Szukaj

Babki

piątek, 11 kwietnia 2014

Babka bananowa

Co mnie urzekło w tej babce ?, bananowy smak przełamany nutą pomarańczową :). Moim zdaniem cudowne połączenie, które nadało charakteru całemu wypiekowi. Kolejny atut dla przepisu, to możliwość zużycia zalegających w domu bananów, zdecydowanie polecam !:).

Życzę Wszystkim słonecznego weekendu, pozdrawiam Justyna :).

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (można dać 3/4 jeśli wolicie słodsze wypieki)
  • 32 g cukier waniliowy
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • szczypta soli

Wykonanie:

W blenderze utrzeć razem: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany, śmietanę, połowę cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, skórkę pomarańczową. Powstanie nam gładka masa.

W osobnym naczyniu utrzeć jajka z pozostałą ilością cukru i masłem na puszystą masę (u mnie za pomocą miksera, ucierałam przez ok. 10 minut).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.

Następnie do masy jajecznej stopniowo dodawać małymi porcjami na przemian masę bananową i mąkę, wymieszać na jednolite ciasto.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 50 minut, w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka).

Po upieczeniu, chwilę odczekać wyjąć babkę, a gdy ostygnie możną polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Tagi: owoce
18:41, anytsujx , Babki
Link Komentarze (12) »
wtorek, 12 lutego 2013

Babka z płatkami

Witam wszystkich :-), dziś podaję przepis na babkę mojego autorstwa z płatkami śniadaniowymi. Bardzo ciekawy smak, moim zdaniem również fajnie się prezentuje. Jeśli macie płatki które wam zalegają w szafce kuchennej to będzie świetne rozwiązanie ;). Dziś krótko i na temat, pozdrawiam czytelników mojego bloga bardzo serdecznie. Myślę, że niebawem się odezwę, może nawet jutro ;), miłego wieczoru :***

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków śniadaniowych "Lion"

Polewa:

  • 50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 9 - 10 cukierków "krówek"

W rondelku podgrzewamy lekko mleko, w tym czasie dodajemy krówki i już na małym ogniu cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i zgęstnieją, zajmuje to chwilkę :-).

Wykonanie całości:

W osobnej misce mieszamy suche składniki: przesiewamy obie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy budyń z torebki, dodajemy szczyptę soli, cukier puder (cukier waniliowy dodałam do mokrych składników).

W drugiej misce umieszczamy maślankę, jajka, ekstrakt z wanilii i cukier waniliowy ;), olej, wszystko razem ubijamy mikserem do połączenia się ze sobą składników.

Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko łączymy mikserem, pod koniec dolewamy stopniowo wodę mineralną gazowaną i łączymy z całością, miksujemy ok. 5 -7 minut. Na sam koniec wsypałam szklankę płatków "Lion" i wymieszałam łyżką.

Blaszkę do pieczenia babek z kominkiem wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać w razie potrzeby łyżką powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku do 185 st. C na ok. 45 minut.

Po upieczeniu babki, wyjmuję z blaszki po ok. 10 minutach. Jak ostygnie polać polewą i posypać płatkami "Lion" (ok. 1/2 szklanki).

Smacznego :-)

Babka z płatkami

Babka z płatkami

Babka z płatkami

Babka z płatkami

wydrukuj przepis

sobota, 14 kwietnia 2012

Kakaowe Babeczki

Do wykonania tych babeczek, użyłam starego wypróbowanego przepisu mojej Mamy, na ,,Murzynka”. Często z niego korzystam, by upiec np. muffinki ;). Moi synkowie uwielbiają to ciasto :))). Pozdrawiam i życzę udanego weekendu !:)

Ps.  http://mojeciacho.blox.pl/2010/04/Murzynek.html  

 

Składniki:

  • 1 margaryna (daję palmę)
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 – 4 łyżki kakao

Ponadto:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady do polania

Wykonanie:

Do rondelka, dać całą margarynę, wsypać cukier, dodać wodę i kakao, wszystko razem podgrzać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i połączenia się ładnie składników (nie wolno długo gotować masy, jedynie do 3 minutek !).

Kakaową masę całkowicie ostudzić, do zimnego. Oddzielić żółtka od białek. Ja najpierw ubijam białka by już nie brudzić sobie piór robota, a następnie szybko wykonuję pozostałe czynności.

Do ostudzonej masy dodać same żółtka, ucierać mikserem, następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierać wszystko dokładnie mikserem do połączenia się składników. Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie już wymieszać łyżką (najpierw daję połowę białek, wmieszam w ciasto, a następnie drugą część białek).

I tak przygotowane ciasto, przekładam do papierowych muffinek ułożonych w formie. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 st. C., około 30 minut, przed wyjęciem sprawdzić delikatnie patyczkiem. Po wyjęciu muffinki na chwilę pozostawić w blaszce do odparowania, 10  - 15 minut i dopiero delikatnie wyjąć z formy. Jak już będą zimne, można oblać je rozpuszczoną czekoladą (łamię ją na bardzo małe kawałeczki i w rondelku na małym ogniu mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia). Udekorować wedle życzenia ;).

Smacznego :) 

Kakaowe babeczki

Babeczki kakaowe

wydrukuj przepis

niedziela, 01 kwietnia 2012

Babka kokosowa

Dla wszystkich miłośników kokosu, dedykuję tą babeczkę ;))). Jest puszysta, dość wilgotna, pełna fajnych ,,wariantów” smakowych. Można ją pokochać od pierwszego kęsa :). Przepis skomponowałam sama, gorąco Wam polecam !:)

Ps. Babkę polałam kakaowym lukrem :).   

 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zagęszczonego mleka słodzonego !
  • ½ szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • ¼ szklanki wody
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Lukier kakaowy:

  • ½ kubka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao dla dzieci
  • ok. 3 łyżki gorącego mleka

Suche składniki połączyłam w blenderze, by ładnie się ze sobą połączyły. Przesypałam do większego kubeczka, dawałam stopniowo bardzo gorące mleko i szybko mieszałam łyżką, by całość fajnie ze sobą się łączyła.

Wykonanie:

Suche składniki: obie mąki, soda, proszek do pieczenia, przesiać razem.

Margarynę, kakao, cukier, wodę, zagęszczone mleko, rozpuścić w rondelku, gotować nie więcej jak minutkę. Ostudzić.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Do przestudzonej masy dodać żółtka, dobrze zmiksować, następnie małymi porcjami dodawać mąkę, miksować do połączenia się dobrze składników. Następnie dodać ubite białka, wymieszać łyżką. Na koniec wsypać suchy kokos i delikatnie połączyć z masą, za pomocą łyżki.

Piec w dużej formie od babki (piekłam z kominkiem), w 180 st. C, przez ok. 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.

Ostudzoną babkę polać kakaowym lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego :) 

Babka kokosowa

Babka kokosowa

Babka Kokosowa

wydrukuj przepis

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Babka Krochmalowa

To moja propozycja babki na stół wielkanocny :). Pięknie wyrasta, w środku jest mięciutka i puszysta. W smaku jest dość wilgotna, ale bez rozmachu ;))). Gorąco Wam polecam, tą moją perełkę, która ostatnio dość często gościła na moim stole :).

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 350 g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g roztopionej margaryny

Wykonanie:

Margarynę roztopić i schłodzić.

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia razem wymieszać w jednym pojemniku.

Całe jajka ubić mikserem na puch, następnie dodawać małymi porcjami cukier i nadal miksować (czasowo zajmuje mi to ok. 10 minut).

Do tak przygotowanej masy jajecznej wsypuje po 2 łyżki mąki i miksuję na najniższych obrotach, aż do wyczerpania mieszanki.

Na sam koniec wlać stopniowo roztopioną margarynę i delikatnie mikserem wymieszać z całością.

Blaszkę na babkę posmarować margaryną, obsypać bułką tartą. Masę nakładamy łyżką do blaszki (nie wlewać !).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C, piec ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.  

Smacznego :) 

 Babka Krochmalowa

Babka Krochmalowa

wydrukuj przepis

 
1 , 2