Szukaj

Ciasteczka

czwartek, 19 grudnia 2013

 

Cranberry Noel – ciastka z żurawiną

Nie będę się rozpisywać na ich temat, napiszę krótko ;). Ciastka są przepyszne, uwielbiam żurawinę i orzechy, mogłabym je jeść garściami :))). Jeśli je nie próbowaliście, radzę to zrobić !:). Przepis zaczerpnęłam z blogu Słodki blog.

Ściskam mocno i do usłyszenia ... Justyna :).

 

Składniki:

  • 225g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru (dałam puder, jeśli chcecie słodsze to można dać ok. 3/4 szklanki)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • 100 g wiórków kokosowych do obtaczania

Wykonanie:

Ubić masło z cukrem na jasną, puszysta masę. Dodać mleko, wanilię i sól. Zmiksować razem. Stopniowo
dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Orzechy grubo posiekać i razem z żurawiną wmieszać do ciasta.
Uformować dwa wałki o długości około 30cm. Oba posmarować wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny (u mnie całą noc).
Po tym czasie pokroić wałki na plastry o grubości 4mm.Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200°C  (piekłam na 180 st. C) przez ok. 10 -12 minut. Brzegi ciasteczek powinny być zarumienione. 
* Zwijałam ciasto wałeczki, ale cieniej, by wyszły mi drobniejsze ciasteczka, ilość ok. 100.
Smacznego :)

poniedziałek, 07 października 2013

Przepyszne ciasteczka francuskie

To nie jest nowy przepis na moim blogu, ciasteczka z tego przepisu publikowałam na samym początku mojego istnienia w sieci ;). Postanowiłam ,,reaktywować" ten przepis, zrobić zdjęcia na nowo i jeszcze raz go przypomnieć. Dlaczego ?, bo są genialne, przepyszne, wspaniałe. Ponieważ moje pierwsze zdjęcia nie oddają ich wizualnie, postanowiłam, że stary wpis usunę.  Uwielbiam je za to, że mogą być przechowywane w suchym miejscu przez miesiąc i z każdym dniem są lepsze, nie tracą na swej jakości. Przepis pochodzi zeszytu mojej mamy, za pierwszym razem opisywałam je na blogu tak cyt. ,,Są to jedne z moich ulubionych ciastek, z przepisu mojej mamy, która wypieka je dwa razy do roku, na Boże Narodzenie i Wielkanoc, zawsze z całej porcji. Wychodzi ich bardzo dużo, ale też szybko znikają ;). Ciasteczka mają smak maślany, są bardzo kruchutkie, najlepiej robić je foremką na jeden kęs… Jak dla mnie, są mega pyszne". Gorąco Wam polecam !:-).

Ps. Często robię z połowy porcji. Ciasto można zrobić wcześniej i przechowywać w zamrażalce, wyjąć parę godzin przed pieczeniem.

Pozdrawiam Justyna :-)

 

Składniki: 

  • 1 kg maki
  • 1 kg masła ( można zrobić pół na pół z margaryną, chodź wole osobiście maślane)
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany  12 lub 18% ( tak jest w przepisie, osobiście daje mniej, tak, by ciasto dobrze się złączyło, ale nie było zbyt rzadkie i klejące) 

Ponadto:

  • białka, które zostały
  • cukier kryształ

Wykonanie:

Ja robię, z połowy podanych składników. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać masło, dobrze posiekać, dodać jajka i żółtka, posiekać, dać śmietanę, tak by ciasto ładnie się połączyło, może to być nawet 4 łyżki, ciasto ładnie wyrobić. Można podzielić na pół, spakować do dwóch osobnych woreczków. Jeden woreczek można zamrozić sobie na inną okazję. Drugi woreczek schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można też zostawić go na całą noc.

Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, lekko podsypaną mąką. Zaczyna się wałkowanie, należy ciasto dobrze rozwałkować np. na prostokąt, złożyć je na pół i jeszcze raz na pół, ponownie rozwałkować na gładki placek. Czynność taką powtarzać kilkakrotnie.

Ciasto rozwałkować na podobną grubość jak na ,,pierogi”. Wycinać ciasteczka, następnie zamaczamy je jedną stroną w białku, potem w cukrze i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nie trzeba zostawiać dużych odległości na blaszce, gdyż one prawie nie rosą wrzesz. Piec w rozgrzanym piekarniku na 190 – 200C, ok. 10 minut, gdy tylko zaczną się boki złocić, nabiorą lekko rumianego koloru, są gotowe.

Smacznego :-)

wydrukuj przepis

Tagi: masło
18:35, anytsujx , Ciasteczka
Link Komentarze (16) »
niedziela, 31 marca 2013

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Bez słowa na blogu przez ostatnie tygodnie :(. Niestety nie mogłam się przemóc by piec i fotografować. Wszystko czego się dotknęłam, kończyło się wielką katastrofą. "Życie" jak zawsze o sobie przypomina, że to nie tylko śmiech i radość oraz łzy szczęścia. Przychodzą też ciężkie chwile, gdy musimy pożegnać bliską nam osobę, która odchodzi z tego świata, pozostanie jedynie w sercach swoich najbliższych (...).

Ciasteczka, które dziś publikuję piekłam ponad miesiąc temu, skusiła mnie żurawina, którą uwielbiam. Muszę przyznać, że są smaczne, ale nie zrobiły na mnie wielkiego wrażenia, żeby je zaliczyć do "grona" moich ulubionych. Przepis pochodzi ze strony Czekoladą utkane, cytuję za autorką.

 

*Życzę wszystkim Czytelnikom spokojnych i radosnych Świąt w gronie swoich bliskich.*

 

Składniki:

  • 80 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 80 g białej czekolady (lub mniej, według uznania)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiewamy do miski. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i esencję waniliową - miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę z sodą i solą. Na koniec wsypujemy żurawinę i drobno posiekaną czekoladę. Całość łączymy w jednolite ciasto.

Wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, obsypanej mąką i wykrawamy kształty np. serduszka, motylki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 8 minut (w zależności od grubości naszych ciasteczek - gdy brzegi będą już zarumienione, ciasteczka należy wyciągnąć) w temperaturze 180 stopni, a potem studzimy na kratce. 

Smacznego :-)

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

wydrukuj przepis

wtorek, 18 grudnia 2012

Kruche ciasteczka

Przepis znany jak "świat" ;), ciasteczka te na pewno były wypiekane nie jednym domu, przez nasze babcie i mamy. Moim zdaniem są klasykiem wśród ciasteczek, charakteryzuje je niebiańsko maślany smak oraz kruchość, taka że hej !!!:-))). Przełożone powidłami lub marmoladą nabierają "trzeciego wymiaru w smaku" ;). U mnie nie może ich za braknąć wśród łakoci świątecznych. Na straży stoją moi synkowie, którzy już pomogli mi je upiec :-). Moi chłopcy posłużyli się maszynką do ciasteczek, ale można je wykrawać za pomocą foremek. Pozdrawiam Wszystkich cieplutko i do usłyszenia :-).

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 170 g cukru pudru (niepełna szklanka)
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • można skropić mąkę sokiem 1/2 cytryny

Wykonanie:

Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę.

Mąkę przesiać, wsypać cukier puder, pokroić masło o temperaturze pokojowej, dodać żółtka i skórkę, sok z cytryny, wyrobić dobrze ciasto, by było gładkie.

Na stolnicy wykrawać ciasteczka, dowolna techniką. Lub za pomocą maszynki do ciastek wykładać je na natłuszczoną olejem blaszkę.

Piec w 175 st C, do momentu aż nabiorą delikatnego złotego koloru.

Smacznego :-)

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

niedziela, 16 grudnia 2012

Trufle

Trufle na Święta w moim domu co roku królują !:))), w różnym wydaniu. Jestem od nich uzależniona ;), w różnych wersjach smakowych. Dziś podaję jedną z moich kombinacji ;), w smaku są bardzo czekoladowe, rodzynki są prawie nie wyczuwalne. Gdy zapytałam Męża w czasie degustacji jaki smak wyczuwa, odp. "kakao" . Dla wszystkich kochających czekoladę, polecam !:). Miłego dnia Kochani, pozdrawiam :-).

 

Składniki:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
  • 7 łyżek piwa
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki drobno posiekanych rodzynek
  • 80g zmielonych wafelków np. "góralków czekoladowych"

Ponadto:

  • kakao do obsypania

Wykonanie:

Wafelki zmieliłam blenderem, na tzw. "miał".

Rodzynki również potraktowałam blenderem, zrobiło mi się coś w rodzaju "papki rodzynkowej ;)".

Do rondelka dać masło, obie czekolady, mieszając w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia i połączenia się obu składników. Cały czas mieszając, dodać piwo, rum, powoli dodawać cukier puder, zmielone wafelki, rodzynki. Gdy wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą, zdjąć z ognia, dobrze wystudzić i wstawić do lodówki na ok. trzy godziny, żeby masa zgęstniała.

Następnie wyjąć z lodówki, i nabierając z rondelka masę łyżeczką, formować w dłoniach małe kulki, obtaczać w kakao. Ponownie wstawić do lodówki, gdzie należy je przechowywać, lub bardzo chłodnym miejscu.

Smacznego :-)

Trufle

Trufle

Trufle

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5