Szukaj

środa, 31 października 2012

Muffiny z żurawiną

Kochani dziś coś szybkiego i prostego :-). Dzieci namówiły mnie na wykonanie muffinek czekoladowych, postanowiłam kilka urozmaicić i dodać do nich pyszną konfiturę z żurawiny, którą uwielbiam, zwłaszcza o tej porze roku, dodaję ją nawet do dań mięsnych. Niestety konfitura nie jest mojej roboty :-(, może w przyszłym roku zdobędę się, by ja wykonać samodzielnie :-). Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia :-).

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Ponadto:

  • konfitura lub dżem z żurawiny

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać same suche składniki: mąka, cukier puder, kakao, sól.

W drugiej misce wymieszać mikserem mokre składniki: jajka, letnie mleko, olej. Ja wszystkie składniki od razu dałam do miski i przez ok. 1 minutę miksowałam. Następnie wsypujemy małymi porcjami suche składniki i delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Formę do muffinków delikatnie natłuszczczamy, wsadzamy papierowe papilotki i wypełniamy je ciastem do 3/4 ich wysokości (najpierw daje mniejszą ilość ciasta, na nią łyżeczkę konfitury z żurawiny i przykrywam kolejną porcją ciasta, tak by wysokość w papilotkach nie przekroczyła 3/4, muffiny dość fajnie rosną).

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 st. C przez ok. 20 minut.

Smacznego :-)

Muffiny z żurawiną

Muffiny z żurawiną

Muffiny z żurawiną

drukuj przepis

niedziela, 28 października 2012

Ciasto z dynią

To moja propozycja na ciasto z dynią. Długo się zbierałam z upieczeniem ciasta z dodatkiem dyni, ponieważ chciałam stworzyć coś swojego :-). Mam nadzieję, że przepis się spodoba i wiele z Was, będzie chciała, go wypróbować. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo przepyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach, o wyczuwalnym smaku przypraw korzennych i skórki pomarańczowej ;-). Masa serowa w połączeniu z bitą śmietaną, jest jak puszek. Całość polałam tradycyjną polewą czekoladową, oprószyłam słodkim kakao, oczywiście można ten krok pominąć. Gorąco Wam go polecam i pozdrawiam z ,,białych od śniegu" Beskidów :-).

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki krupczatki
  • 160 g startej dyni
  • 5 jaj
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g migdałów

Białka ubić osobno, ze szczyptą soli.

Wnętrze z dyni zmieliłam na prawie ,,papkę" blenderem.

Migdały zmielić na tzw. ,,mączkę", można do tego użyć młynka do kawy.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, cynamonem.

Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na biały puch, dodać same żółtka zmiksować, następnie dodać startą na ,,papkę" dynię, skórkę pomarańczową, miksować oraz wsypać zmielone na mączkę migdały. Na tym etapie dodawałam stopniowo naszą mieszankę mączną i miksowałam, na koniec dodałam białka, mieszałam już ręcznie łyżką.  

Przełożyć do blaszki o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 185 st. ok. 45 minut, do tzw. ,,suchego patyczka".

Masa serowo - śmietankowa:

  • 420 g białego twarożku drobno zmielonego (utarłam w maszynie, na konsystencję ,,maślaną")
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %

Śmietanę ubiłam osobno.

Ser zmieliłam w maszynie, na konsystencję przypominającą ,,masło", pod koniec ucierania do sera dodałam oba cukry, które ładnie połączyły się z serem.

Ser dodawałam porcjami do ubitej śmietany, całość delikatnie mieszałam łyżką.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła

Roztopić w ,,kąpieli wodnej" (nad parą) lub w małym rondelku na małym ogniu.

Wykonanie całości:

Zimne ciasto przekroiłam na pół (uwaga ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne, może się łamać przy podnoszeniu pociętych blatów ciacha !). Na spód ciasta wyłożyłam całą masę serową, przykryć górną częścią ciasta.

Polać polewą czekoladową, można posypać słodkim kakao, ten krok można oczywiście pominąć ;).

Ciasto trzymamy w lodówce, po zrobieniu zanim zaczniemy kroić należy odczekać przynajmniej dwie do trzech godzin.

Smacznego :-)

Ciasto z dynią

Ciasto z dynią

wydrukuj przepis

niedziela, 21 października 2012

Ciasteczka orzechowe

Kolejna propozycja ciasteczek na moim blogu, moim skromnym zdaniem są wyśmienite. Do kawy czy herbatki jak znalazł, chrupkie z wierzchu, mięciutkie w środku, przyprawione smakiem orzechowym :-). Gorąco polecam ! :-).

Inspirację do tego przepisu zaczerpnęłam z tej strony klik klik.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 500 g mąki
  • 150 cukru pudru
  • 70 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 16 g cukru waniliowego

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie należy dodać jajka, śmietanę, nadal ucierać, wsypać zmielone orzechy, cukier waniliowy, utrzeć. Na sam koniec wsypywać małymi porcjami mąkę zmieszaną już sodą, utrzeć mikserem.

Ciasto ma dość lepką konsystencję. W dłoniach należy ukręcić małe kuleczki u mnie po ok. 14 g, układamy w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach, bo ciasteczka rosną. Kiedy ciastka są już poukładane na blasze, palce maczałam w mące krupczatce (może być pszenna) i delikatnie je spłaszczałam.

Piec w 190 st. C przez ok. 12 minut, do lekko złotego koloru.

Smacznego :-)

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

wydrukuj przepis

środa, 17 października 2012

Herbatka z gruszkami i imbirem

Kolejny pomysł jaki mi chodził po głowie ;), ktoś by napisał herbata jak herbata, czym tu się zachwycać :-). A dla mnie nie taka zwyczajna, bo włożyłam w nią trochę ,,serca" ;-) i przyznam, że smakowała wybornie. Dało się wyczuć aromat gruszkowy, oraz delikatną nutę imbiru. Polecam na jesienne dni, pozdrawiam :-).

 

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 saszetka ulubionej czarnej herbaty
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • ok. 450 ml  gorącej wody
  • biały cukier (do obtaczania plasterków gruszek)
  • szczypta imbiru

Wykonanie:

Gruszkę dokładnie umyć, pociąć na plastry (grubość dowolna), mi wyszło cztery. Obtoczyć w białym cukrze z każdej strony i delikatnie podpiec na patelni teflonowej, z każdej ze stron.

Następnie przełożyć do dzbanuszka, dodać szczyptę imbiru, zalać wrzącą wodą, dodać saszetkę czarnej herbaty, posłodzić brązowym cukrem, przykryć na ok. 5 minut.

Smacznego :-)

Herbatka z gruszkami i imbirem

Herbatka z gruszkami i imbirem

Tagi: gruszki imbir
17:53, anytsujx , Napoje
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 15 października 2012

Czekolada na gorąco

Uwielbiam ten napój ponieważ ma w sobie coś magicznego, wzniosłego, potrafi nie tylko podnieść człowiekowi humor, ale również sprawia radość z samego spożywania go ;). Bardzo często przygotowuję gorącą czekoladę właśnie w okresie jesieni i zimy. Dla mnie to klasyk, który gorąco Wam polecam !:)

Życzę wszystkim udanego tygodnia :-).

 

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady (użyłam z Wedla)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • szczypta startej sparzonej skórki z pomarańczy

Wykonanie:

Pomarańczę umyć, zalać w rondelku wrzącą wodą, chwilę sparzyć, następnie zetrzeć na bardzo drobnej tarce skórkę z pomarańczy bez tej białej części, która daje goryczkę !. Ilość startej skórki ok. szczypty (powstałej pomarańczowej ,,mazi").

Do rondelka wlać mleko, połamać na kostki czekoladę, dodać cukier puder i otartą skórkę pomarańczową. Na małym ogniu całość podgrzewamy mieszając.

Jak całość zacznie się ze sobą ładnie łączyć i mleko nabierze już tej właściwej gorącej temperatury (ja nie zagotowywałam), należy wziąć trzepaczkę jak do ,,rozbijania jajek", i przez jeszcze dwie minuty dobrze naszą czekoladę porozbijać, pozbędziemy się drobnych kawałków czekolady, która się nie połączyła od razu z mlekiem, czekolada stanie się jednolita, jak również powstanie na niej fajna pijanka.

Wyszło mi z tej porcji trzy mini filiżanki po 50 ml gorącej czekolady.

Smacznego :-)

Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

wydrukuj przepis

 
1 , 2