Szukaj

niedziela, 23 października 2011

Ciasto z dynią

To moja propozycja ciasta na Halloween ;), czy Wam również się spodoba, jestem ciekawa :))) ?. Nie ma odstraszającego wyglądu, nie ma okropnego smaku, więc dla czego to ciasto ?;). Bo straszy jak zabraknie go już na talerzu ;), a w blaszce pozostanie pustka i okruszki …. co za trauma dla smakosza ;))). Ciasto jest wspaniałe: na kruchym cieście znajduje się pełno dobroci (kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, suszone śliwki), które tak fajnie komponują się z kawałkami dyni, że na samą myśl o nim, przechodzi mnie dreszczyk kulinarnych emocji ;))). Gorąco Wam polecam !:)

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 170 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka

Piana z białek:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Pianę z białek ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i miksować do połączenia się obu składników.

Nadzienie:

  • ok. 400 g pokrojoną w kostkę dynię
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 garstki śliwek suszonych bez pestek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 

Obrać ze skórki dynię, pokroić twardy miąższ w kostkę. Pokrojoną w kostkę dynię zasypać cukrem waniliowym i odstawić na 15 minut, puszczony sok odcedzić od reszty (można też dynię skropić sokiem z cytryny, wedle uznaia).

Śliwki kroimy w krążki, wsypujemy do niej skórkę pomarańczy i cytryny, wszystko ze sobą wymieszać.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka kakao

Wszystkie składniki wsypać do rondelka i na małym ogniu mieszać, aż wszystko się ze sobą ładnie połączy (jeśli kakao nie zdąży się dobrze rozpuścić, można całość na koniec zmiksować blenderem).

Wykonanie całości:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna część trochę większa niż połowa). Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Na dno tej blachy zetrzeć na grubych oczkach tarki, jedną część ciasta, przyklepać dłonią delikatnie.

Następnie na całość wykładam ubitą pianę z białek z cukrem. Na warstwę piany należy wyłożyć pokrojoną dynie, na wierzch posypać mieszanką (śliwek, skórki pomarańczowej i cytrynowej). Na górę zetrzeć kolejny kawałek ciasta (należy zwrócić uwagę, by śliwki były nim przykryte, bo za mocno się wysuszają i będą twarde !).

Piec w temperaturze 180 st. C, przez około 50 minut. Jak ciasto nabierze złotej barwy i brzegi odchodzą od blaszki, można uznać, że jest gotowe.

Wyłożyć z piekarnika, w tym czasie robimy polewę, którą należy lekko ostudzić, gdy ciasto już nie jest za gorące, robimy czekoladowe esy floresy :).

Smacznego :) 

Ciasto z dynią

Ciasto z dynią

ciasto z dynią

 

wydrukuj przepis

środa, 19 października 2011

Torcik a la Ikea

Kochani, dziś przedstawiam Wam przepis, który ostatnio stał się hitem w moim domu. Mój Mąż jest zachwycony, jego smakiem …. ,,kiedyś to lubczyk miał działanie magiczne ;)”, dziś wystarczy przepyszny torcik a la Ikea ;), by podbić serce ukochanego :))). Gwarantuję Wam, że smak tego tortu podbije nie jedno podniebienie.

Warstwy ciacha przecudnie przeplatają się ze sobą: krem a la Almondy, bita śmietana i spody migdałowe, czy to nie brzmi jak afrodyzjak ? :))).

Inspirowałam się tym przepisem klik klik.

Życzę Wszystkim przyjemnego tygodnia i do usłyszenia w weekend !:)

 

Składniki:

  • 5 jaj
  • ½ szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych migdałów
  • szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywno.

Żółtka z cukrem utrzeć mikserem na biały puch, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie zmiksować. Następnie małymi porcjami wsypać migdały, można wymieszać mikserem na delikatnych obrotach.

Na koniec dodajemy białka i mieszamy łyżką z całością, by składniki się ze sobą połączyły.

Dwie tortownice o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem na dno rozłożyć papier do pieczenia, boki obsypać mąką. Ciasto rozłożyć po równo do każdej z nich (liczyłam łyżkami, by wyszło jednakowo ;)).

Piec na 180 st. C, przez około 30 minut. Po upieczeniu zostawić w blaszce do wystudzenia, następnie delikatnie wyjąć.

Krem a la Almondy:

  • 4 żółtka
  • łyżka śmietany kremówki lub mleka
  • 100 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  •  200 g masła

Żółtka, mleko, wanilie i cukier wymieszać w rondelku, zagotować powolutku, pamiętając by  ciągle mieszać (uważać, bo może wyjść jajecznica ).

Następnie zdjąć z palnika, masło pokroić w cienkie plastry, dodać do masy jajecznej, mieszać tak długo, aż się rozpuści.   

Przestudzić, najlepiej w zamrażalniku lub w bardzo chłodnym miejscu J.

Bita śmietana:

  • 350 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wrzącej wody

Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ubić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i dodać do całości.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 140 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Do rondelka wlewamy śmietanę, łamiemy czekoladę w kostkę, dajemy cukier puder i na małym ogniu cały czas mieszamy, aż wszystko się ładnie rozpuści. Czekamy aż polewa nam ostygnie i dopiero w tedy polewamy torcik.

Ponadto:

  • kilka garstek okrągłych chrupek dla dzieci.

Wykonanie całości:

Na spód dajemy blat migdałowy na to większą połowę kremu a la Almondy, następnie przykładamy kolejnym blatem ciasta migdałowego. Dokładamy pozostały krem, na krem wykładamy bitą śmietanę, którą gęsto posypujemy kuleczkami śniadaniowymi. Całość polewamy polewą czekoladową.

Wstawiamy do lodówki na całą noc. Torcik przechowujemy w lodówce.

Smacznego :) 

Torcik a la Ikea

Torcik

Torciki

wydrukuj przepis

sobota, 15 października 2011

Ciasto czarne

Mocno kakaowe, wilgotne, puszyste …. na deszczowe dni do ciepłej rumowej herbatki ;), pasuje jak ,,ulał”, więc żadne przeziębienie nie wchodzi w grę :))). Do datek rumu do ciasta, daje fajny posmak, a mleko sprawia, że jest wilgotne … pełne puszystości. Pierwszy ,,gryz” czuję jak pęka czekoladowa polewa, drugi ,,gryz” moje zęby wtapiają się przepysznie puszyste ciasto, w takiej chwili deszcz za oknem, wywołuje uśmiech na mojej twarzy :). Gorąco Wam polecam !:). 

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • olejek rumowy - kilka kropli
  • 3 łyżki dżemu np. truskawkowy
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • szczypta soli

Polewa:

  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka drobnego cukry
  • 3 łyżki gotowanej wody
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki rozpuścić ze sobą w rondelku. Polać jeszcze ciepłe, ale nie gorące ! ciasto.

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie przesiewamy całość przez sito.

Żółtka i oba cukry utrzeć na biały puch, dodać pokrojoną w małe kawałki margarynę, utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodajemy dżem, ucieramy, kakao i olejek, ucieramy, wlewamy powoli mleko, małymi porcjami, ucieramy aż wszystkie składniki się połączą.

Pod koniec dodajemy mąkę również małymi porcjami, ucieramy z całością. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie łączymy za pomocą łyżki.

Tortownicę o średnicy ok. 26 cm, smarujemy tłuszczem, na dno dać papier do pieczenia, boki posypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać, raz lub dwa uderzyć blaszką o stół by odgazować ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 50 minut, najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Pozostawić w blaszce ok. 15 minut, następnie wyjąć, jak lekko ostygnie polać polewą.

Smacznego :) 

Ciasto czarne

wydrukuj przepis

środa, 05 października 2011

Muffiny z żurawiną

Pyszne, mięciutkie, wilgotne i pełne wdzięku ;), tak w skrócie mogę o nich napisać. Dopełnieniem smaku jest w nich zawarta żurawina, którą kocham, uwielbiam i mogę jeść garściami :))). Gorąco Wam polecam !:)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki wody

Ponadto:

  • 3 pełne garstki suszonej żurawiny

Wykonanie:

Margarynę, cukier i wodę rozpuścić, jak zacznie się gotować wyłączyć i wystudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Do wystudzonej masy, dodać żółtka, dobrze zmiksować, dodać ekstrakt waniliowy zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, miksować do połączenia się składników. Dodać ubite białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z całością łyżką, na sam koniec wsypać żurawinę i delikatnie wymieszać (można ją delikatnie oprószyć mąką by nie opadła na dno).  

Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotami, wypełnić ciastem ok. 2/3 formy. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 20 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem.

Smacznego :) 

Muffiny z żurawiną

Muffiny z żurawiną

Muffiny

wydrukuj przepis

niedziela, 02 października 2011

Waniliowa panna cotta

Panna cotta jest jednym ze znanych deserów Włoskich. I z tego co czytałam, ponieważ sama tam nie byłam, mam nadzieję kiedyś się uda ;). Podobno jest najchętniej kupowanym deserem przez turystów, odwiedzających słoneczną Toskanię. Sama przymierzałam się do zrobienia Panna cotty już kilka miesięcy temu, żałuję, że tak długo zwlekałam, bo deser jest wspaniały, z mojej strony duże oh i ah, cudowny, rewelacyjny … mogłabym tak wychwalać bez końca. Kto jeszcze go nie robił, to koniecznie do wypróbowania. Można podawać go również z rożnymi sosami owocowymi …, to rzecz gustu :).

Deser wykonywałam wspólnie ze wspaniałą blogerką z blogu Moje Słodkie Impresje. Przepis zaczerpnęłyśmy z od Izy kilk klik, której dziękujęmy za inspirację. Asiu dziękuję za wspólne gotowanie, to w sumie nasze drugie blokowe spotkanie ;), mam nadzieję, ze nie ostatnie :).

Wszystkim życzę udanej niedzieli :) i zapraszam na blog Asi, by podziwiać deser w jej wykonaniu klik klik !:).

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii 

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. 

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.

Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotować i szybko zestawić z ognia. 

Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż cała się rozpuści. Mieszankę wlać do 4 filiżanek. 

Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia na ok.4 – 5 godzin, a najlepiej na całą noc. 

Przed wyciągnięciem na chwilę można zanurzyć filiżankę na parę sekund do gorącej wody. 

Smacznego :)   

Panna cotta

panna cotta

wydrukuj przepis