Szukaj

Drożdżowe

piątek, 11 lipca 2014

Z jagodami

Zamiast jagodzianek upiekłam fantastyczne ciasto drożdżowe z przepisu Tatter. Było wyśmienite, pulchne i wilgotne od owoców, zdecydowanie polecam !:).

Życzę udanego weekendu, oraz więcej słońca ;).

 

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki chlebowe (dałam pszennej)
  • 14 g świeżych drożdży
  •  1 szklanka mleka (250 ml)
  •  1 jajko
  •  ¼ szklanki oleju słonecznikowego
  •  ½ szklanki cukru
  •  szczypta soli
  •  16 g cukru waniliowego

Farsz jagodowy:

  • 350 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Kruszonka:

  • 180 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 100 g masła roztopionego

Suche składniki zalać gorącym masłem i dobrze wymieszać ze sobą.

Ponadto:

  •  białko do posmarowania

Wykonanie:

Na samym początku radzę zrobić sobie rozczyn, czyli rozkruszyć drożdże, dodać z 2 łyżki mleka ok. 2 łyżek mąki i 1 łyżeczka cukru, całość ma przypominać konsystencję gęstej śmietany, pozostawić na ok. 20 minut.

Mleko rozmieszałam razem z jajkiem.

Do mąki dać sól, wlać letnie mleko z jajkiem, wyrośnięte drożdże, cukier, wymieszać wszystko bardzo dokładnie, pod koniec wlać olej i wyrobić ciasto do uzyskania miękkiej i plastycznej konsystencji. Całość zostawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Blaszkę o wymiarach 40 x 35 cm, wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, wyłożyć ciasto. Pozostawić jeszcze na ok. 25 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i wysypać równo owoce po całości, posypać kruszonką.

Piec w 200 st. C, ok. 30 minut.

Smacznego :)

niedziela, 06 lipca 2014

Borówczanki

Cudowne bułeczki drożdżowe z dużą ilością borówek w środku. Mi osobiście bardzo smakowały, może dlatego tak szybko znikły ;). Mi wyszło 13 bułeczek, odmierzałam ciasto po 90 g. Przepis pochodzi od wspaniałej blogerki, która prowadzi blog Czerwień i błękit. Cytuję za autorką.

Użyła do lukru cukru, który grubiej został zmielony, ponieważ tak lubi mój mąż ;), a zamiast śmietanki dałam mleko.

Pozdrawiam Wszystkich w ten upalny weekend :).

Składniki:

  • 100 g drobnego cukru, w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jajka, roztrzepane
  • ok. 550 g mąki pszennej (użyłam typ. 450, u mnie 500 g)
  • 25 g świeżych drożdży?
  • 1 i 1/4 szklanki mleka

Nadzienie:

  • 2 szklanki czarnych borówek, umytych, osuszonych
  • ok. 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cukru waniliowego


Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Lukier:

  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder

Wykonanie:


Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

Wlać resztę mleka, cukru, sól i jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości małego jabłka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w kilkucentymetrowych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).

Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, Nakładać borówki wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym.? Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.

Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

Przygotować lukier. Do śmietanki dodać sok z cytryny i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Następnie polukrować.

Smacznego :)

sobota, 14 czerwca 2014

Zakręcone Brioszki

Jedne z najlepszych bułeczek drożdżowych na słodko jakie kiedykolwiek jadłam. Są tak pulchne, mięciutkie z wyczuwalną maślaną nutą. Moi mali chłopcy nie mogli się nimi najeść, były same ochy i achy. Piekłam je dwa dni z rzędu i wciąż mam na nie zamówienie ;). W przepisie jest podane 50 g cukru, zwiększyłam do 60 g, domownicy uznali, że chcą troszkę słodsze. Przepis pochodzi z tej strony klik klik.

Pozdrawiam i życzę udanego weekendowego pieczenia.

Ps. Mnie nosi na ciasto marchewkowe z prażonymi migdałami ;).

 

Składniki:

  • 325 g mąki tortowej + 1 łyżka
  • 50 g cukru + 1 łyżka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier puder

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do letniego mleka, dajemy rozkruszone drożdże, łyżka mąki i łyżka cukru, zamieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ok. 15 minut.

W misce mieszamy ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, mleko w proszku, cukier, szczyptę soli. Robimy zagłębienie, wlewamy roztrzepane widelcem jajko, mieszamy całość, dodajemy rozczyn, również mieszamy, zagniatając nasze składniki do środka.

Dodajemy masło, które po pierwsze musi być bardzo miękkie, po drugie nasze wcześniejsze składniki nie są jeszcze całkiem zagniecione w zbitą całość.

Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykryć je ściereczką np. w misce i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto, lekko wyrobić na stolnicy, podzielić na osiem równych części. Rozwałkować każdy na prostokąt o wymiarach 20 x10 cm, przecinać na skos, w odstępach około 1 cm.

Jak zwijać, pokazują już zdjęcia !:).

Zwinięte układamy na blaszkę, zostawiając odstępy, bułeczki rosną. Przykryć je ściereczką na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 st. C, góra dół. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew na 5 minut, do zrumienienia się brioszek.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)



poniedziałek, 30 września 2013

Dziś chce Was poczęstować przepisem na przepyszne bułeczki drożdżowe, które swoim wnętrzem przypominającą pączek w środku, tylko wersji lżejszej, bo zawierają mniej tłuszczu ;). Do środka wykorzystałam przepyszny dżem marchewkowy, który w połączeniu z ciastem drożdżowym, sprawdził się tu idealnie. Przepis na ciasto jest mojego autorstwa, serdecznie polecam !:).

Pozdrawiam i do następnego wpisu ;), Justyna.

Ps. Wyszło mi ok. 16 bułeczek.

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 260 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 65 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z jednej cytryny

Ponadto:

  • słoiczek dżemu marchewkowego (lub innego, wedle uznania)
  • płatki migdałowe o. 40 g

Wykonanie:

Rozczyn: Letnie mleko przelać do większej miski, dodać łyżkę cukru, cukier waniliowy, wsypać tyle mąki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany, pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.

Masło roztopić i ostudzić

Jajko zmiksować z 3 łyżkami cukru, za pomocą miksera (nie musi być na biały puch).

Do wyrośniętego rozczynu dodać, szczyptę soli, jajko z cukrem, ekstrakt z wanilii, dobrze wymieszać, teraz stopniowo dodawać przesianą mąkę (ja zostawiłam ok. dwie garstki mąki z tych 500 g do podsypywania ciasta na stolnicy). Zacząć wyrabiać ręcznie (dobrze jest jak ciasto jest lekko klejące się, wtedy bułeczki są delikatniejsze), na koniec wlać masełko i dobrze wyrobić całość, do połączenia się składników.

Ciasto pozostawić do podwojenia się objętości, u mnie ok. 30 minut.

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie równe połowy. Każdą rozwałkować jak na roladę, posmarować ulubionym dżemem, zwijać od dłuższego końca. Następnie ciąć roladę na małe kawałki (od strony krótkiego boku) po ok. 2 cm do 2.5 cm szerokie, jak to woli.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, bo bułeczki rosną. Można pozostawić je jeszcze na ok. 10 - 15 minut. Na koniec posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.

Piec w piekarniku nagrzanym na 200 st. C (góra - dół), przez ok. 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze ok. 15 minut, do zrumienienia się bułeczek.

Smacznego :-)

wydrukuj przepis

wtorek, 24 września 2013

Prosty przepis na ciasto drożdżowe z owocami, u mnie wersji z truskawkami, ale można zastąpić je np. śliwkami. Ciasto bardzo nam smakowało, więc dzielę się z wami przepisem.

Pozdrawiam :-).

 

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 60 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 100g cukru

Wszystkie podane składniki ze sobą zagnieść (lub margarynę rozpuszczamy i wlewamy gorącą do mąki i cukru).

Ponadto:

  • 600g truskawek lub innych owoców

Wykonanie:

Drożdże rozdrobnić i zalać letnim mlekiem, dodać łyżkę cukru.

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, przelać drożdże, zasypać niewielką ilością mąki i zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.

Masło rozpuścić i ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrem na tzw. ,,biały puch".

Następnie do naszej mieszanki z drożdżami, dodać pozostałe składniki, wymieszać, na koniec wlać masełko, wszystko ze sobą ładnie zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość, nie zapomnijmy przykryć je ściereczką :-).

Ciasto przełożyć na wysmarowaną blaszkę tłuszczem o wymiarach 21 x 26 cm.

Owoce ułożyć na cieście, posypać kruszonką.

Piec ok. 35 minut w 200 st. C. Po upieczeniu można je polać lukrem.

Smacznego :-)

wydrukuj przepis

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6