Szukaj

Serniki

środa, 10 grudnia 2014

Sernik z malinami

Witajcie moi Drodzy Czytelnicy, cieszę się, że znów mogę posłać do was tego posta :). Ostatnio nie piekłam nic szczególnego, wciąż zbieram się po starcie ukochanej osoby :(. Dziękuję Wam moje blogowe koleżanki za ciepłe słowa pod ostatnim wpisem, to bardzo miły gest. 

Wracając do sernika, jest to ten sam przepis, który ostatnio podałam na ,,Sernik doskonały". Piekę go za każdym razem, wychodzi wyśmienicie i bardzo nam smakuje. Tym razem był wydaniu z polewą malinową, serdecznie polecam. Smak malin i białego sera pasują idealnie, nie tylko latem !:). Nawet zimną kawałek malinowego sernika potrafi rozgrzać przy dobrej, ciepłej kawie lub herbacie ;). 

Bardzo Was serdecznie pozdrawiam i ściskam, Justyna.

Polewa malinowa:

  • 250 ml dżemu malinowego, (może być ok. 300 ml, u mnie niskosłodzony)
  • 1/2 szklanki wody
  • 70 g kisielu o smaku malinowym 

W zimnej wodzie rozrobić kisiel. Dżem rozgrzać w rondelku, wlać kisiel i zagotować. Jeszcze ciepły rozprowadzić po serniku, ostudzić.

Smacznego :)

Tagi: owoce ser
15:52, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (13) »
środa, 19 listopada 2014

sernik doskonały

Witam Wszystkich serdecznie :). Ostatnio moje wpisy pojawiają się z małym opóźnieniem ;), bycie mamą trójki dzieci bywa bardzo zajmujące, moje sprawy i pasje zawsze idą na drugi plan :(. Dlatego niech Was nie dziwi dekoracja tego sernika, pająki powstały na prośbę mojego syna na Halloween. Sernik sam w sobie jest doskonały pod względem smaku i konsystencji. Uwielbiam go piec, robi się go błyskawicznie, wiem co piszę, bo robiłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi tak jak na zdjęciu. Bardzo mi smakuje z polewą z czarnej i białej czekolady. Sami zdecydujcie, czy chcecie go upiec i czym udekorować, lub nie ;).

Kończę dziś wpis z sernikiem w roli głównej, ale chce zaznaczyć, że mam dla Was kolejny wspaniały przepis od mojej koleżanki Uli, dla mnie hit. Niech pozostanie chwilowo niespodzianką do kolejnego postu ;). Buziaki :*

 

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ew. do smaku)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 g)

Polewa:

  • ok. 300 g kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
  • ew. 1 łyżka cukru pudru

Spód:

  • ok. 170 g herbatników
  • 1/2 masła

Herbatniki i rozpuszczone ciepłe masło, pokruszyłam w blenderze. Wyłożyć na spód tortownicy i na czas robienia masy, włożyć do lodówki. I jeszcze jedno, dno tortownicy i boki, na zewnątrz zabezpieczyłam folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej ;).

Wszystko dobrze ze sobą wymieszać.

Wykonanie:

Ser zmielić dwu krotnie, ja mam bardzo drobne sito i mielę raz.

Do sera dodać mleko zagęszczone, cukier puder, całość dobrze zmiksować, dodać jaka i  miksujemy już krótko, by nie napowietrzyć masy serowej. Na koniec wsypać budyń i połączyć z całością.

Tortownicę o wymiarach 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.  Dno wyłożyć pokruszonymi herbatnikami, na to wylać masę serową. Tortownicę wkładamy do blaszki wypełnioną gorącą wodą ok. 2 szklanek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 st. C, na ok. 1 godzinę.

Przed wyjęciem z pieca ok. 15 minut, wysuwamy nasz sernik zalewamy naszą polewą i pieczemy ok. 20 minut, można zwiększyć grzanie do 180 st. C.

Po upieczeniu i ostudzeniu, sernik trzymamy w lodówce całą noc, dekoracja dowolna ;).

Smacznego :)

Sernik



Sernik halloeen

czwartek, 09 października 2014

sernik

Witajcie i wybaczcie matce trójki małych dzieci ;), że wpisy nie pojawiają się regularnie. Chodź staram się być dobrze zorganizowana, brakuje mi czasu :(. Już nie pamiętam kiedy wzięłam dobrą książkę do ręki i zanurzyłam się w literaturze, szczerze brakuje mi takich chwil. W takich momentach fajnie wspomina się czasy studenckie :). Bez marudzenia, kocham to co robię, czuję że jestem mamą przez duże M :).

Wracając do tematu bloga, przepis na ten szybki i przepyszny sernik dostałam od mojej koleżanki. Jest naprawdę smaczny, sama robiłam go już kilka razy, uwielbiam go. Jeśli mam ochotę na ciasto z dużą ilością sera, a nie bardzo mam czas na pieczenie, to zawsze sięgam po ten przepis. Gorąco Wam polecam do wypróbowania, pozdrawiam cieplutko :).

*u mnie szklanka to 250 ml

 

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 galaretki

Ponadto:

  • biszkopty na spód (u mnie okrągłe, większa paczka))
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Margarynę roztopić, dodać cukier, następnie jaja i ser ( jajka zmiksowałam z budyniem i mlekiem, dałam na końcu).

Budynie zmiksować z mlekiem, wlać do sera i powtórnie zagotować.

Do sera można dodać rodzynki, wedle uznania.

Użyłam blaszki 24 x 35 cm, biszkopty, żeby szybciej zmiękły, zanurzałam jedną stroną w ciepłym mleku, układać jeden obok drugiego.

Jak serniczek lekko ostygnie, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką, lub ułożyć herbatniki z czekoladą.

Sernik wstawić do lodówki.

Smacznego :)

Tagi: owoce ser
09:50, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Malinowy sernik

Nie, nie zaniedbuję bloga, oj nie ;). Jak to czasem się dzieje, miałam uszkodzoną antenę przez burzę, przez co byłam odcięta od internetu. Wszystko wraca do normy, mam dla Was kilka fajnych przepisów i zdjęć, które czekają, by je zaprezentować :).

Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny, moim zdaniem, sernik z malinami. W smaku trochę przypominał mi malinowy budyń, chyba za sprawą dodanych budyniów. Następnym razem zamiast trzech użyłabym dwa, a dodałabym jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej. Jak większość moich serników znikł błyskawicznie ;).

Pozdrawiam Was bardzo cieplutko w ten burzowy dzień, przynajmniej u nas w Beskidach.

Do następnego wpisu i dziękuję Wam, że tak licznie zaglądacie na bloga i przemiłe e-maile. To naprawdę motywuje, by ciągle się coś działo na tej stronie, buziaki:*.

 

Składniki:

  • 500 g sera
  • 3 jajka
  • 470 g jogurtu naturalnego
  • 450 g malin
  • 3 budynie malinowe (po 60 g)
  • 65 g masła
  • 1 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno (np. w blenderze), dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do lodówki.

Polewa:

  • Jedna duża kwaśna śmietana ok. 330 g (12 %)
  • ok. pół szklanki zmiksowanych malin
  • cukier puder do smaku ok. 1 - 2 łyżek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Maliny razem z cukrem zagotowuję w rondelku, masa ma lekko odparować i zgęstnieć. Pod koniec dodaję mąkę kukurydzianą, która lekko zagęści (wcześniej rozpuścić ją w łyżce wody lub dwóch, przed dodaniem do gotujących się malin). Ostudzić.

Ostudzoną masę wymieszać z kubkiem śmietany, można dosłodzić jeszcze cukrem pudrem do smaku, ponieważ maliny bywają cierpkie w smaku ;).

Wykonanie:

Maliny zmiksować i odlać mniej niż pół szklanki do polewy.

Ser bardzo drobno zmielić. Do sera dodać cukier, jogurt, dobrze utrzeć. Następnie dodać mus z malin, w następnej kolejności budynie z mąka ziemniaczana. Pod koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodać całe jajka i miksować do połączenia się składników, ale niedługo.

Wylać na tortownicę wyłożoną ciastkami i piec w 180 st. C ok. 1h 15 minut, ja pierwsze 40 minut piekę sernik przykryty folią aluminiową.

Jak sernik już jest prawie upieczony ok. 1 godziny, wysuwam z piekarnika i wylewam polewę, piekę jeszcze ok. 15 minut.

Udekorować wedle uznania i przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Tagi: owoce ser
16:51, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (15) »
sobota, 26 lipca 2014

Sernik Raffaello

Bardzo wytworny sernik, ślicznie się prezentuje na stole. Smakuje obłędnie, przynajmniej dla mnie jest uwieńczeniem smaku, jakiego szukam w serniku pod tą nazwą. Masa raffaello jest przepyszna, połączona z serem to ,,cud, miód i orzeszki " ;). Gorąco Wam polecam !:).

Przepis jest kombinacją moich myśli w tym temacie ;).

Ps. Życzę udanego weekendu, buziaki :*

* u mnie szklanka to 250 ml


Składniki na spód:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno (np. w blenderze), dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 27 cm i wstawić do lodówki.

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 380 g śmietany
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • cukier waniliowy 30 g
  • 5 jaj
  • 25 ml ekstraktu z wanilii (lub wódki o tym smaku)
  • 1 pełna szklanka cukru pudru (ew. dopasować do swojego smaku)

Masa raffaello:

  • 330 g śmietany kremówki ( u mnie 30 %)
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych

Ponadto do dekoracji:

  • płatki kokosowe ( ok. 150 g)
  • kulki Raffaello

Wykonanie:

Ser drobno zmielić, następnie utrzeć z cukrami i śmietaną, ekstraktem z waniliii na gładką masę.

Dodać mąkę wymieszaną z budyniami, ja wszytko przesiałam, utrzeć mikserem.

Na koniec dodawać po jednym lub dwa jajka (w sumie ma być ich pięć ;), i już krótko starać się wymieszać z całością, do połączenia się składników.

Wylać na tortownicę wyłożoną ciastkami i piec w 180 st. C ok. 1h 15 minut, ja pierwsze 40 minut piekę sernik przykryty folią aluminiową.

Po upieczeniu i ostygnięciu, można zabrać się za przygotowanie masy :).

Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie schłodzić, ma być płynna, ale nie gorąca !.

Zimną śmietanę z lodówki ubić prawie na sztywno, pod koniec wlać czekoladę, delikatnie mikserem połączyć składniki, wsypać wiórka i wymieszać już ręcznie.

Masę wyłożyć na sernik, posypać wiórkami lub tak jak ja płatkami kokosowymi (są szersze, przez co bardziej dekoracyjne) i wedle uznania udekorować kuleczkami Raffaello.

Smacznego :)

 

Tagi: kokos ser
08:33, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (20) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6