Szukaj

Wytrawne

środa, 05 listopada 2014

Zupa krem z dyni

Uwielbiam zupę dyniową, mogłabym ją jeść przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo sobie cenię  jej walory smakowe, a podana z groszkiem ptysiowym smakuje wybornie, polecam !:).

Pozdrawiam, Justyna :).

 

Składniki:

  • średniej wielkości dynia (u mnie hokkaido)
  • 1 większy por
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 40 g masła
  • przyprawy do smaku: słodka papryka, imbir, sól, pieprz
  • wody tyle by pokryło warzywa

Ponadto:

  • groszek ptysiowy (smażony)
  • zielona natka pietruszki

Wykonanie:

Dynie obrać ze skóry, usunąć pestki.

Warzywa umyć i pokroić większe kawałki.

Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą, równo z jarzynami, dodać masło, lekko osolić i całość zagotować do miękkości. Następnie zmiksować (blenderem), część wywaru przed rozdrobnieniem odlałam, by krem nie był a rzadki, w razie konieczności można go dolać. Na koniec dodać przyprawy do smaku.

Smacznego:)

 

Tagi: warzywa
22:16, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (5) »
piątek, 24 października 2014

Sałatka z dynią

Postanowiłam wrzucić przepis na sałatkę z dodatkiem dyni, którą ostatnio robiłam. Jest prosta wykonaniu, a efekt smakowy naprawdę ,,palce lizać". Użyłam dynię własnej roboty, nie wiem, czy można kupić dynię w kwaśnej zalewie. Jeśli jesteście ciekawi przepisu na zalewę musztardową, to dajce znać w komentarzach :). Jakbym opisała jej smak ?, to ,,słodkie" ziemniaki, jajka, pora, przełamane kwaśnym musztardowym smakiem dyni, która nadaje temperament całemu zestawieniu. Podałam sałatkę do obiadu z pieczonym kurczakiem, serdecznie polecam :).

Ps. U nas dziś naprawdę wieje chłodem, aż nosi mnie, by wyczarować ciepłą drożdżówkę, pozdrawiam Was bardzo serdecznie, Justyna :).

 

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 3 jajka
  • 1/2 l słoik marynowanej dyni w zalewie musztardowej (własnej roboty)
  • 1 pora (część ta bardziej biała)
  • 2 łyżeczki miodowej musztardy
  • ok. 2 pełnych łyżek majonezu (ew. wedle uznania)
  • przyprawy: sól, pieprz 

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki.

Porę drobno pokroić i wrzucić do osolonej wrzącej wody, sparzyć ok. 3 minut, odcedzić.

Dynię starłam na tarce o małych oczkach.

Do miski wsypać dynię, sparzoną porę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone jajka (wielkość wedle uznania), dodać musztardę, majonez i wszystko doprawić do smaku.

Smacznego :)

Tagi: warzywa
12:01, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (3) »
środa, 22 października 2014

Rolada rzymska

Mój sposób na pieczeń z mięsa mielonego, polega na tym, że dodaję kaszę mannę, którą tak naprawdę nie czuć ;). Pełni jednak pewne zadanie, wpija mi nadmiar soków, wydzielanych w trakcie pieczenia, na pewno jest ich o wiele mniej. Smak to przede wszystkim dobrej jakości mięso i ulubione przyprawy, myślę, że to cały sekret dobrej pieczeni. Jajka to dodatek, bardziej wizualny, który można pominąć. U nas taka pieczeń sprawdza się nie tylko na obiad, ale też na zimno do kanapek. Pieczeń piekłam w dwóch blaszkach, ponieważ mąż zakupił dość dużą porcję mięsa ;), można oczywiście piec z mniejszej ilości. Ja jedną blaszkę, tą bez dodatku jajka zamroziłam, na inną okazję. I jeszcze jedno, dodałam dużą ilość papryki słodkiej, ponieważ uwielbiam jej smak w mięsie, zresztą dobór przypraw to rzecz gustu ;).

Pozdrawiam i do usłyszenia :).

 

Składniki:

  • ok. 1.5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 3 kajzerki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • garść ziół prowansalskich
  • garść majeranku

Ponadto:

  • kilka łyżek masła
  • 6 jajek (ilość zależy od długości blaszki, można pominąć)

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo.

Do zmielonego mięsa, ścieram na tarce o grubych oczkach cebulę i czosnek (mniejsze oczka tarki). Dodaję kajzerki (wcześniej namoczone wodzie i dobrze odciśnięte). Mieszam, dodaję przyprawy, dwa jajka, wymieszam i wsypuję kaszę manę, całość dobrze ze sobą połączyć.

Zanim farsz włożę do blaszki, biorę odrobinę, tworząc kulkę i smażę na patelni. W ten sposób wiem, czy farsz jest dobrze przyprawiony, jeśli czegoś mi w nim brakuje, dokładam przypraw (nie lubię próbować surowego mięsa).

U mnie było dwie blaszki o długościach 35 cm i 20 cm, do większej włożyłam część farszu ok. połowy, zrobiłam dołek i ułożyłam obrane jajka, czubki z obu stron przycięłam, by lepiej się stykały. Następnie przykryłam mięsem. Do mniejszej blaszki dałam mięso które mi zostało bez jajek. Całość w obu blaszkach wygładziłam wilgotną łyżką (namoczoną wodzie) i pocięłam kawałki masła na górę.

Piec ok. 1 godziny w 180 st C, funkcja w piekarniku góra - dół. 

Po upieczeniu odlać nadmiar wytopionego tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego :)

Tagi: jajko mięso
15:04, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (8) »
środa, 15 października 2014

Lasagne

Wspaniałe danie, którego historia wywodzi się z Włoch, a dokładne pochodzenie przypisuje się z Neapolu (Campania). W moim domu fanami tej pysznej zapiekanki, są synowie. Ostatnio robiłam ją dwa razy w tygodniu, na ich własną prośbę, chyba się już mi przejadło ;). Danie jest smaczne, syte i myślę, że ma wielu swoich zwolenników. Podaję mój sposób wykonania, myślę, że nie różni się wiele od innych przepisów podawanych w sieci. Dodam, że my lubimy bardziej wilgotną Lasagne w konsystencji, jeśli preferujecie inaczej, należy dobrze odparować farsz mięsny ze zgromadzonych tam płynów, np. z pomidorów.

Pozdrawiam i do następnego wpisu :).

 

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 2 słoiki przecieru pomidorowego własnej roboty (lub pomidory z puszki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej (kilka łyżek)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, ew. vegeta, oregano, bazylia

Sos beszamelowy:

  • 6 łyżek masła (u mnie 105 g)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, pieprz i sól

Ponadto:

  • 350 g sera żółtego
  • ok. 16 płatów makaronu na lasagne (zależy od wielkości formy)

Wykonanie:

Zaczynam od przygotowania farszu mięsnego: Na dużej patelni daję kilka łyżek oleju, następnie drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmażam do miękkości. Dodaję mięso, smażę, aż się ładnie zetnie, dodaję przecier z pomidorów własnej roboty lub pomidory z puszki, jeśli mój się skończy :). Na tym etapie przyprawiam i zakrywam patelnie, całość duszę ok. 25 minut, pod koniec odkrywam i czekam, aż nadmiar płynów odparuje i odstawiam.

Następnie przygotowuję sos beszamelowy: do rondelka dodaję sześć łyżek masła, czekam aż się rozpuści, dodaję mąkę, podsmażam ok. 1 minuty, cały czas mieszając!

W szerszym garnku zagotowuję niedużą ilość wody z odrobiną soli i sparzam makaronowe płaty po 4 minuty. Wrzucam po trzy, należy je pilnować i obracać na samym początku, bo się ze sobą sklejają!. Mają być plastyczne, łatwo nimi wykładać formę i szybciej miękną podczas pieczenia.

U mnie forma żaroodporna (widoczna na zdjęciu), lekko ją wysmarowałam olejem. Na dno układałam po trzy płaty makaronu (można też po cztery, w zależności w jakim położeniu je ustawiamy), makaron musi zachodzić jeden na drugi.

Makaron smarujemy częścią sosu beszamelowego, na to farsz mięsny, kolejny makaron, sos, mięso, makaron, sos, mięso, powtarzamy czynność, na górę ułożyłam cztery płaty makaronu, na to sos beszamelowy i posypałam serem.

Piec ok. 35 minut w 180 st. C.

Smacznego :)

Lasagne

poniedziałek, 22 września 2014

Faszerowane muszelki

Fantastyczny a zarazem przepyszny pomysł, co zrobić z gotowanym mięsem np. z rosołu. U mnie zalegała duża porcja z indyka, którą postanowiłam wykorzystać do obiadu na kolejny dzień ;). Myślę, że nie muszę zachwalać tego typu zapiekanek, są one dość popularne w sieci i pewnie nic dla Was odkrywczego ;). Przepis wart przypomnienia i zachęcenia do jego przygotowania, mi zajęło jedną godzinę, więc nie było tak źle :). Polecam i życzę smacznego :).

Ps. Czy u was również taki deszczowy i zimny dzień ? Chyba zaraz zrobię sobie gorącą czekoladę ;), buziaki i do następnego wpisu :).

 

Składniki:

  • 1 duże opakowanie makaronu (duże muszle)
  • 400 g ugotowanego indyka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • duży pęczek zielonej pietruszki

Składniki na sos (u mnie):

  • 7 dużych pomidorów
  • 100 g serka topionego (np. gołda)
  • 1/4 szklanki wody
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, ew. vegeta
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Ponadto:

  • ok. 250 g żółtego sera do posypania
  • ok. 4 łyżki masła (do podsmażania pieczarek)

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente, dałam go do osolonej, gotującej się wody na ok. 6 minut. Uwaga ma być delikatnie twardy !. Zahartowałam przez chwilę w zimnej wodzie, odcedziłam.

Mięso miałam ugotowane z rosołu. Po ostygnięciu należy je zmielić.

Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na masełku do odparowania soków, można lekko posolić.. Cebulę również starłam na grubych oczkach i dodałam do pieczarek pod koniec ich smażenia. Na sam koniec wmieszałam zmielone mięsko, dodałam przyprawy do smaku, sól, pieprz, ew. vegeta. Jeśli farsz jest za suchy, można dodać jeszcze odrobinę masła. Na koniec wmieszałam posiekaną natkę pietruszki.

Sos:

Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki, następnie dałam do rondelka z oliwą z oliwek (parę łyżek ok. 3) oraz wodę. Smażyłam do momentu kiedy pomidory się ładnie rozleciały, na koniec i tak je potraktowałam blenderem ;), następnie dodałam pokruszony serek, przyprawy (sól, pieprz) i całość smażyłam do chwili, kiedy uzyskałam lekko gęstawą konsystencję (ten sos jeszcze zgęstnieje w piekarniku).

Następnie faszerowałam muszelki farszem, układałam je jeden obok drugiego w rondelku (może być naczynie żaroodporne), polałam sosem, posypałam startym serem i zapiekłam w piekarniku nagrzanym góra dół na 180 st. C, ok. 25 minut.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5