Szukaj

Ciasta przekładane

poniedziałek, 20 października 2014

Ciasto Łaciate

Piękne efektowne ciasto, które prześlicznie prezentuje się na paterze, ale również zachwyca swoim smakiem. Ciasto ciemne i białe tworzy ciekawy łaciaty wzór, a masa serowa, dodaje ciastu dodatkowego wyjątkowego smaku. Całość wieńczy czekolada w dwóch kolorach. Gorąco Wam polecam do wypróbowania, nie ma w tym wypieku nic skomplikowanego, a bardzo nam smakowało :). Przepis pochodzi od przemiłej blogerki Marioli, która piecze wspaniałe ciasta, cytuję recepturę z jej bloga Domowe ciasta i obiady

 

Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających, Justyna ;).

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.

 

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Składniki na masę z sera gotowanego:

  • 1 kg sera białego (zmielonego)
  • 1 szklanka cukru (ew. do smaku dodać więcej)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukier, żółtka (ja żółtka dodaję na końcu, zmiksowane z mąką i mlekiem) wkładamy do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
?Mąkę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, gotować kilka minut całość, aż masa zgęstnieje.

 

Ponadto do dekoracji:

  • czekolada deserowa
  • 3/4 czekolady mlecznej
  • mleko do roztapiania czekolady (wlewałam po ok. 30 ml, lub dolewałam na wyczucie)
  • biała czekolada

Rozpuściłam obie ciemne czekolady (deserową i mleczną) w kąpieli wodnej, wylałam na ciasto, już lekko odparowaną. Osobno rozpuściłam białą, nakładałam ją ,,kępkami " po cieście i mieszałam z ciemna za pomocom wykałaczki, robić wzory.

 

Wykonanie:

Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Najpierw wykładamy ciasto ciemne po łyżce, obok białe i tak na przemian. Następnie na ciasto białe kładziemy łyżkę ciemnego, a na ciemne białe. Wierzch lekko wyrównujemy łyżką i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (u mnie 35 minut), w 180 st C do suchego patyczka.

Jak ciasto przestygnie, przekroić na trzy blaty. Na spód ciasta wlewamy połowę ciepłej masy serowej (szybko tężeje, najlepiej robić zaraz po jej ugotowaniu), kolejna warstwa ciasta, masa serowa, ciasto i dekoracja wedle uznania.

Smacznego: )

wtorek, 14 października 2014

Pod płatkami migdałów

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio piekłam, zawsze robi furorę na imprezach ;). Jeśli chcecie zabłysnąć, to serdecznie polecam. Minus tego ciasta jest taki, że nie należy do najtańszych, jak również wymaga trochę czasu by mu poświęcić. Jednak to ciasto jest warte każdej minuty :). Jestem pewna, że smak Wam wszystko wynagrodzi. Wymaga też cierpliwości, ponieważ przełożenie biszkoptu posmarowanego dżemem na masę nie jest takie proste ;). Mój sposób, ustawiam biszkopt na ściereczce, następnie razem z nią łatwiej mi się go przenosi. Przepis dostałam od mojej serdecznej koleżanki Uli, która wypieka wspaniałe ciasta :).

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie :).

*u mnie szklanka to 250 ml

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki na masę:

  • 1 kg serka waniliowego
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub wedle własnego smaku)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny

Ponadto:

  • 1 słoik dżemu jagodowego
  • 100 g płatków migdałów (uprażyć)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy już ręcznie, a na koniec mak. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć na pół.

Masa serowa: Masło utrzeć na biały puch, dodać cukier puder małymi porcjami, utrzeć. Następnie dodawać ser, ucierać na gładką masę.

Mleko zagotować, wlać do szklanki z żelatyną, dobrze wymieszać, aż się rozpuści, jak lekko przestygnie dodać parę łyżek masy, zamieszać. Żelatynę wlać do miski z masą i szybko zmiksować, żeby nie było grudek.

Dżem dobrze roztrzepać, np. za pomocą widelca, będzie dobrze się rozprowadzał.

Na jedną część biszkoptu wykładamy połowę dżemu, rozprowadzamy łyżką po całości. Nakładamy masę (zostawiając jeszcze parę łyżek na wierzch ciasta). Przykładamy biszkoptem, który również smarujemy dżemem, kładąc dżemem na masę serową. Na wierzch ciasta smarujemy masą, tak by ładnie pokryła, posypujemy uprażonymi migdałami.

Smacznego :)

wtorek, 01 lipca 2014

Malinowy klasyk

Czekoladowy biszkopt zatopiony w musie malinowym, okryty bitą śmietaną z serkiem mascarpone, zasypany puchem biszkoptowym. Ciasto jest rewelacyjne, delikatne, mięciutkie, soczyste. Blaszka tego wypieku znikła u nas w ciągu jednego dnia. Dla mnie numer jeden do pysznej kawy, rewelacja !:).

Życzę miłego wieczoru, Justyna :).

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej typ. 450
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus malinowy:

  • 200 g malin
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki 30lub 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietana fix

Ponadto:

  • maliny do dekoracji (u mnie 24 szt)

Wykonanie:

Biszkopt: W misce wymieszać razem suche składniki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przesiać przez sito.

Np. w kubku wymieszać żółtka z octem (roztrzepać).

W drugiej misce ubić same białka z cukrami na puch, następnie dodać żółtka, wymieszać mikserem, nie za długo !. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, ja mieszam mikserem na najniższych obrotach, bardzo krótko.

Biszkopt przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 x 36 cm. piec w 180 st. C ok. 35 minut, do suchego patyczka.

Masa: Zimną śmietanę ubić na sztywno, jak zacnie się ścinać dodaję cukier i śmietana fiks, a na koniec daję serek i miksuję do połączenia się składników, bardzo krótko.

Mus: Maliny umyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek (można przecierać od razu). Dodać cukier do smaku i zmiksować blenderem lub dobrze wymieszać do połączenia się składników, dodałam jeszcze 2 łyżki ekstraktu z wanilii, można pominąć :).

Biszkopt ostudzony, odcięłam górną część dość cienko, zostawiając wyższy spód. Odciętą górną część zmieliłam w blenderze na puch.

Na dolny biszkopt rozsmarowałam mus malinowy, wyłożyłam masę śmietanową, poukładałam maliny tak, by znalazły się chodź jedna na każdej porcji ;), zasypałam zmielonym biszkoptem.

Trzymać w lodówce.

Smacznego :)



środa, 04 czerwca 2014

Leśny mech

Ciasto, które zachwyca swoim kolorem i smakiem. Nazwa jest nawet trafna do wyglądu ;), ale zamiast mchu zawiera szpinak. A jak smakuje ? Wspaniale :). Osobiście wyczuwałam bardzo subtelny posmak szpinaku. Następnym razem dodam cukier waniliowy, powinno świetnie zagrać z całością. Przepis dostałam od kuzynki, która korzystała z tej strony klik klik (cyt. za autorką, z moimi małymi zmianami).

 

Pozdrawiam i do następnego wpisu :)

 

Składniki na ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę:

  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy (dałam jeden)
  • cukier wanilinowy
  • owoce granatu do ozdoby (dałam truskawki)
  • 250 g serka mascarpone (moja modyfikacja)
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.

Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.

Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na koniec dodałam mascarpone i lekko wymieszałam z całością.

Na ciasto wyłożyć masę, dodałam owoce (przekrojone truskawki), posypać okruszkami ciasta. Można obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.

Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do ok. 1,5  godziny.

Smacznego :)




czwartek, 29 maja 2014

Ciasto batonik baunty

Obiecane na dziś ciasto z dużą ilością kokosu. Nigdy nie byłam fanką wiórek kokosowych, ale dlatego ciasta jestem w stanie zmienić zdanie. Ciacho jest przepyszne, ma idealnie wilgotny spód, masę o cudownym aromacie i ta polewa... jak dla mnie czysta rozpusta kulinarna, polecam wypróbować  !:).

Przepis pochodzi z vlogu  ,,Kuchnia Renaty".

 

Składniki na ciasto :

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

Masa kokosowa:

  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (dajemy niecały)
  • 250 g kokosu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie:

Ciasto:

Biała oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli.

Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, następnie dodać kakao, utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, utrzeć. W następnej kolejności jest olej, wymieszać, wlać wrzątek, a na koniec dodać ubite białka wymieszać już ręcznie.

Blaszkę o wymiarach 22 x 32 cm, wysmarować tłuszczem dno i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać i piec w 180 st. C, ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Masa kokosowa:

Odlać 1/2 szklanki mleka, by rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami, do gotującego mleka wsypać kokos. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut, kokos ma całkowicie wchłonąć mleko. Następnie dodajemy kostkę masła i rozpuszczamy ją z kokosem, zagotowując. Na koniec wlewamy pozostałe mleko wymieszane z połową budyniu z torebki (ja dałam 3/4 zawartości).

Odstawić do lekkiego ostygnięcia (masa ma być letnia, przed wyłożeniem na ciacho).

Polewa:

W rondelku rozpuszczamy masło, następnie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i całość łączymy z masłem, do połączenia się składników (nie zagotować !, najlepiej wyłączyć już palnik przy mieszaniu).

Na biszkopt wykładamy masę kokosową, jak całkiem ostygnie, polewamy polewą czekoladową i gotowe ;). Ciasto musi swoje odczekać przed krojeniem, moim zdanie te trzy godziny. Trzymać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Smacznego :)

 

Mój najmłodszy skarb :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5