Szukaj

Muffiny

poniedziałek, 03 listopada 2014

Krwawe Babeczki

Moim zdaniem są naprawdę paskudne ;), ale w smaku pyszne :). Nie będę się rozpisywać, powstały na zamówienie moich synów, ciasto to nasz ulubiony przepis na murzynka, a ,,krew" to biała czekolada zabarwiona barwnikiem spożywczym, plus żelki,,szczęki".

Pozdrawiam cieplutko i do następnego bardziej ,,urodziwego" wpisu, Justyna :).

 

Tagi: halloween
10:54, anytsujx , Muffiny
Link Komentarze (10) »
środa, 11 czerwca 2014

Mini serniczki z truskawkami

Te mini serniczki są przepyszne !!! :). Wyglądają tak obłędnie na stole, że nie da się przejść obok nich obojętnie. Połączenie sera, truskawek i płatków migdałowych to coś co kocham najbardziej :).

Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku, cyt. za autorką.

Spód:

150 g ciastek maślanych
• 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

• 500 g zmielonego sera na sernik
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 łyżki budyniu w proszku (truskawkowego lub malinowego) lub mąki ziemniaczanej
• 2 jajka

Ponadto:

• truskawki, około 300 g

Migdałowa kruszonka:

• 1/2 szklanki płatków migdałów
• 2 łyżki roztopionego masła
• 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń lub mąkę, zmiksować na małych obrotach miksera (przez około 30 sekund) do połączenia się składników. Dodać jajka i ponownie zmiksować do połączenia się składników (30 sekund).

Składniki na masę serową wyjąć z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu położyć połówki lub grubsze plastry truskawek. Wymieszać składniki migdałowej kruszonki i posypać po wierzchu.

Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut (ja piekłam ok. 40 minut).

Smacznego :)





Tagi: owoce ser
10:31, anytsujx , Muffiny
Link Komentarze (8) »
sobota, 07 grudnia 2013

Muffiny są z dodatkiem marcepanu, który pochodził nadziewanej nim czekolady, dlatego nie są zbyt słodkie :). Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej cudownie ożywiał ich smak. Polecam do popołudniowej kawki ;).

Pozdrawiam :***

 

Składniki na ok. 18 sztuk:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • ekstrakt z wanilii (mały kieliszek)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 czekolada nadziewana marcepanem (u mnie 18 kostek)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dekoracja (wedle uznania):

  • u mnie serek mascarpone z masłem i kakao
  • mogą być polane polewą czekoladową
  • lub posypane cukrem pudrem

Wykonanie:

Czekoladę kroimy drobno (z każdej kostki robiłam cztery części).

Osobno mieszamy suche składniki: mąka, soda, cukier puder, kakao.

Osobno mokre składniki: do miski wbijamy całe jajka, dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, wszystko miksujemy, do momentu połączenia się w jedną gładką całość.

Następny etap, to do mokrych składników, dosypujemy stopniowo naszą suchą mieszankę i miksujemy, by wszystko ładnie się połączyło ;). Jeśli masa wyda nam się za gęsta to dolać jeszcze odrobinę mleka.

Na koniec wsypać czekoladę i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać z całością.

Ciasto nakładać do papilotek na muffiny, robię to za pomocą ,,gałki" do lodów.

Piec na 180 st., ok. 30 minut, do suchego patyczka.

Smacznego :)

sobota, 02 listopada 2013

Dyniowe muffiny

Już dawno nie jadłam tak dobrych babeczek :). Można śmiało napisać, że same rozpływają się ustach ;). Swoją ,,cudowną" miękkość i wilgotność zawdzięczają dodaniu do ciasta soczystych kawałków ananasa i puree z dyni. Gorąco Wam polecam, przepis jest mojego autorstwa.

Pozdrawiam wszystkich moich Czytelników, Justyna :-).

Ps. Uwaga!!! Babeczki znikają błyskawicznie ;).

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • ok. 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 260 g obranej dyni
  • 1/2 szklanki posiekanego ananasa
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Orzechy (już bez twardej łupiny), zalać wodą i zagotować ok. 5 minut, będą bardziej mięciutkie w cieście. Odcedzić i drobno posiekać.

Ananasa pokroić w drobniutką kostkę (użyłam świeżego, ale może być z puszki), nie wyciskać z nich soku!.

Obrane kawałki dyni rozłożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika ok. 200 st. C na ok. 15 minut, by ładnie nam zmiękła. Następnie przełożyć ją do pojemnika, dodać sok z cytryny i potraktować blenderem, by powstało nam puree.

W osobnym pojemniku przesiać mąkę, sodę, cynamon, imbir, zmielone goździki, sól, wszystko razem.

Do jajek dodać oba cukry i zmiksować na dość puszystą masę, następnie wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko razem połączyć mikserem. Następnej kolejności dodać puree z dyni, zmiksować, ananasy. Dodawać małymi porcjami mączną mieszankę, mieszać mikserem. Na sam koniec wsypać orzechy również można zamieszać mikserem.

Ciasto przełożyć do papilotków na muffiny 3/4 wysokości. Piec w 180 st. C ok. 30 minut, do suchego patyczka.

Smacznego :-)

drukuj przepis

piątek, 01 listopada 2013

Halloweenowe duszki

Te halloweenowe babeczki wyczarowałam dla moich małych chłopców, którzy prosili mnie o coś specjalnego. Myślę, że na ich prośbę miały wpływ bajki, w których przejawiały się elementy kultury amerykańskiej ;). Cóż mogę napisać, ,,zleceniodawcy" byli zachwyceni, a ich szczere uśmiechy to dla mnie największa nagroda.

Do babeczek wykorzystałam zmodyfikowany przeze mnie przepis Nigelli.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka  letniego mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Polewa:

  • 120 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki roztopić, lekko zagotować, stale mieszając. Chwilkę odczekać i polać ciasto. 

Lukier:

U mnie poszło ok. 2 szklanek cukru pudru i dolewałam ok. 4 łyżki gorącego mleka, wszystko razem dobrze wymieszać na jednolitą masę. Mleko najlepiej dodawać stopniowo do pożądanej konsystencji.

Ponadto:

  • 10 wafelków do lodów (kubeczki)
  • 10 wafelków do lodów (stożkowe)

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski, dodać kakao, cukier puder razem wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko (dałam  letnie), jajko, olej i ekstrakt waniliowy, wszystko delikatnie zmiksowałam.

Do miski z suchymi składnikami przelać "mokre" można wymieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki (nie przejmować się grudkami), ja jednak delikatnie połączyłam oba składniki za pomocą miksera.

Gotowe ciasto przekładać do wafelków po lodach, najlepiej robi się to za pomocą łyżki do lodów, wykładamy do 2/3 wysokości.

Piec w temperaturze 185 st.C. około 20 minut.

Po upieczeniu i ostygnięciu, wyrównać powierzchnie (odciąć ciasto, które wystaje z wafelka).

Wafelki na czapki, oblać polewą czekoladową i odczekać do jej zastygnięcia.

Wafelki w których jest ciasto, oblać białym lukrem.

Oczka zrobiłam z gotowych groszków czekoladowych. Wszystko razem ze sobą złożyć i ,,duszek" gotowy ;).


Smacznego :)



wydrukuj przepis

Tagi: halloween
17:02, anytsujx , Muffiny
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5