujemy kruszonkę. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 – 180 st C, ok. 35 minut. 

Smacznego :)   

Ciasto śliwkowe z posypką czekoladową

Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

wydrukuj przepis