Szukaj

Rolady

czwartek, 12 czerwca 2014

Rolada serowa

Dziś mały odpoczynek od truskawek i rabarbaru ;). Tą roladę robi się bez użycia piekarnika, podaje się schłodzoną prosto z lodówki. Jest idealna na upały dla wszystkich bakaliożerców takich jak ja :). I jeszcze jedno, jest bardzo sycąca, polecam i do usłyszenia :).

 

Składniki:

  • 700 g sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru (ew. do smaku)
  • 2 łyżki miodu
  •  3,5 - 4 łyżki galaretki morelowej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • ok. 150 g herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (ulubionych)
  • 1/4 szklanki suszonych moreli
  • 1/4 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Ser zmielić dwukrotnie.

Herbatniki włożyć do woreczka i pokruszyć na drobne kawałki.

Czekoladę pokroić w drobną kostkę.

Bakalie umyć lub lekko sparzyć i drobno posiekać (oprócz rodzynek).

Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości, zdjąć z ognia dodać masło, utrzeć całość. Wszystko przelać do sera, dodać alkohol, miód i połączyć razem za pomocą miksera.Dodać 2/3 pokruszonych herbatników, bakalie, wymieszać.

Galaretkę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w trzech łyżkach wrzącej wody. Wlać do sera i wymieszać z całością.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć naszą masę serową i posypać resztą herbatników. Włożyć do lodówki na minimum 5 godzin.

Smacznego :)

Tagi: bakalie ser
15:35, anytsujx , Rolady
Link Komentarze (6) »