Szukaj

Ciasta kruche

niedziela, 08 czerwca 2014

Ciasto z budyniem i truskawkami

Dla mnie idealne ciasto na sezon truskawkowy. Spód bardzo kruchy, na nim jak pierzynka budyń śmietankowy, ozdobiony truskawkami. Całość ponownie okryta pysznym ciastem. Jest to wypiek, do którego będę powracać. Przepis na ciasto kruche pochodzi stąd klik klik, na masę budyniową zapożyczyłam z blogu Szczecinianka gotuje.

Ps. Co u was dziś słodkiego do kawy ? ;).

Buziaki :*, do następnego wpisu :).

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, można dodać kilka łyżek zimnej wody.

Składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 - 6 łyżek cukru

W jednej szklance mleka wymieszać budynie z mąką ziemniaczaną.

Pozostałe mleko z cukrem zagotować, wlać mieszankę budyniową i mieszając, gotować kilka minut (tak jak gotujemy budyń).

Ponadto:

  • truskawki (u mnie ok. 25 szt, które pokroiłam na grubsze plasterki)

Wykonanie:

Ciasto kruche dzielimy na dwie części, na spód można dać większą ilość.

Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 36 wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozkładamy jedną część ciasta, wylewamy budyń (który wcześniej należy przez kilka minut ostudzić), układamy pokrojone truskawki, ścieramy kolejną część ciasta np. na tarce o grubych oczkach.

Piec w 170 st.C ok. 50 minut.

Smacznego :)


środa, 21 maja 2014

Makowiec

Dla mnie ciacho było cudownym zaskoczeniem, że aż tak będzie mi smakowało. Moim zdaniem jest rewelacyjne: bo kocham kruche spody, mak, płatki migdałowe i białą czekoladę :). Wszystko razem smakuje na prawdę cudownie, gdybym nie była na diecie ;), zjadłabym je sama co do kęsa :))). Przepis pochodzi od wspaniałej blogerki Izy z mniam...mniam ... Gorąco polecam, byście je upiekli !:).

Pozdrawiam Wszystkich w ten ciepły i słoneczny dzień :).

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Masa makowa:

  • 1 opakowanie masy makowej
  • 4 białka ubite na pianę
  • trochę wódki (dałam dwie pełne łyżki, ekstraktu z wanilii)
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru (następnym razem pominę, lubię mniej słodkie ciasta)

Polewa:

  • 1/2 czekolady białej (50g)
  • 3 pełne łyżki masła

Wykonanie:

Masę makową przekładamy do miski, dodajemy, jeśli chcemy dodajemy bakalie, cukier, bułkę tartą i na końcu piane ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.


Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części, na spód może być trochę większa. Na spód ciasta wykładamy masę makową, a na wierzch kruszymy resztę ciasta, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C.

Jak ciasto wystygnie polać lukrem lub polewą z białej czekolady.

Masło roztapiam w rondelku, następnie kruszę czekoladę i mieszam cały czas, aż składniki się połączą (u mnie polewa jest dość płynna).

Smacznego :)

Makowiec

Makowiec

Tagi: mak
15:36, anytsujx , Ciasta kruche
Link Komentarze (7) »
sobota, 28 września 2013

Ciasto śliwkowe

Temu ciastu zdecydowanie mówię tak ... jest pyszne. Uwielbiam takie ciacha z dużą ilością owoców lub masy owocowej. Miałam jedynie problem przygotowaniem tej masy, ponieważ nie miałam węgierek, tylko inną odmianę śliwek. Okazały się one bardzo wodniste, co zajęło mi trochę czasu, by odparować z nich wodę. Przepis pochodzi z blogu mniam... mniam..., cytuję za autorką, którą pozdrawiam :-).

Dziś żegnam się z Wami na słodko i życzę udanego weekendu, pozdrawiam :-).

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklaki cukru
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu

Masa śliwkowa:

  • 1,5 kg śliwek węgierek (dodałam 5 brzoskwiń)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel (u mnie 3 łyżki)
  • 150 g cukru (dałam 200 g)
  • rodzynki (nie dałam)

Wykonanie:

Umyte śliwki oczyścić z pestek, kroimy na pół. Wkładamy do garnka, dodajemy rodzynki (nie dałam) wlewamy odrobinkę wody na dno (nie dałam), dodałam cukier. Przesmażamy ok 10 minut. Mąkę/kisiel rozrabiamy w pół szklanki wody i wlewamy do śliwek (moje śliwki były bardzo soczyste, musiałam długo je podsmażać, by woda odparowała ok. 1.5 godziny). Masę już dość gęstą pozostawić do ostygnięcia.

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24x36). Na to wyłożyć masę śliwkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie należy nakłuć nożem czy też widelcem (ja spód nakłułam widelcem i podpiekłam ok. 10 minut).
Piec około 40 min (u mnie ok. 35 minut), w 180 st.

Smacznego :)

wydrukuj przepis

czwartek, 29 sierpnia 2013

Z borówkami

To wspaniałe ciasto piekłam już jakiś czas temu, dziś dzielę się z Wami swoją opinią ;). Przepis jest godny zainteresowania, dla wszystkich którzy kochają smak mleka w proszku, ponieważ jest dość mocno wyczuwalny w budyniu. I moim zdaniem świetnie komponuje się ze smakiem dodanych owoców. Jest też małe ale ;), następnym razem dam go jednak mniej do mleka niż podaje przepis, chodź bardzo go lubię, to jednak jego smak dominował mi nad borówkami, a zdecydowanie wolę równowagę w tej "materii" :-). Ogólnie mówiąc czy pisząc ;), jestem miłośniczką ciast kruchych z owocami i ta propozycja również mi smakowała. 

Przepis znalazłam na blogu Bake&Taste, wcześniej podała go Wiosenka z blogu Eksplozja Smaku, cytuję za blogerkami.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :-).

 

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • szklanka cukru pudru

  • 300 g masła / margaryny (można pół/ na pół)

  • 6 żółtek

  • 2 łyżki gęstej śmietany

Mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i zmieszać aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3.

Większą część rozwałkować  i wyłożyć nią blachę (25/36 cm), wstawić do lodówki (np. na 1 lub 2 godziny). Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Składniki na budyń:

  • 600 ml mleka 

  • 16 łyżek mleka w proszku (u mnie pełne, następnym razem dałabym 10)

  • 6-12 łyżek cukru (5 -6 w zupełności wystarczy)

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 3 pełne)

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.

* Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!

Dodatkowo:

  • 500 g borówek

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni - ja piekłam w 160 przy termoobiegu. Wyjąć blachę z lodówki i wyłożyć na ciasto budyń. Następnie wysypać borówki, a na koniec zetrzeć na nie kawałek ciasta, którym był w zamrażalniku.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut (lub nawet trochę krócej w zależności od piekarnika) - aż wierzch się ładnie zarumieni.

Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Z borówkami

Z borówkami

Z borówkami

środa, 12 września 2012

Placek Limburski

Wspaniałe ciasto o delikatnym i nie powtarzalnym smaku. Budyniowy krem w połączeniu z owocami, daje pyszne połączenie. Przepis mnie zachwycił i już na stałe zagościł w moim menu. Przepis mam już od bardzo dawna z wyrwanej kartki z gazety, niestety nie znam tytułu, a skład jest podany z moimi małymi zmianami. Gorąco Wam polecam !:)

Ps. Ciasto wirtualnie upiekłam dla Htsz,w podziękowaniu, za nowy wygląd mojego bloga, który dla mnie zrobił oraz za miłą i rzetelną współpracę. Jeszcze raz dziękuję Justyna :).

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 300 g mąki

Składniki, ze sobą połączyć, posiekać nożem, zagnieść ciasto, wstawić do woreczka foliowego i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

Po schłodzeniu, ciasto podzielić na dwie połowy. jedną połową wyłożyć spód blaszki  np. na tartę i zapiec przez 10 minut w 180 st. C.

Krem budyniowy:

  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć na biały puch z cukrami.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, do połączenia się składników.

Następnie naczynie z utartymi żółtkami przełożyć na garnek z gorącą, parującą wodą, dodać mleko z mąką i miksować całość nad kąpielą wodną. Miksować, aż masa uzyska konsystencję budyniu.

Ponadto:

  • 500 g dowolnych sezonowych owoców (u mnie czerwona porzeczka)

Wykonanie:

Na podpieczony spód, przelać masę budyniowa, rozłożyć owoce i pokruszyć po górze pozostałym ciastem.

Piec w 180 st. c przez ok. 25 - 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Placek Limburski

Placek Limburski

wydrukuj przepis

 
1 , 2 , 3