Szukaj

Ciasta ucierane

niedziela, 24 sierpnia 2014

Ciasto z jagodami

Przepyszne ciasto jagodowe, jak dla mnie idealne. Mięciutkie, wilgotne, nas±czone smakiem i aromatem najpyszniejszych le¶nych owoców. Na wierzchu posypane najsmaczniejsz± kruszonk± (mięciutka), jak± udało mi się kiedykolwiek zrobić :-). Przepis na ni± mam z internetu, niestety nie zapisałam strony, jak znajdę to podam link. Serdecznie Wam polecam, pozdrawiam :-).

Życzę Wszystkim miłej niedzieli, Justyna :).

 

Składniki:

  • 1 szklanka m±ki pszennej typ. 450
  • 1 szklanka m±ki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka (najlepsza):

  • 100 g m±ki pszennej
  • 100 g m±ki krupczatki
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła

Wszystkie składniki wymieszać i zagnie¶ć.

Ponadto:

  • 1 l jagód
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • ok. 2 - 3 łyżki cukru pudru

Wymieszać podane składniki i odstawić na ok. 5 minut.

Wykonanie:

Przesiać obie m±ki z proszkiem do pieczenia.

W jednym pojemniku zmiksować jajka z cukrem, następnie dodać olej i ponownie zmiksować. Do powstałej ,,naszej" bazy, ja wsypuję od razu cał± m±kę, wlewam mleko i miksuję chwilę do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x 35 cm. Wysypać jagody po całym cie¶cie, następnie kruszonkę.

Piec ok. 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Smacznego :-)

niedziela, 13 lipca 2014

Ciasto z morelami

Jestem zakochana w tym przepisie :). Wisi u mnie na tablicy magnetycznej w kuchni i za każdym razem, kiedy chce mi się ciasta z owocami, korzystam z tej bazy. Ciasto jest mięciutkie, lekkie w swej konsystencji, a zatopione w nim owoce dodaj± mu cudownego smaku i charakteru. Piekłam niedawno z truskawkami klik, dzi¶ chce wam pokazać opcję z morelami. Dodam, że nie tylko ja pokochałam ten przepis, ale cała moja Rodzina :). Może i Wy się na nie skusicie ?.

Pozdrawiam cieplutko i do usłyszenia :).

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki m±ki tortowej
  • 3/4 szklanki m±ki krupczatki
  • 1 szklanka cukru br±zowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 160 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 450 g moreli
  • 3 łyżki cukru

Morele wypestkować, każd± połówkę cięłam jeszcze na dwie lub trzy czę¶ci, zasypać cukrem odstawić. Przed wyłożeniem na ciasto, przełożyć je na sito, by pozbyć się nadmiaru soku.

Kruszonka:

  • 180 g m±ki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy

Masło rozpu¶cić i gor±cym zalać suche składniki. Wszystko ze sob± dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Masło roztopić i delikatnie ostudzić.

M±kę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrami na puch (ok. 10 minut). Wsypać m±kę i wlać roztopione masło, następnie utrzeć do poł±czenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 20 x30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, poukładać pokrojone morele. Następnie posypać kruszonk±.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, ok 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pulchne ciasto marchewkowe

Bardzo smaczne ciasto marchewkowe. Robi się je do¶ć szybko, również fajnie ro¶nie w piekarniku. W smaku jest bardzo aromatyczne, pulchne i wilgotne. Do ciasta dałam smażone migdały, lekko słone. Można dodać inne orzechy np. włoskie lub laskowe, należy w tedy dodać do ciasta szczyptę soli. Następnym razem przełożę go mas± na bazie serka mascarpone :). Polecam !:).

Pozdrawiam i do następnego wpisu ;).

(u mnie szklanka to 250 ml)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka m±ki tortowej
  • 1 szklanka m±ki krupczatki
  • 1 szklanka posiekanych drobno migdałów
  • 1 i 3/4 szklanki startej marchwi
  • 1/2 szklanki dżemu lub powideł truskawkowych (u mnie własnej roboty)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Migdały zmielić bardzo drobno w blenderze.

Marchew oczy¶cić i zetrzeć na drobnej tarce do warzyw.

W misce wymieszać suche składniki: obie m±ki, proszek do pieczenia, soda, cynamon i przesiać przez sito.

Jajka ubić z cukrem na biały puch, ok. 10 minut. Następnie dodawać porcjami olej i suche składniki, wymieszać mikserem do poł±czenia się składników, starać się krótko i na małych obrotach.

Następnie dodać mus truskawkowy, migdały, start± marchew, delikatnie wymieszać mikserem z cało¶ci±.

Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x 35 cm.

Piec ok. 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po ostygnięciu udekorować wedle uznania, u mnie polewa czekoladowa.

Smacznego :)

pi±tek, 20 czerwca 2014

 

Najlepsze ucierane ciasto z truskawkami

Przepis na to ciasto jest idealn± baz±, by piec go również z innymi owocami. Jest bardzo puszyste, ,,lekkie", mięciutkie. Szybko się je robi. Jednym słowem wspaniałe. Użyłam do niego cukru br±zowego, co powoduje, że wypiek nabiera karmelowego zabarwienia. Można ¶miało piec tylko na białym cukrze. I jeszcze jedno: ciasto ma delikatny ma¶lany smak, co uwielbiam w tego rodzaju wypiekach, ale można użyć margaryny, będzie taniej. Ciasto należy również obserwować w trakcie pieczenia. Wyci±gnięcie go we wła¶ciwym momencie z piekarnika, również wpływa na jego walory smakowe.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i do następnego wpisu ;).

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki m±ki tortowej
  • 3/4 szklanki m±ki krupczatki
  • 1 szklanka cukru br±zowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 160 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 350 g truskawek
  • 3 łyżki cukru

Truskawki pokroić drobno (można na cieńsze plasterki), zasypać cukrem odstawić. Przed wyłożeniem na ciasto, przełożyć je na sito, by pozbyć się nadmiaru soku.

Kruszonka:

  • 180 g m±ki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy

Masło rozpu¶cić i gor±cym zalać suche składniki. Wszystko ze sob± dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Masło roztopić i delikatnie ostudzić.

M±kę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrami na puch (ok. 10 minut). Wsypać m±kę i wlać roztopione masło, następnie utrzeć do poł±czenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 20 x30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, poukładać pokrojone truskawki, można je lekko docisn±ć. Następnie posypać kruszonk±.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, ok 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

sobota, 24 maja 2014

Ciasto z rabarbarem

Ciacho o smaku budyniu i rabarbaru. Jego główn± zalet± jest to, że jest bardzo wilgotne, co osobi¶cie poszukuję w tego rodzaju ciastach. Przepis może posłużyć jako ¶wietna baza dla innych owoców, chociażby: maliny, truskawki, jagody, morele ... Jedyny jego minus, przynajmniej u mnie, to lekki wyczuwany smak proszku do pieczenia (mimo, że przesiałam go z m±k±, nadal go czułam). U mnie czas pieczenia wyniósł 1h i 10 minut, więcej niż podaje przepis. Ciasto godne uwagi, serdecznie polecam do wypróbowania, pozdrawiam Justyna :)

Przepis zaczerpnęłam od dziewczyn z blogów Eksplozja Smaku i Mniam ...mniam ....

 

Składniki:

  • 200 g masła o pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru (dałam 3/4 szklanki)
  • 200 g m±ki
  • 3 budynie waniliowe lub ¶mietankowe (u mnie były bez cukru)
  • 6 łyżek ¶mietany (temperatura pokojowa)
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 długie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Przygotować okr±gł± formę o ¶rednicy 24 cm. Miękkie masło utrzeć z cukrem do biało¶ci. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.

M±kę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do masła w miksować ekstrakt waniliowy i dodawać na przemian m±kę z proszkami i ¶mietanę, zaczynaj±c i kończ±c na m±ce.

Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcze¶niej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

 

Piec ok. 50 minut w 180 stopniach (u mnie czas wyniósł 1h10 minut). Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9