Szukaj

wtorek, 26 października 2010

Ciasto bez jajek z borówkami

To moje pierwsze ciasto bez jajek, jakie upiekłam :). Przyznam się, że do momentu, kiedy nie wyjęłam jeszcze ciasta z piekarnika, obawiałam się czy coś z tego wyjdzie. Nieźle mnie zaskoczył ten wypiek, bo nie dosyć, że od samego początku ładnie rósł, to w smaku okazał się bardzo pysznym ciastem: mięciutkim, wilgotnym, o przeważającym smaku przyprawy do piernika. Moje dzieciaki, były nim zachwycone i nie tylko one zresztą ;). Warto również podkreślić, że ciasto robi się błyskawicznie, bez użycia sprzętu elektronicznego, jest to dobra alternatywa jak wysiądzie mikser w domu lub zabraknie jajek ;))). Przepis pochodzi od Agi, z moimi małymi zmianami. Polecam !:).      

 

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki maślanki
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 duże łyżki dowolnego dżemu (dałam 5 łyżek dżemu jagodowego z kawałkami owoców)
  • 2 łyżki czubate kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki sody (dałam pełne łyżeczki)

Wykonanie

Blaszkę o wymiarach ok. (12 x 30 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać łyżką. Ja zaczęłam od maślanki, następnie dałam cukier i sodę, mieszałam łyżką, dodałam kakao i przyprawę do piernika, dżem, dobrze rozmieszałam łyżką, wlałam olej, a na koniec wsypałam małymi porcjami mąkę, wszystko dobrze wymieszać do połączenia się składników.

Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem. Piec ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

* dałam dżem własnej roboty z kawałkami owoców w środku, nie dawałam do ciasta mrożonych borówek !

Smacznego :) 

Ciasto bez jajek

Ciasto bez jajek 

piątek, 22 października 2010

Śliwkowe delicje

To już ostatnie śliwki tej jesieni, jakie kupiłam. Ciasto, które upiekłam z ich udziałem jest bardzo pyszne i godne polecenia !:). Owoce są tu zatopione w cieście biszkoptowym, górna warstwa to krem budyniowy z wiórkami czekoladowymi. W smaku jest delikatne, z nutą kwaskowatej śliwki, osłodzone tym pysznym kremem. Przepis dostałam od mojej znajomej, Mariolu dziękuję :).

 

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj
  • 200 g cukru (dałam 150 g)
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam sodę)

Składniki na krem:

  • 1 margaryna palma (dałam pół na pół z masłem)
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • ½ l mleka

Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić.

Masło i margarynę utrzeć na biały puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu, miksować do połączenia się składników.

Ponadto:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • ok. 600 g śliwek

Wykonanie:

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki.

Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i miksować, następnie dodać po jednym żółtku i z miksować do połączenia się składników. Na koniec dać olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką.

Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, na górę ułożyć gęsto śliwki, pamiętając by miąższem do góry. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, przez ok. 40 minut.

Na zimne już ciasto wyłożyć krem budyniowy i posypać startą czekoladą.

Smacznego :) 

Delicje śliwkowe

wtorek, 19 października 2010

Ciasto z morelami

Aż chce się napisać, ciasto idealne !;), jeśli takie istnieje ?. W smaku jest tak pyszne, że nie kończy się na jednym kawałku. A jak zabraknie, to już chodzą myśli, by upiec następne ;). Jak bym je opisała?: jest puszyste, wilgotne, nasączone smakiem brzoskwiniowym z kawałkami owoców, z delikatnym posmakiem białej czekolady i wspaniałym aromatem prawdziwej wanilii. Przepis ten pochodzi od Kasi, piekła go również Myniolinka. Gorąco Wam polecam !:).

 

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru (dałam ½)
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii (dałam odrobinkę mniej)

Ponadto:

  • puszka brzoskwiń lub świeże dojrzałe brzoskwinie, ewentualnie nektarynki 6 sztuk

Kruszonka:

  • 6 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 120 g miękkiego masła

Wykonanie:

Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.

W drugiej misce łączymy maślankę, olej i jajka.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto. Połączyłam za pomocą miksera na najniższych obrotach.

Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły.

Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego :) 

 Ciasto z białą czekoladą

wydrukuj przepis

piątek, 15 października 2010

Babka tulipan

Ten przepis jest kultowy, bo bardzo często spotyka się go w Internecie, na różnych blogach kulinarnych. Ja również miałam przyjemność, już wcześniej jeść ten wypiek, u moich wspaniałych sąsiadów :). Ta baka o wdzięcznej nazwie tulipan, podbiła moje serce, prześlicznym wyglądem, smakiem i delikatnością. Polecam ten przepis, gdyż babka nie jest sucha, a śmiało mogę napisać, że wilgotna i nie kruszy się, jednym słowem wspaniała !!!. Polecam !:)  

 

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • ½ szklanki oleju (daję odrobinę mniej niż pół szklanki)
  • 6 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 czerwony kisiel bez cukry ( np. o smaku owoców leśnych)
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować do połączenia się składników. Następnie wlać olej zmiksować. Teraz dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, całość oczywiście zmiksować, do połączenia się składników. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać łyżką z całością.

Ciasto podzielić na cztery równe części, w osobnych miseczkach, do każdej z osobna dać odpowiedni dodatek w postaci: kokosu, kakao, kisielu i czekolady, mieszać już łyżką.

Blaszkę keksową o wymiarach (14 x 32 cm), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakao, z kisielem i na koniec ciasto z makiem. Wziąć nóż i przekroić wzdłuż surowego ciasta, trzymając go pionowo.

Piec w piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Smacznego :) 

Babka tulipan

Baka tulipan

wtorek, 12 października 2010

Drożdżówki z makiem

Wspaniałe bułeczki z makiem, wyśmienite na drugie śniadanie, ale nie tylko !:). Ja zaliczam się do miłośników tego wypieku, piekłam je wielokrotnie z przepisu Dorotus, którą tu cytuję prawie w całości. Uwielbiam mak, w różnych wersjach, ale w drożdżówce smakuje mi chyba najlepiej. Bułeczki nie są za słodkie, więc można je śmiało polukrować. Bardzo mi smakują, oj bardzo !:).    

 

Składniki na ok.12 drożdżówek:

  • 75 g margaryny lub masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag mąki pszennej (dałam odrobinę mniej)

Nadzienie makowe:

  • 250 g maku
  • 100 g cukru (dawałam do smaku)
  • 50 g rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich posiekanych
  • 1 łyżka miodu (dałam dwie)
  • olejek migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu (nie dałam)
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej skondensowanej, drobno posiekanej
  • 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

* Ja gotuję mak w mleku.

Ponadto:

  • lukier do polania drożdżówek, ale nie koniecznie!

Wykonanie całości:

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem makowym, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

* Roztopione masło wlewam do ciasta drożdżowego zawsze na koniec.

Przed pieczeniem wyglądają mniej więcej tak:

Drożdżówki z makiem 

Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. Polukrować, choć niekoniecznie. Ja piekłam w 200ºC przez około 15 minut.

Smacznego :) 

Bułeczki z makiem

Bułeczki z makiem

 
1 , 2