Szukaj

Torty

poniedziałek, 16 lutego 2015

Mała relacja z pierwszych urodzin mojej córeczki Milenki i kilka zdjęć do ,,kulinarnej kroniki rodzinnej" :). Ten rok bardzo szybko mi minął i pomyśleć, że całe życie to jedna ulotna chwila. Nie wiem jak Wy, ale ja staram się cieszyć każdym dniem, każdą minutą i sekundą. Nawet kiedy nie zawsze jest kolorowo i wesoło, wyszukuje choć jeden element, dla którego jest warto być i trwać. Dla mnie jest to moja Rodzina :).

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i do usłyszenia w kolejnym wpisie, w którym podam przepis na moje ulubione pączki, już ostatnie w tym sezonie ;).

Buziaki :*

Ps. Tort w smaku jest bardzo pyszny, lekki, nie za słodki, przełamany dżemem porzeczkowym, polecam do wypróbowania. Masa jest uniwersalna, bo większości osobom smakuje, zwłaszcza dzieciom :).

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

Masa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • ok. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • ew. cukier waniliowy (u mnie własnej roboty)
  • 1 op. śmietana fix

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier puder wymieszany ze śmietana fix, chwilkę zmiksować, dodać serek mascarpone i zamieszać do pożądanej sztywnej konsystencji.

Ponadto:

  • ok. 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • do nasączania biszkoptu: 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody, ekstrakt z wanilii do smaku (u mnie 1 mały kieliszek)
  • barwniki do dekoracji (u mnie żelowe)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą, octem, proszkiem do pieczenia.

Przesiać mąkę do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę mieszamy już ręcznie. Całość przelać do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć tak by powstały trzy krążki.

Na dolny blat, lekko nasączony nakładam cienką warstwę dżemu (wcześniej należy go wcześniej wymieszać dokładnie, lepiej się smaruje). Na to połowę masy, kolejny blat i powtarzamy czynności.

Do dekoracji: robiłam osobno masę z podanej wyżej porcji, ale mi sporo zostało. Radzę użyć 250 ml śmietanki kremówki 30 % i 250 g serka mascarpone, cukier do smaku, chyba że masa będzie nakładana większymi porcjami ;). Użyłam dwóch tylek do dekorowania Wilton 224 i Wilton 32.

 

Smacznego :)

 

 

 

wtorek, 02 grudnia 2014

Witam serdecznie Kochani, na prośbę mojej koleżanki Olgi, pokazuję torty jakie piekłam dla swych synów w tym roku. Mój najstarszy Mateuszek poprosił o piłkę, a kochany Maksiu postać z gry. Chce też zaznaczyć, że tort kurczak angry birds nie został dokończony i w takiej postaci jak widać trafił na stół. Miał być jeszcze ozdobiony masami za pomocą małej tylki. Powód dlaczego nie wykończyłam ?, tego dnia dowiedziałam się, że moja Mama umarła, sami rozumiecie, nie byłam wstanie nic już więcej zrobić :(.

 

Pozdrawiam i do następnego wpisu, może kogoś zainspiruję. 

 

angry birds

 

19:04, anytsujx , Torty
Link Komentarze (12) »
środa, 09 lipca 2014

Kolejny wspaniały przepis od Izy z blogu mniam ....mniam .... Kiedy zobaczyłam ten tort na jej stronie, ślinka sama ciekła ;), wiedziałam, że muszę go wykonać. Intuicja mnie nie zawiodła, tort jest obłędny, tzn. bardzo apetyczny, delikatny, biszkopt wilgotny, z pyszną malinową masą. Ozdobiłam go kremem maślanym na bazie bezy.

Pozdrawiam Wszystkich zaglądających na moje przepisy, Justyna :).

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao


Krem malinowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki – mocno schłodzona
  • 300 g sera mascarpone
  • 1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek
  • 5 łyżek cukru pudru (lub dodać więcej do swojego smaku)
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

 
Do nasączenia:

  • 1/3 szklanka wódki, dałam mniej
  • 2/3 szklanka wody 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • dodałam jeszcze 2 łyżeczki kakao

Wykonanie:
 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)

Żelatynę dokładnie wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody.Dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać a następnie wlać wszystko do pozostałego musu i bardzo dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy ser mascarpone i krótko ubijamy, tylko do połączenia się śmietany z serem. Następnie dodajemy stopniowo mus malinowy i mieszamy delikatnie łyżką aż dokładnie się połączą.

Nasączone blaty biszkoptowe przekładamy kremem a następnie smarujemy kremem wierzch i boki torcika. Dowolnie dekorujemy.

Do dekoracji użyłam kremu, (przepis jest stąd klik):

  • 2 białka
  • 115 g cukru
  • 175 g masła temperaturze pokojowej

W żaroodpornym naczyniu lub rondelku umieszczamy białka i cukier i umieszczamy go w rondelku z wodą, który podgrzewamy. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie ubijamy mikserem. Gdy uzyskamy sztywną pianę (może to chwilę potrwać) sprawdzamy jej temperaturę. Jeśli piana jest nadal ciepła, czekamy aż ostygnie. Gdy osiągnie temperaturę pokojową dodajemy masło i ekstrakt z wanilii i nadal ubijamy. Z początku mieszanka się zetnie, ale po około 8-10 minutach osiągnie konsystencję jedwabistego kremu. Na koniec można dodać barwnik spożywczy, użyłam również Pink Wiltona i tylki M1.

Smacznego:)

Tagi: kakao owoce
07:13, anytsujx , Torty
Link Komentarze (13) »
piątek, 06 czerwca 2014

Tort czekoladowy

Moje ulubione ciasto czekoladowe, które piekę na większe okazje. Smakuje obłędnie, biszkopt jest idealny, masa z kawałkami czekolady ,,sama" rozpływa się w ustach. W tle pojawia się dżem wiśniowy, który orzeźwia czekoladowy posmak. Ten tort jest rewelacyjny !!!.

Reaktywacja ? Pokazałam go na blogu jakiś czas temu klik klik, uznałam, że warto wspomnieć o nim jeszcze raz :). Przepis pochodzi z Kotlet.TV

Ps. Na torcie zamiast wisienki, dałam pyszną truskawkę ;).

Pozdrawiam, Justyna :).


Biszkopt do tortu:

  • 5 jajek
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić osobno, dodawać stopniowo cukier, ubić na puch, potem dodawać po jednym żółtku, delikatnie zmiksować. Następnie dodać przesiane obie mąki z kakao, proszkiem do pieczenia, wlać olej, delikatnie całość wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

Formę o średnicy ok. 22 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Boki blaszki posmarować tłuszczem, posypać mąką. Przelać ciasto biszkoptowe i upiec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, na ok. 30 do 35 minut.    

Krem czekoladowy:

  • 400 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 szklanka cukru pudru (dałam ok. ½ szklanki !!!)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 400 g serka mascarpone (użyłam 250 g)
  • ok. ¼ szklanki kakao
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 1 śmietan - fix

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, śmietan – fix, prawie na sztywno. Dodać kakao, mascarpone, zmiksować. Dodać drobno posiekaną czekoladę.

Do nasączania biszkoptu:

  • 1 szklanka wrzątku (dałam niepełną)
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cukru
  • parę łyżek ekstraktu z wanilii lub wódki

W szklance zalać kakao wrzątkiem i dodać łyżeczkę cukru oraz ekstrakt z wanilii. 

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 g kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszać do połączenia się składników, na koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru i dobrze zamieszać. 

Ponadto:

  • słoik dżemu do przekładania wiśniowy
  • żywe róże do dekoracji
  • biało
  • cukier kryształ

Wykonanie całości:

Zimny biszkopt podzielić na trzy części.

Pierwsze płat biszkoptu nasączyć, nałożyć połowę dżemu wiśniowego, na niego rozłożyć połowę masy czekoladowej. Kolejny płat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć pozostałą masę, przyłożyć trzecim płatem biszkoptu. Górę tortu posmarować dżemem, by polewa czekoladowa nie pękała.

Całość tortu polać polewą czekoladową.

Róże wcześniej opukane w wodzie, osuszone, posmarować pędzelkiem roztrzepanym w białku, posypać cukrem kryształem. Uciąć od łodygi zostawiając mały koniuszek by wbić do ciasta.

Tort przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego :) 

Tagi: czekolada
09:22, anytsujx , Torty
Link Komentarze (10) »
środa, 08 sierpnia 2012

Torcik ferrero rocher

Fajny przepis na torcik o niepowtarzalnym mocno kakaowo – orzechowym smaku. Czy mi przypomina czekoladki ferrero (…) nie do końca ;). Tak jak wspomniałam ma dość mocno orzechowy smak, następnym razem nie dam już  wafelków o smaku orzechowym, tylko kakaowym !. Nie wszystkim moim domownikom przypadł on do smaku, mi osobiście smakował :). Przepis zobaczyłam na blogu Izy, a autorkę przepisu znajdziecie tu klik klik. Polecam do wypróbowania !:).      

 

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica 22cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30-35 minut- do suchego patyczka.

Składniki na masę:

  • 1 kostka masła
  • 2 czekolady gorzkie
  • 5 kopiastych łyżek nutelli
  • 4 wafelki orzechowe „Góralki”

Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy i miksujemy z masłem oraz nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki. Połowę masy wykładamy na jeden orzechowy blat, przykrywamy drugim ciastem i wykładamy resztę masy. Dobrze jest trzymać go w lodówce, wyjąć parę minut przed krojeniem.

Smacznego :) 

Torcik ferrero rocher

Torcik

wydrukuj przepis

16:17, anytsujx , Torty
Link Komentarze (15) »
 
1 , 2 , 3