Szukaj

Pierniki i pierniczki

środa, 07 stycznia 2015

Miodownik

Witam Was w Nowym 2015 Roku. Jestem ciekawa czy robicie sobie postanowienia na każdy zaczynający się rok. Ja mam nadzieję, że chodź połowa planów w mojej głowie ujrzy światło dzienne ;). Piszę połowa, ponieważ tryskam wieloma pomysłami i wiem, że nie wszystkie z nich będę mogła spełnić, ale optymizm zostaje :), taka już jestem.

Dziś przychodzę z przepisem na pyszny miodownik, który nazwałabym z chęcią ,,Królewski", ponieważ ,,powalił" mojej serce. Bardzo, ale to bardzo mi smakował, najlepszy jest na trzeci dzień po upieczeniu, cudownie rozpływa się w ustach. Ma wspaniałe warstwy pysznego grysikowego kremu, powideł i bakali połączonych miodem. Mogłabym napisać esej na jego temat, oczywiście kulinarny ;). Musicie sami spróbować, czy podzielacie moje zadanie. Jest to mój numer jeden jeśli chodzi o ciasta z tego gatunku, zaraz po kultowym dla mnie przepisie mojej Mamy klik. Przepis ten pochodzi z vlogu Kuchnia Renaty.

 

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 300 g miodu (dałam 3/4 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki octu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać jajka, mód, sodę rozpuścić z octem i wlać do mąki, wszystko jeszcze raz posiekać i dobrze ze sobą połączyć.

Ciasto podzielić na cztery części po ok. 460 g każdy.

Piekłam w formie 25 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Dwa ciasta pieczemy razem przełożone bakaliami, dwa osobno każdy. Pierwszy piekłam w 180 st. C ok. 30 minut, pojedyncze po 180 st C po ok. 15 minut, do złotego koloru.

Masa bakaliowa:

  • 3- 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów (najlepiej podprażyć i usunąć skórkę)
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki migdałów

W rondelku zagotować mód z bakaliami.

Na jednym z placków wyłożyć równomiernie bakalie, przykryć kolejnym plackiem, upiec podane j.w.

Masa grysikowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 kostka masła (dałam 3/4 kostki)

Żółtka utrzeć z cukrem, dolewając pół szklanki mleka, zmiksować. Na gotujące się mleko (1 1/2 szklanki) wlać masę jajeczną, dosypać kaszę mannę, gotować do trzech minut, cały czas mieszając. Ostudzić do zimnego.

Masło zmiksować, dodawać łyżkami masę grysikową, utrzeć całość na jednolity krem.

Ponadto:

  • puszka masy kajmakowej (użyłam z Gostynia)
  • ok. 300 g powideł śliwkowych (użyłam własnej roboty)
  • posypka, użyłam posiekane migdały

Wykonanie:

Na upieczony placek z bakaliami, wyłożyć masę grysikową, kolejne ciasto powidła śliwkowe, kolejne ciasto, masa kajmakowa, posypka.

Najlepszy jest na trzeci dzień, jak placki idealnie zmiękną.

Smacznego :)

Miodownik

Miodownik

Miodownik

czwartek, 12 grudnia 2013

Piernik herbaciany

Dziś podaję przepis na piernik do którego dodaje się szklankę mocno zaparzonej herbaty. Jest to fajna alternatywa dla osób, które pod wieloma względami nie chcą dodawać wina czy piwa do ciasta ;). Piernik nie należy do tych wilgotnych, ale też nie jest za suchy. Jego smak wzbogaca krem kakaowy, który robi się na parze. Piernik dodatkowo jest przyprawiony śliwkami, a całość wieńczy polewa czekoladowa. Polecam Wszystkim, którzy szukają nowych piernikowych smaków ;). Przepis pochodzi z zeszytu Mamy, mojego męża.

Trzymajcie się cieplutko, Justyna :***

Ps. Ja walczę z katarem i przeprosiłam się z herbatką imbirową ;).

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka zimnej herbaty (mocnej)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przypraw korzennych
  • 1 łyżka kakao
  • opcjonalne bakalie ( u mnie 200 g suszonych śliwek)

Krem:

  • 2 całe jajka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny lub masła (250 g)
  • 1 łyżka rumu

Jajka, cukier, kakao, dać do miseczki ( u mnie metalowej), umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą i gotujemy na parze przez 20 minut, często mieszając !. Ja mieszałam za pomocą ręcznej trzepaczki, praktycznie nie odchodząc. Po wskazanym czasie masa zaczyna gęstnieć, przypomina swoją konsystencją coś w rodzaju ,,rozpuszczonej czekolady mlecznej".

Masę pozostawić do ostygnięcia. Następnie do zmiksowanego masła lub margaryny, dodajemy stopniowo masę i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Można dodać rum.

 

Polewa kakaowa z żelatyną (z przepisu Cinki):

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18 %)
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. 

 

Wykonanie:

Miód, masło, przyprawy korzenne, kakao, rozpuścić na małym ogniu, delikatnie zagotować i odstawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać razem sodą.

Herbatę zaparzyć i pozostawić do ostygnięcia.

Śliwki zalać wrzątkiem (na ok. 25 sekund), by je oczyścić i ew. sparzyć, przelać na sito. Jak ostygną pokroić na małe kawałki i oprószyć delikatnie mąką.

Jajka ubić z cukrem na biały puch. Następnie dodać ostygnięty miód z masłem i przyprawami, wszystko razem zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę z sodą, na przemian z zimną herbatą.

Na koniec wrzucić śliwki i delikatnie wymieszać łyżką.

Blaszkę o wymiarach 23 x 32 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (może być mniejsza blaszka, piernik będzie wyższy). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 175 - 180 st. C, na ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu, zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia, następnie przekroić na dwie równe połowy.

Przełożyć kremem, a wierzch udekorować polewą.

Smacznego :)

drukuj przepis

 

Festiwal

piątek, 29 listopada 2013

Piernik na Guinnessie

Moją przygodę z piernikami w tym sezonie jesienno - zimowym zaczynam od piernika, którego już od dawna chciałam zrobić. Piernik na Guinnessie pojawiał się swego czasu na wielu blogach m. in. u Dorotki, Majanki, Cudawianki, Atinki, Wiosenki27, Wedelki jeśli kogoś pominęłam to przepraszam, dajcie znać to dopiszę ;). Oryginalny przepis pochodzi z tej strony klik klik.

Ciasto bardzo mi smakowało, jednak brakowało mi w nim bakalii, może dlatego, że ostatnio jadam je ,,garściami". Takie tam zachcianki przyszłej mamy ;). Jeśli miałabym określić ten piernik w skali od 1 do 6, to daję mocne 5 :). Jest aromatyczny, dość wilgotny, jednym słowem bardzo smaczny. Polany polewą czekoladową smakuje rewelacyjnie, to taka mała kropeczka nad i. Przepis na tą pyszną polewę podała już dawno temu Cinka. Gorąco polecam ten piernik tym, którzy go jeszcze nie piekli !:). Przepis cytuję od Majanki.

Pozdrawiam Wszystkich w ten piątkowy wieczór i do następnego :***

 

Składniki:

  • 160 ml ciemnego piwa Guinness
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 160 ml melasy (dałam miód)
  • 180 ml oleju

Wykonanie:

Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia się składników).

Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm (piekłam w keksówce), wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.

Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (12 % lub 18 %)
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. 

Smacznego :)

Piernik

wydrukuj przepis

piątek, 25 stycznia 2013

Pierniczki

Pierniczki z tego przepisu moi mali synkowie mogą jeść cały rok, proszą o nie nawet latem :-). Są naprawdę cudowne, myślę, że główną ich zaletą jest mięciutkie wnętrze oraz wspaniały korzenny smak. Polecam Wszystkim tym, którzy jeszcze ich nie piekli. Przepis należy do Kaeru klik klik, cytuję za autorką. Pozdrawiam na dziś i do usłyszenia :-))).

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek, 3 białka
  • 1 1/2 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml śmietany (jeden pojemnik)
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, trochę gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ½ łyżeczki pieprzu – "biorę" 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczkę kawy, ½ łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu)
  • 250 g margaryny
  • 400 g miodu (słoik)

Wykonanie:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.

Miód zagotować z przyprawami (dałam ulubioną przyprawę do piernika, dorzuciłam troszkę cynamonu, nie daję pieprzu), odstawić, i włożyć margarynę, żeby się rozpuściła. Poczekać aż wystygnie.

W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić. Po dodaniu sody śmietana zwiększa swa objętosć. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową.
 

Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka.

Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto jest dość rzadkie.

Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce. W ciągu 24 godzin ciasto gęstnieje.

Ciasto podsypać mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki. Ciasto ma konsystencje klejąca dlatego maki nie żałować, bardzo ładnie wchłonie się w ciasto.

Blachę wyłożyć papierem lub folią, oprószyć mąką. Pierniczki ułożyć w pewnej odległści od siebie, bo sporo rosną nie tylko w gore.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni ok. 8 - 10 minut.

Można polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Dodatkowe informacje:

Uwaga1: Pierniczki jak są jeszcze ciepłe to są miękkie, potem twardnieją a na koniec znów miękną. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach.

Uwaga2: Pierniczki można nadziewać (marcepanem, marmoladą, masą orzechową, powidłami) wykrawając kształt foremką, nakładając nadzienie, przykrywając drugą warstwą ciasta i zlepiając brzegi). 

Smacznego :-)

Pierniczki

Pierniczki

wydrukuj przepis

poniedziałek, 07 stycznia 2013

Piernik z bakaliami

Witam w Nowym Roku :-), mam nadzieję, że równie słodkim na blogu jak ten miniony ;))). Już dawno chciałam wam podać przepis na ten przepyszny piernik, który jest w rodzinie mojego męża od ok. 30 lat. Dla mnie jest to najlepszy piernik świata !!! :-), nie wyobrażam sobie Świąt bez niego, mogłabym wypisywać pod jego adresem same ochy i achy :-))). Co mnie w nim urzekło, ogromna ilość bakali na kg mąki daje się kg bakali, do tego ma być na nim gruba warstwa czekolady, dodawana stopniowo, coś wspaniałego. Ja w tym roku odpuściłam sobie nakładania dwóch lub trzech warstw czekolady, ponieważ miałam masę innych rzeczy do zrobienia przed Wigilią. Ale ten piernik piekę jeszcze raz na ten weekend, więc mam zamiar pobawić się z polewą. Ilość ciasta jest duża, wychodzi trzy pierniki, nigdy nie obliczałam proporcji na jeden !!!, ponieważ zostawiam sobie jeden, a kolejne porcjuję, zawijam w folię aluminiową i wkładam do zamrażalki, ciasto moim zdanie nie traci na walorach smakowych.

Piernik z przepisu mojej teściowej jest moim numerem jeden !:-). Gorąco polecam spróbować i do usłyszenia, pozdrawiam :-).

 

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny (daję masło)
  • 1/2 kg miodu
  • 2 1/2 szklanki cukru (dałam 2)
  • 1 kg mąki
  • 5 żółtek (białka ubić osobno)
  • 1 butelka piwa ciemnego
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 op. przyprawy do piernika (swojej ulubionej)
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1/2 paczki kakao (daję 3 łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kawy (prawdziwej)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki goździków mielonych (nie dałam)

Bakalie:

  • W sumie wszystkich razem ma być ok. 1 kg: rodzynki, orzechy włoskie, morele suszone i śliwki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa (dałam ok. 2 łyżek), można dać figi.

Wykonanie:

Warto zacząć od przygotowania bakali. Orzechy obrane z twardych łupin, zalewam wodą i gotuję ok. 5 minut (od momentu wrzenia), są bardziej miękkie w cieście.

Osobno obgotowuję przez ok. 5 minut, pozostałe bakalie, w tym samym garnku. Następnie odcedzam na sitko, jak wystygną, kroję na mniejsze kawałki. Wsypuję do wszystko do miski i dodaję ok. 2 łyżek mąki by je oprószyć, delikatnie wszystko ze sobą mieszam.

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję miód oraz kawę, kakao, cynamon, przyprawy do piernika rozpuszczam do połączenia się ze sobą składników i delikatnie zagotowuję (kilka minut !,cały czas mieszając).

W dużej misce ucieram żółtka z cukrami, dosypując je stopniowo, na biały puch, dodaję ostudzoną mieszankę z rozpuszczonym masłem, ucieram mikserem. W następnej kolejności dodaję stopniowo porcjami przesianą mąkę, wymieszaną z sodą (można też sodę osobno rozpuścić w wodzie ok. 1/4 szklanki). Dodając mąkę, pamiętajmy by za każdym razem na przemian dolewać piwa, czyli raz dodaję mąkę, raz piwo i miksuję.

Pod koniec dodaję ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, mieszam je z całością za pomocą łyżki drewnianej. A już na sam koniec dodaję stopniowo przygotowane bakali i mieszam je również za pomocą łyżki.

Ciasto przekładam do trzech prostokątnych foremek, dwie mają wymiar 12 x 30 cm, trzecia jest mniejsza ma wymiar 12 x 25 cm. Blaszki wcześniej zostały posmarowane margaryną i obsypane bułką tartą. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości blaszki, ponieważ piernik dość sporo rośnie!.

Piec w piekarniku rozgrzanym góra dół na 190 st. C, przeszło 1 godzinę. Najlepiej sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem piekarnika.

Jak pierniki są już zimne, oblać je grubą warstwą czekolady. Technika dowolna, mogą być to gotowe polewy, lub rozpuszczona czekolada na parze z masłem lub na śmietanie. Ważne jest by ta warstwa na cieście była dość gruba, dobry efekt dają trzy podejścia tzn. oblewamy raz, czekamy jak dobrze zastygnie, znów nakładamy kolejną warstwę polewy czekoladowej i można kolejny raz ;).

Smacznego :-)

Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

wydrukuj przepis

 
1 , 2