Szukaj

Ciasta przekładane

środa, 28 stycznia 2015

Ciasto Kubuś

Kolejne wspaniałe ciasto imprezowe, które sprawdza się przy wielu różnych spotkaniach okolicznościowych. Może być uznane za ciasto dyżurujące, jeśli nic nam nie wpada do głowy co by tu upiec ;). Przepis na Ciasto Kubuś krąży już od wielu lat na różnych blogach i forach internetowych. Recepturę, którą ja Wam podaję, trafiła do mnie za sprawą mojej kochanej cioci Gieni, która bardzo to ciasto chwali. Zgadzam się z ciocią w zupełności, ciasto jest pyszne, godne polecenia lub przypomnienia dla tych co go już znają :). 

Serdecznie polecam, a na końcu zdjęć mały bonus ;), buziaki :*

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń Kubusiowy:

  • 1 l Kubusia (kupiłam dużą butlę 900 ml i jeden mały Kubuś o smaku maliny i innych owoców)
  • 1/2 margaryny lub masła (dałam masło)
  • 3 budynie śmietankowe, każdy po 40 g bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

  • 2 op. śmietana śnieżka
  • 1 szklanka zimnego mleka (250 ml)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody

Ponadto:

  • paczka herbatników (jedna większa lub 3 op. małych)
  • sok z jednej cytryny
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać roztrzepane żółtka, utrzeć z białkami na puch. Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie z całością wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową i piec w piekarniku góra dół, 180 st. C.

Budyń Kubusiowy: Z podanej ilości soku, odlać ok. 1/2 szklanki, resztę zagotować z łyżką cukru. Do odlanego soku wsypać budynie, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się soku, dobrze wymieszać, zagotować jak ,,budyń". Po wyłączeniu dodać masło, dobrze rozmieszać, aż się rozpuści. Masę jeszcze gorącą, bo szybko zastyga, przelać na biszkopt.

Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić od tężenia. 

Ubić śnieżkę w zimnym mleku na sztywno, na koniec dolać i zmiksować tężejącą galaretkę ze śmietaną. Wyłożyć na masę Kubusiową.

Na śmietanę wykładamy jeden obok drugiego herbatniki namoczone w soku z cytryny. Na koniec polać polewą czekoladową, własnej roboty lub gotową, wedle uznania ;).

Smacznego :)

Ciasto Kubuś

Ciasto kokosowo cytrynowe, przepis możecie znaleźć tu klik klik.

wtorek, 25 listopada 2014

Wiśniowa fantazja :)

Podaję obiecany przepis, który kusił mnie przez ostatnie trzy miesiące. Ciasto moim skromnym zdaniem jest bardzo smaczne, masa budyniowa rozpływa się w ustach. Wszystkie warstwy w tym cieście pasują do siebie idealnie. Piekąc go pierwszy raz nie mogłam się ,,najeść" tzn. kusiło mnie, by sięgać po kolejny kawałek i kolejny. Zachęcam do upieczenia, niech przepis idzie dalej w świat i znajduje swoich nowych fanów :). Receptura pochodzi od mojej przemiłej koleżanki Uli, dziękuję Ci kochana za inspirację :).


Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

Masa budyniowa:

  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki

Galaretka wiśniowa:

  • 1 szklanka soku z wiśni (u mnie z kompotu)
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • odsączone wiśnie z kompotu (u mnie ok. 1 szklanki)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy już ręcznie, a na koniec mak. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć na pół.

Budyń: Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do odlanej części dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Mieszać powstającą masę energicznie i pogotować ok. 2 minuty.

Masę wystudzić do zimnego, następnie utrzeć z masłem na puszysty krem (najpierw ucieramy masło do białości i dodajemy budyń małymi porcjami, ucieramy do połączenia się składników).

Galaretka wiśniowa: sok i wodę zagotowujemy, wyłączamy i dodajemy obie galaretki, mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Kiedy galaretka zacznie powoli tężeć dodajemy wiśnie, chwile odczekać (czyli ten właściwy moment, że jest w sam raz, by wylać na ciasto i nie spłynie na boki).

Na dolny spód biszkoptu wykładamy masę budyniową, na czas kiedy galaretka nam tężeje, wstawiamy do lodówki. Następnie na budyń wylewamy galaretkę z wiśniami, po chwili zakrywamy drugą częścią biszkoptu, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wedle uznania lub nie ( u mnie jest tarta czekolada).

Smacznego :)

poniedziałek, 20 października 2014

Ciasto Łaciate

Piękne efektowne ciasto, które prześlicznie prezentuje się na paterze, ale również zachwyca swoim smakiem. Ciasto ciemne i białe tworzy ciekawy łaciaty wzór, a masa serowa, dodaje ciastu dodatkowego wyjątkowego smaku. Całość wieńczy czekolada w dwóch kolorach. Gorąco Wam polecam do wypróbowania, nie ma w tym wypieku nic skomplikowanego, a bardzo nam smakowało :). Przepis pochodzi od przemiłej blogerki Marioli, która piecze wspaniałe ciasta, cytuję recepturę z jej bloga Domowe ciasta i obiady

 

Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających, Justyna ;).

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.

 

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Składniki na masę z sera gotowanego:

  • 1 kg sera białego (zmielonego)
  • 1 szklanka cukru (ew. do smaku dodać więcej)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukier, żółtka (ja żółtka dodaję na końcu, zmiksowane z mąką i mlekiem) wkładamy do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
?Mąkę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, gotować kilka minut całość, aż masa zgęstnieje.

 

Ponadto do dekoracji:

  • czekolada deserowa
  • 3/4 czekolady mlecznej
  • mleko do roztapiania czekolady (wlewałam po ok. 30 ml, lub dolewałam na wyczucie)
  • biała czekolada

Rozpuściłam obie ciemne czekolady (deserową i mleczną) w kąpieli wodnej, wylałam na ciasto, już lekko odparowaną. Osobno rozpuściłam białą, nakładałam ją ,,kępkami " po cieście i mieszałam z ciemna za pomocom wykałaczki, robić wzory.

 

Wykonanie:

Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Najpierw wykładamy ciasto ciemne po łyżce, obok białe i tak na przemian. Następnie na ciasto białe kładziemy łyżkę ciemnego, a na ciemne białe. Wierzch lekko wyrównujemy łyżką i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (u mnie 35 minut), w 180 st C do suchego patyczka.

Jak ciasto przestygnie, przekroić na trzy blaty. Na spód ciasta wlewamy połowę ciepłej masy serowej (szybko tężeje, najlepiej robić zaraz po jej ugotowaniu), kolejna warstwa ciasta, masa serowa, ciasto i dekoracja wedle uznania.

Smacznego: )

wtorek, 14 października 2014

Pod płatkami migdałów

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio piekłam, zawsze robi furorę na imprezach ;). Jeśli chcecie zabłysnąć, to serdecznie polecam. Minus tego ciasta jest taki, że nie należy do najtańszych, jak również wymaga trochę czasu by mu poświęcić. Jednak to ciasto jest warte każdej minuty :). Jestem pewna, że smak Wam wszystko wynagrodzi. Wymaga też cierpliwości, ponieważ przełożenie biszkoptu posmarowanego dżemem na masę nie jest takie proste ;). Mój sposób, ustawiam biszkopt na ściereczce, następnie razem z nią łatwiej mi się go przenosi. Przepis dostałam od mojej serdecznej koleżanki Uli, która wypieka wspaniałe ciasta :).

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie :).

*u mnie szklanka to 250 ml

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki na masę:

  • 1 kg serka waniliowego
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub wedle własnego smaku)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny

Ponadto:

  • 1 słoik dżemu jagodowego
  • 100 g płatków migdałów (uprażyć)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy już ręcznie, a na koniec mak. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć na pół.

Masa serowa: Masło utrzeć na biały puch, dodać cukier puder małymi porcjami, utrzeć. Następnie dodawać ser, ucierać na gładką masę.

Mleko zagotować, wlać do szklanki z żelatyną, dobrze wymieszać, aż się rozpuści, jak lekko przestygnie dodać parę łyżek masy, zamieszać. Żelatynę wlać do miski z masą i szybko zmiksować, żeby nie było grudek.

Dżem dobrze roztrzepać, np. za pomocą widelca, będzie dobrze się rozprowadzał.

Na jedną część biszkoptu wykładamy połowę dżemu, rozprowadzamy łyżką po całości. Nakładamy masę (zostawiając jeszcze parę łyżek na wierzch ciasta). Przykładamy biszkoptem, który również smarujemy dżemem, kładąc dżemem na masę serową. Na wierzch ciasta smarujemy masą, tak by ładnie pokryła, posypujemy uprażonymi migdałami.

Smacznego :)

wtorek, 01 lipca 2014

Malinowy klasyk

Czekoladowy biszkopt zatopiony w musie malinowym, okryty bitą śmietaną z serkiem mascarpone, zasypany puchem biszkoptowym. Ciasto jest rewelacyjne, delikatne, mięciutkie, soczyste. Blaszka tego wypieku znikła u nas w ciągu jednego dnia. Dla mnie numer jeden do pysznej kawy, rewelacja !:).

Życzę miłego wieczoru, Justyna :).

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej typ. 450
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus malinowy:

  • 200 g malin
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki 30lub 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietana fix

Ponadto:

  • maliny do dekoracji (u mnie 24 szt)

Wykonanie:

Biszkopt: W misce wymieszać razem suche składniki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przesiać przez sito.

Np. w kubku wymieszać żółtka z octem (roztrzepać).

W drugiej misce ubić same białka z cukrami na puch, następnie dodać żółtka, wymieszać mikserem, nie za długo !. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, ja mieszam mikserem na najniższych obrotach, bardzo krótko.

Biszkopt przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 x 36 cm. piec w 180 st. C ok. 35 minut, do suchego patyczka.

Masa: Zimną śmietanę ubić na sztywno, jak zacnie się ścinać dodaję cukier i śmietana fiks, a na koniec daję serek i miksuję do połączenia się składników, bardzo krótko.

Mus: Maliny umyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek (można przecierać od razu). Dodać cukier do smaku i zmiksować blenderem lub dobrze wymieszać do połączenia się składników, dodałam jeszcze 2 łyżki ekstraktu z wanilii, można pominąć :).

Biszkopt ostudzony, odcięłam górną część dość cienko, zostawiając wyższy spód. Odciętą górną część zmieliłam w blenderze na puch.

Na dolny biszkopt rozsmarowałam mus malinowy, wyłożyłam masę śmietanową, poukładałam maliny tak, by znalazły się chodź jedna na każdej porcji ;), zasypałam zmielonym biszkoptem.

Trzymać w lodówce.

Smacznego :)



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5