Szukaj

Chleby i bułeczki

wtorek, 19 lipca 2011

Croissanty (rogaliki francuskie)

Czy wyszły mi idealne Croissanty ;)?, trudno powiedzieć, ponieważ nie jestem z wykształcenia cukiernikiem, ani kucharzem …. jedynie pasjonatką słodkich wypieków :))). Ta pasja to dla mnie nie małe wyzwanie ;))) i słodka przygoda wśród różnorodnych smaków i smaczków :). Z wypieku jestem bardzo zadowolona, dla mnie w smaku są świetne, posmarowane dżemem truskawkowym czy nutellą, smakują rewelacyjnie, więc stawiam ,,kropkę nad i” :). Gorąco polecam !:)

 

Składniki: 

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 10 g soli (dałabym 6 g) 

Ponadto:

  • żółtko do posmarowania 

Wykonanie: 

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. 

Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą. W środku kopczyka mąki zrobić wgłębienie, do którego wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, szybko wyrobić (ja wlewałam powoli mleko i pomagałam sobie nożem, tak by mąka wpiła cały płyn, następnie wyrabiałam ciasto rękami). 

Gdy mąka wchłonie całe mleko, ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do wyrośnięcia. 

Po godzinie, zagnieść ciasto kilka razy, by uszły z niego pęcherzyki gazu i wstawić do lodówki na 30 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na dość cienki prostokąt, na środku którego ułożyć masło w temperaturze pokojowej (można je wcześniej rozgnieść widelcem, formie papki). Brzegi ciasta złożyć do wewnątrz, tak jak kopertę, i ponownie rozwałkować (jeśli zdarzy nam się, że masło wypłynie z ciasta, należy wgniatać je ręcznie, podsypując mąką, byle nie za dużo dodawać mąki). Otrzymany placek złożyć na troje, rozwałkować jeszcze raz. Czynność powtórzyć trzy lub czterokrotnie, następnie ciasto odstawić na 15 minut. 

Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek (ja wcześniej ciasto podzieliłam na cztery kawałki, rozwałkowywałam partiami). Ciasto wałkowałam na prostokąty, które cięłam w wzdłuż pasy o szerokości 10 lub 11 cm. Każdy tak przycięty pas cięłam na skos by wyszedł trójkąt. Można robić większe bułeczki, w tedy pocięte poszczególne pasy powinny mieć po 20 cm szerokości a następnie przeciąć każdy na skos, tak by wyszedł z jednego pasa dwa trójkąty. Każdy zawijać od podstawy ku wierzchołkowi.

Croissanty

Croissanty

Croissanty

Croissanty

Croissanty

Rogaliki układać na oprószanej mąką stolnicy, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie ułożyć na blasze, posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem, i piec ok. 15 minut, w nagrzanym piekarniku do temp. 220 st. C. 

Smacznego :) 

Croissanty

Croissanty

Croissanty

wydrukuj przepis

wtorek, 18 stycznia 2011

Nocne bułeczki

Wspaniałe bułeczki z przepisu Sary, w smaku przypominają pszenne bułki z aromatem ziół, są wyśmienite do szyneczki czy żółtego sera. Nocne bułeczki to również fajny sposób na pyszne niedzielne śniadanie. Ciasto zarabia się wieczorem, wstawia się do lodówki, gdzie przez całą noc bardzo wyrasta, rano wystarczy je wyjąć, ocieplić i wykonać bułeczki … et voilà !:))). Gorąco polecam !:)      

 

Składniki na ok. 12 dużych bułeczek:  

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego albo oliwy
  • 5 łyżeczek ziół prowansaldzkich

Wykonanie:

Wieczorem:
Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem w filiżance. Poczekaj, aż się rozpuszczą (można im pomóc delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką). Do mąki dodaj łyżeczkę soli, zioła, dolej mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i wygniataj ciasto przez 5 minut (jeśli klei się do rąk, podsyp mąką). Następnie przykryj miską i zostaw na następne 5 minut. Wyrabiaj jeszcze 3 minuty. Kulkę ciasta włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj i wstawi do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.

Rano:
Ciasto wyłóż na blat i podziel na 12 części. Uformuj bułeczki takich kształtach, jakie ci się podobają. Można je  zrobić tak: ciasto podzielić na 12 równych kuleczek, następnie każdą z nich uformowałam w wałek (na ok. 25 cm). Każdy wałek zawinąć w słupek, jeden koniec wystający z górą zawinąć pod spód, a wystający z dołu zawinęłam na górę. Następnie ułóż bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posyp, czym lubisz: makiem, sezamem, czarnuszką, słonecznikiem czy kminkiem. Gdy wyrosną włóż je do piekarnika na 20 -25 minut. Na ostatnie 5 minut nastaw termoobieg, będą ładnie zrumienione.

Smacznego :) 

Nocne bułeczki

Nocne bułeczki

wydrukuj przepis

sobota, 02 października 2010

Bułeczki z cebulką

"Te bułeczki piekłam już wiele razy, nawet w czasach, kiedy jeszcze nie prowadziłam własnego blogu :). Może dlatego, że uwielbiam smak pieczonej cebulki, albo są tak wyborne …;))). Na pewno są w środku bardzo mięciutkie i delikatne w smaku, a na zewnątrz mają pyszną chrupiącą skórkę. Cebulowe drożdżówki tym razem upiekłam do obiadu i podałam z tradycyjnym żurkiem, taki zestaw nieziemsko Nam smakował ;). Przepis znalazłam, u Dorotus i cytuję go za jego autorką. Polecam !:).      

Składniki na 20 bułeczek:

  • ½ szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 ½ szklanki letniej wody
  • 1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
  • 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone)
  • 5 ½ szklanki mąki pszennej

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Wykonanie:

Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (po ok. 65 gram). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Bułki z cebulką

Bułki z cebulką

czwartek, 02 września 2010

Bułeczki pszenno żytnie z nadzieniem

"Te bułeczki są przepyszne, a ciasto na nie rośnie jak zwariowane ;). W smaku są puszyste, delikatne, napełnione farszem, który bardzo Nam smakuje :). Cóż mogę napisać, chyba to Byście sami je wypróbowali zrobić i napisali, czy podzielacie moje zdanie ;))). Gorąco polecam !:)

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • 100 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 40 g drożdży
  • 30 g roztopionej margaryny
  • 1 płaska łyżeczka cukry
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej wody

Do miski wsypać mąkę, cukier i pokruszyć drożdże, wlać letnie mleko, zamieszać, dodać letnią wodę i sól, wymieszać (może się okazać, że trzeba troszkę dosypać mąki), na koniec wlać letni tłuszcz i całość wyrobić ok. 7 minut.

Całość zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 40 minut (ciasto rośnie jak zwariowane ;).

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • jedna średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawy (sól, pieprz)

Pieczarki umyć, przeciąć na pół. Następnie zetrzeć je na tarce do kapusty tzw. szatkownicy. Plasterki są w tedy bardzo cieniutkie.

Cebulkę pokroić drobno w kosteczkę.

Paprykę również pokroić w kosteczkę i udusić w osobnym garnuszku z łyżką margaryny.

Na rozgrzanej patelni z ok. 3 łyżkami oleju, podsmażyć cebulkę, wrzucić do niej pieczarki i smażyć do odparowania soków. Dodać paprykę i przyprawy i jeszcze odrobinę podsmażyć całość do połączenia się smaków.

Ponadto:

  • 200 g mozzarelli
  • parę łyżek keczupu
  • 2 – 3 łyżki oleju np. ryżowego
  • oregano

Wykonanie całości:

W małym rondelku rozgrzać 3 łyżki oleju ryżowego, wlać do niego keczup ¼ szklanki, dodać oregano i lekko podsmażyć, ostudzić.

Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Blaszkę posmarować olejem i oprószyć mąką.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 18 części, zrobić z nich okrągłe bułeczki, zwijać jak ,, na pączki” złączeniem układać na spód blaszki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

W środku wyrośniętej bułeczki robimy dołek dnem szklanki, przyciskając ją delikatnie do spodu. Smarujemy środek keczupem z oregano i nakładamy farsz, tak aż zapełnimy dołek, całość posypać mozzarellą.

Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 st. C, ok. 15 – 20 minut.

Smacznego :) 

Bułeczki pszenno żytnie

Bułeczki pszenno żytnie

Bułeczki pszenno żytnie

środa, 16 czerwca 2010

Chleb ziemniaczany

Kolejny wspaniały przepis od Kass, zaproponowany w ramach Weekendowej Piekarni. Chlebek bardzo Nam smakował, zwłaszcza z masełkiem ziołowym. Pieczywo jest bardzo delikatne, można powiedzieć, że lekko bułkowate, nie za słone, więc świetnie pasuje na kanapki z pikantniejszą wędlinką lub serkiem ;). Na drugi dzień jest wciąż mięciutkie i aromatyczne, smakuje wyśmienite nie tylko na ciepło, ale również na zimno :). Polecam !:).   

 

Składniki:

  • 7 g suszonych drożdży (dałam 14 g świeżych drożdży)
  • ¼ kubka ciepłej wody do rozczynu
  • 3 ¼ - 4 kubków mąki pszennej lub chlebowej typ. 650 (dałam 1 ½ kubka mąki krupczatki, resztę to mąka chlebowa)
  • 1 łyżeczka soli (ciasto jest mało słone)
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków (dałam zimne przeciśnięte przez praskę)
  • ½ kubka posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 kubek ciepłej wody

Ponadto:

  • 1 jajko do posmarowania (użyłam same białko z łyżką wody roztrzepane)
  • nasiona słonecznika lub pestki dyni do posypania

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w 1/4 kubka wody, przykryć na 5min.

Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, sól i mleko w proszku, wymieszać.
Dodać szczypiorek i ziemniaki i połączyć je z mąką. Dodać drożdże i trochę cieplej wody, wymieszać. Dać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto.
Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobnic ok. 10min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folią na 1godzinę do wyrośnięcia.

Spód tortownicy (średnica 24 – 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i osypać mąką.

Następnie ciasto ugnieść przez 1 min i podzielić na 12 części, każda uformować w kule i ułożyć w tortownicy, dookoła, w tym jedna w środku. Przy układaniu powstaną dwie warstwy pierwsza dookoła jak kwiatek, druga warstwa to kolejna kulka na środek, pozostałe tam gdzie widać przerwy.

Przykryć folią i odstawić na 45 min. do podrośnięcia, aby wypełniło tortownice. Piekarnik nagrzał do temp. 210 stopni C. Posmarować chleb jajkiem lub roztrzepanym białkiem z woda, posypać ziarnami.

Pieczenie: 210 st. C - przez 15 min., zmniejszyć do 180 stopni C i dopiec jeszcze 20 min., po czym pozostawić w zgaszonym piecu jeszcze 10 min. Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Podawać z masłem ziołowym.

Masełko ziołowe:

  • 3 pełne łyżki masła ocieplonego
  • 1 łyżka posiekanej b. drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej b. drobno szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • szczypta soli

Wszystkie składniki ładnie ze sobą wymieszać.

Smacznego :)

Chleb ziemniaczany

Chleb ziemniaczany

 
1 , 2