Szukaj

czwartek, 27 września 2012

Muffinki orkiszowe ze śliwką

Pyszne babeczki o smaku nie tylko śliwki, ale również orkiszu. Wypiek bardzo mi smakował, zarówno na ciepło jak i na zimno. Wykonanie jest bardzo proste i zarazem szybkie. Przepis ten może stać się świetnym pomysłem na zdrowy i smaczny podwieczorek ;). Piekąc te babeczki inspirowałam się tym przepisem klik klik, gorąco Wam polecam !:).

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki szklanki mąki orkiszowej
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • troszkę więcej niż 1/2 margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki letniego mleka

Ponadto:

  • 4 - 5 śliwek pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać.

Wykonanie:

Obie mąki, cukier i margarynę wymieszać w misce, by powstało coś w rodzaju kruszonki. Z tego odsypać pół szklanki.

Do pozostałej mieszanki w misce, dodać jako, proszek i letnie mleko, całość wymieszać mikserem na gładką masę.

Do kokilek (u mnie 8) dać po 1 1/2 łyżki ciasta, następnie powtykać kawałki śliwek i posypać kruszonką.  Piec w 180 st. C, przez ok. 35 minut, najlepiej sprawdzić na końcu patyczkiem czy się upiekło.

Smacznego :)

Muffinki orkiszowe ze śliwką

Muffinki orkiszowe ze śliwką

wydrukuj przepis

sobota, 22 września 2012

ciasto regan

Przepis jest w mojej Rodzinie, około trzydzieści lat, mam go od mojej Mamy :). Jest to dość popularne ciasto na blogach, widziałam go pod różnymi nazwami. Jego atut, to szybkość wykonania, nie trzeba długo ucierać i zawsze wychodzi, przynajmniej mi się nie zdarzył zakalec ;). W smaku bardzo dobre, z dużą ilością jabłek, co nadaje fajnej wilgoci wypiekowi, polecam do wypróbowania dla tych co jeszcze go nie znają :). Życzę Wszystkim udanej niedzieli, pozdrawiam Justyna :).

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru (dałam 1 1/2)
  • 5 jaj
  • 11/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody (rozpuścić w 1 łyżce wody)
  • 1 kg jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej (nie dałam)

Lukier:

  • 1/2 kubka cukru pudru
  • ok. 3 łyżki gorącego mleka

Składniki ze sobą dobrze wymieszać, przed polaniem ciasta.

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne talarki.

Jajka ubić z cukrem na biały puch. Następnie dodawać po składniku i miksować (olej, soda rozpuszczona wodzie, mąka, kakao, cynamon), mieszać mikserem do połączenia się składników. Na koniec dodać talarki jabłek, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać z całością za pomocą łyżki.

Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub posypanej bułką tartą) o wymiarach 25 x 36, przez ok. 1 godzinę, w temperaturze 180 - 190 st. C.

Po ostudzeniu się ciasta, można polać go lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

ciasto regan

ciasto regan

ciasto regan

wydrukuj przepis

niedziela, 16 września 2012

Milky  Way

Przepis ten miałam w zakładkach ulubionych prawie trzy lata. Tak długo czekał, by go wypróbować. Dziś żałuję, że tak z nim zwlekałam ;). Ciasto zwane też 'mleczną kanapką' stał się ogromnym hitem w moim w domu, dzieciaki przepadają za jego smakiem :). Osobą które go jeszcze nie piekły, serdecznie polecam. Jednym słowem jest przepyszne. Przepis pochodzi ze strony Dorotus, cytuję za jego autorką. Życzę udanej i słodkiej niedzieli Justyna :).

 

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto włożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 do 25 minut w temperaturze 170 st. C, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na mleczną masę:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego, pełnego')
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru waniliowego

Mleko(zwykłe)zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku, ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce, gdzie po kilku godzinach masa stwardnieje. Żeby ciasto się bobrze kroiło, wystarczy wyjąć z lodówki ok. godziny przed podaniem.

Smacznego :-)

Milky  Way

Milky  Way

wydrukuj przepis

środa, 12 września 2012

Placek Limburski

Wspaniałe ciasto o delikatnym i nie powtarzalnym smaku. Budyniowy krem w połączeniu z owocami, daje pyszne połączenie. Przepis mnie zachwycił i już na stałe zagościł w moim menu. Przepis mam już od bardzo dawna z wyrwanej kartki z gazety, niestety nie znam tytułu, a skład jest podany z moimi małymi zmianami. Gorąco Wam polecam !:)

Ps. Ciasto wirtualnie upiekłam dla Htsz,w podziękowaniu, za nowy wygląd mojego bloga, który dla mnie zrobił oraz za miłą i rzetelną współpracę. Jeszcze raz dziękuję Justyna :).

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 300 g mąki

Składniki, ze sobą połączyć, posiekać nożem, zagnieść ciasto, wstawić do woreczka foliowego i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

Po schłodzeniu, ciasto podzielić na dwie połowy. jedną połową wyłożyć spód blaszki  np. na tartę i zapiec przez 10 minut w 180 st. C.

Krem budyniowy:

  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć na biały puch z cukrami.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, do połączenia się składników.

Następnie naczynie z utartymi żółtkami przełożyć na garnek z gorącą, parującą wodą, dodać mleko z mąką i miksować całość nad kąpielą wodną. Miksować, aż masa uzyska konsystencję budyniu.

Ponadto:

  • 500 g dowolnych sezonowych owoców (u mnie czerwona porzeczka)

Wykonanie:

Na podpieczony spód, przelać masę budyniowa, rozłożyć owoce i pokruszyć po górze pozostałym ciastem.

Piec w 180 st. c przez ok. 25 - 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Placek Limburski

Placek Limburski

wydrukuj przepis