Szukaj

piątek, 12 lutego 2010

Serduszka w białej czekoladzie

Niebawem Walentynki, więc czas na romantyczny akcent w mojej kuchni. Takie właśnie ciasteczka zapakowane w ładne pudełeczko, podarowałam już mojemu mężowi ;), niestety nie doczekały niedzieli, pozostało jedynie pudełko :)…

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 100 g białej czekolady

Wykonanie:

Masło, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąka ziemniaczana należy wymieszać mikserem, ale nie spieniać!

Wyłożyć masę na stolnicę razem z mąką i posiekać, dodać jajko i dobrze wyrobić. Można już wycinać maślane ciasteczka. Ja chciałam nadać kształt przez rękaw cukierniczy, więc przełożyłam ciasto do miski, dodałam dwie łyżki gęstej kwaśnej śmietany, by je rozrzedzić. Następnie nabierałam ciasto łyżką do rękawa, ale i tak dość ciężko się wyciskało. Trud jednak się opłacił, bo miałam zamierzony wzór ciastek.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka, zostawiając małe odległości między nimi. Piec w 180 C, przez 12 do 13 minut do momentu, kiedy brzegi zaczną się złocić, wtedy ciasteczka są gotowe (środek ciastek ma pozostać jasny). Pozostawić na blaszce chwilę do odparowania, a następnie studzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zamaczać w niej ostre końce serduszka, pozostawić do zastygnięcia.

Ciastka są o smaku maślanym, kruchutkie, wręcz rozpływają się w ustach, ale też nie są ,,sypkie”. Nawet po kilku dniach zachowują swój smak i aromat, polecam wszystkim miłośnikom herbatników i ciastek maślanych…

Smacznego :)

 Serduszka w białej czekoladzie

czwartek, 11 lutego 2010

Oponki serowe

Z okazji dzisiejszego dnia zaserwowałam mojej rodzinie zamiast tradycyjnych pączków, serowe oponki. Chodź w smaku nie przypominają drożdżowych pączków, to bardzo nam smakują.Przepis ten pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest to jeden z moich pierwszych wypieków jakie wykonywałam, nie licząc murzynka ;), którego do dziś piekę najczęściej.

    

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 500 g białego sera (może być gotowy z wiaderka)
  • 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • mąki ile zbirze ciasto ( w przybliżeniu na pewno te 400 g do 500 g mąki idzie)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 Wykonanie:

Ser zmielić jak na sernik. Następnie w dużym naczyniu wymieszać ten zmielony ser z cukrem, całymi jajkami, sodą, szczyptą soli, cukrem waniliowym na jednolitą masę (ja to wykonałam ręcznie). Po tym czasie wsypywać mąkę partiami do masy i wyrabiać. Ciasto musi być delikatne, ale też nie za bardzo ma się kleić do rąk.

Wyłożyć na stolnicę, podsypać bardzo lekko mąką jeszcze raz wygnieść, wałkować dość grubo na ok. 1 cm i wykrawać szklanką koła, a w środku jeszcze jedno mniejsze kółeczko. Odstawić na 20 minut, przykryte ściereczką.

Smażyć w głębokim oleju w 175 C do 180 C. Wykładać na ręczniczek kuchenny, jak ostygną posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Oponki serowe

Oponki serowe

poniedziałek, 08 lutego 2010

 Pączki

Już niedługo tłusty czwartek, zatem czas na pyszne pączusie, są bardzo delikatne i puszyste takie jak lubię. A 11 lutego postanowiłam upiec moje ulubione oponki serowe są równie wyśmienite….

 

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 5 szklanek maki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • sok i skórka z cytryny opcjonalnie do smaku

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • konfitura
  • cukier puder do posypania lub lukier do polania

Wykonanie:

Na początek radzę zrobić rozczyn, tradycyjnie: ( drożdże + 1 łyżka cukru + ½ szklanki letniego mleka + mąkę, tyle dać by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany) odstawić na jakieś 15 minut.

Następnie żółtka, jajko, cukier i wyrośnięte już drożdże zmiksować mikserem. Dodać pozostałe letnie mleko, sól, spirytus, ewentualnie sok i skórkę z cytryny, następnie mąkę, a na końcu dać olej, ciasto dobrze wyrobić. Uformować kulę i pozostawić na ok. 30 minut. Po tym czasie z ciasta wykrawać dość grube kółka, ułożyć na stolnicy, przykryć serwetką i jeszcze raz dać mu wyrosnąć.

Smażyć w temp. 175 C, w głębokim oleju. Uwaga zbyt niska temperatura oleju powoduje, że pączki będą wpijały tłuszcz, a zbyt wysoka to zaczną się szybko przypalać a środek może okazać się surowy. Osobiście pomagam sobie termometrem cukierniczym. Podczas smażenia po wrzuceniu ciasta do oleju przykrywam garnek pokrywką, ale tylko na początku. Po obróceniu już nie, w ten sposób pączek nabiera charakterystycznej jasnej obwódki. Nadziewam pączek po usmażeniu, szprycą do dekoracji ciast, która ma w zestawie dość długą końcówkę.

Smacznego :)

Pączki

niedziela, 07 lutego 2010

Piernik z kaszą manną

Jest to ciasto z mojego dzieciństwa, które serwowała nam mama na większe imprezy rodzinne. W naszym domu znane jest pod nazwą Piernik z kaszą manną, chodź podobne ciasto spotkałam pod nazwą "Grysikowiec". Jak dla mnie pycha!

 

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 5 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 7 dag miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki śmietany

Składniki na masę: 

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 kostka margaryny lub masła (250g)
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok z cytryny, opcjonalnie do smaku ( u mnie 3 łyżki)

Wykonanie: 

Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto, podzielić je na trzy osobne części i upiec trzy placki. Czas pieczenia to ok. 10 do 15 minut, na złoty kolor. Piec w 190 C, w dużej blaszce. Placki po upieczeniu są twarde, tak ma być!

Masa: Jedną szklankę mleka zagotować w garnku. Wcześniej warto przygotować w osobnym naczyniu wymieszane składniki: pół szklanki mleka, żółtka, kasza manna, cukier waniliowy, wlać do gotującego się mleka i zagotować ok. 3 minut na tzw. ,,budyń”, dobrze ostudzić. Margarynę i cukier puder utrzeć na jednolity puch, następnie dodawać po jednej łyżce masy budyniowe z kaszy manny. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku. Masę podzielić na dwie równe części i przełożyć placki, na koniec ciasto można polać polewą czekoladową. Ciasto najlepiej kroić na drugi dzień, wtedy placki dobrze zmiękną.

Smacznego :)

sobota, 30 stycznia 2010

Faworki 

Dziś mieliśmy ochotę na faworki, które wyszły przepyszne, takie jak mają być: kruche, lekkie, wręcz delikatne, sama rozkosz dla podniebienia, serdecznie polecam wszystkim miłośnikom faworków!

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać suche składniki, następnie żółtka, spirytus, śmietanę.Konsystencja ciasta ma przypominać jak na makaron, ma być dość twarde ale bez znacznej przesady. Wyrobić rękoma, następnie ciasto bić tłuczkiem, aż tworzyć się będą pęcherzyki powietrza, mi to zajęło ok. 10 minut. Rozwałkować bardzo cieńko, wykrajać nożem paski, tworząc kształt faworka. Pamiętać by smażyć na słomkowy kolor. Wyjmować na ręczniczek kuchenny, a po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

 

1 ... 66 , 67 , 68 , 69