Szukaj

Desery

sobota, 25 października 2014

Zapiekane jabłka

Na zimne popołudnia, polecam Wam zapiekane jabłka na ciepło. Smakują obłędnie, może nie prezentują się po królewsku, ale smak jest magiczny. We wnętrzu, każdej połówki, kryje się przepyszne powidła śliwkowe, które przełamują wspaniale smak jabłek. Dodatkowo otulone w cytrynowym cieście to już poezja kulinarna :). 

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu, Justyna :).

 

Składniki na ciasto:

  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 skórki z cytryny
  • sok z połowy cytryny

Składniki na sos jabłkowy:

  • 3  - 4 duże jabłka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina wody

Ponadto:

  • ok. 3 dużych jabłek 
  • parę łyżeczek powideł śliwkowych (u mnie własnej roboty)

Wykonanie:

Ciasto: z podanych składników zagnieść dobrze ciasto (zimne masło starłam do mąki na tarce, skórkę z cytryny, również tarłam na drobnych oczkach), włożyć do lodówki na godzinę, lub do zamrażalki na ok. pół godziny.

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć środki, zostawiając lekki dołek. Do każdego dołka dawałem pełną łyżeczkę powideł śliwkowych.

Sos: jabłka obrać pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, dodać masło, cukier, sok z cytryny, kilka łyżek wody, cynamon, dusić pod przykryciem, aż jabłka zrobią się miękkie.

Ciasto rozwałkować nie za grubo, ani za cienko ;), położyć jabłko na ciasto, powidłami w dół, ciasto obkroić, zostawiając tyle, by bokami dobrze oblepić cały owoc, nakłuć z góry widelcem.

Na blaszkę, w której będziemy zapiekać wykładamy nasz sos jabłkowy, na niego układamy nasze zawinięte połówki jabłek (zawijałam ciasto do góry i tak je układałam, czyli powidłami w dół).

Piec w 180 st C ok. 40 minut, do zrumienienia. Podałam na ciepło. 

Smacznego :)

Tagi: owoce
09:49, anytsujx , Desery
Link Komentarze (8) »
piątek, 30 maja 2014

Deser powstał bardzo spontanicznie :))). Mąż podarował mi koszyk truskawek :), a ja postanowiłam, że podaruję mu coś słodkiego z tych owoców. Padło na mus truskawkowy w moim wykonaniu ;). Na wierzch użyłam pokruszonych czekoladowych babeczek, które miałam wcześniej upieczone dla moich małych chłopców. Całość smakowała obłędnie.

Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających mojego bloga, Justyna :).

 

Składniki na mus:

  • 1 szklanka truskawek (dobrze je tam wcisnęłam, żeby więcej weszło ;) )
  • 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody)
  • 1 łyżka cukru pudru (wedle uznania, można pominąć)

Bita śmietana:

  • ok. 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 śmietana - fix

Wierzch:

  • pokruszone trzy babeczki czekoladowe (z tego przepisu klik)

Dekoracja:

  • świeże truskawki

Wykonanie:

Mus:

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance zagotowanej wody. Kiedy galaretka ostygnie i zacznie się już powoli ścinać, przekładamy umyte truskawki do blendera, wlewamy galaretkę, dodałam łyżkę cukru pudru, można pominąć. Całość dobrze zblendować i przelać do pucharków. Wstawić do lodówki, aż zgęstnieje, konsystencja truskawek będzie przypominać mus.

Bita śmietana:

Śmietanę należy wcześniej dobrze schłodzić. Zaczynamy miksować na niskich obrotach, następnie dodałam cukier puder, cukier waniliowy, śmietana - fiks. Całość dobrze zmiksować do pożądanej konsystencji. Wyłożyć na mus truskawkowy.

Wierzch:

Pokruszyłam trzy babeczki czekoladowe, można też użyć herbatników czekoladowych, wcześniej zblendowanych (ale nie będą już tak puszyste jak babeczki :) ). Posypać po ubitej śmietanie.

Udekorować wedle uznania :)

Smacznego :)

Tagi: owoce
08:53, anytsujx , Desery
Link Komentarze (6) »
czwartek, 22 maja 2014

Naleśniki

Dziś naszła mnie ochota na naleśniki z bakaliami do waniliowej kawy. Kiedy mała ,,Mi" zasnęła, aż rwałam się do pracy, by je zrobić ;). W smaku są bardzo mięciutkie, delikatne, z posmakiem wanilii, polecam do wypróbowania !:). Jeszcze oblizuję się ich smakiem ;).

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :).

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło do smarowania patelni

Wszystkie składniki ze sobą zmiksować (oprócz masła). Smażyć na małej patelni z każdej ze stron po ok. 2 minuty.

Składniki na masę serową:

  • 275 g białego twarożku
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (słodzić do swojego smaku)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • ziarna z ok. 1/2 laski wanilii

Wszystkie składniki zmieliłam na gładko w blenderze.

Polewa do zapiekania:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek jogurtu greckiego (może być użyty jeden rodzaj z podanych jogurtów)
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystko razem wymieszać mikserem (lub ręcznie).

Wykonanie:

Upieczone naleśniki nadziewamy serem, dawałam po jednej łyżce.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem obsypać bułką tartą, poukładać równo naleśniki i zalać polewą jogurtową.

Całość piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 25 minut, aż jogurt się zetnie.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, by naleśniki lekko odparowały, podawać z dowolnym ulubionym dodatkiem. Ja swoje posmarowałam masą serową, która mi odrobinę została i posypałam bakaliami.

Smacznego :)

Tagi: ser
17:05, anytsujx , Desery
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 24 marca 2014

Trójkąty serowe

Bardzo szybki deser, jeśli mamy już zmielony ser :). Robi się go naprawdę błyskawicznie i nie trzeba nic piec ;). Smakuje nieziemsko, osobiście uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam :))). Przepis jest pewnie dość znany, ja niestety odkryłam go dopiero na imprezie u cioci i zakochałam się od pierwszego kęsa ;))). Dziś króluje u mnie w domu, wśród moich ulubionych deserów !:). Gorąco polecam tym, którzy go jeszcze nie próbowali :).

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko i życzę udanego poniedziałku !:).

 

Składniki:

  • 500 g białego sera (dałam 600 g)
  • 200 g masła (dałam 250 g)
  • 1 szklanka cukru pudru (ew. dosłodzić do smaku)
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka słodkiego kakao dla dzieci
  • 1 łyżka ciemnego kakao do ciasta
  • paczka płatków migdałowych
  • ok. 2 - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (nie dałam)
  • 1 większa paczka herbatników maślanych

Ponadto:

  • 2 mleczne czekolady
  • 1 łyżka masła
  • mleko ( dolałam odrobinę do uzyskana pożądanej konsystencji polewy, można pominąć)
  • odrobina letniego mleka do nasączenia herbatników 

Wykonanie:

Biały ser dobrze zmielić (dwa razy).

Cukier puder puder dokładnie utrzeć z masłem na białą masę, stopniowo dodawać zmielony ser, na koniec dodać mleko w proszku.

Podzielić masę serową na trzy równe części. Jedną porcję zostawić białą lub dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, do drugiej dodać kakao i zmiksować, do trzeciej części dodać uprażone płatki migdałowe ok. 3 garstek lub posiekane orzechy włoskie (warto je wcześniej delikatnie sparzyć).

Na foli aluminiowej układamy trzy rzędy herbatników po osiem w każdym, szerszą stroną. Przed rozłożeniem warto je zamoczyć w letnim mleku, stroną na której będzie masa (nie trzymać w mleku !, bo się rozpłyną).

Wykładanie masy: na środkowy rząd herbatników (wzrokiem dzielę sobie go ba pół ;), wykładam jeden pasek masy np kakaowy, zaraz obok kolejną porcję masy np. z płatkami migdałowymi, trzecią warstwę rozkładam na samą górę tych dwóch warstw, formując stożek. Teraz podnoszę z folią dwa boczne ,,skrzydła" herbatników do góry, delikatnie wszystko dociskam, warto mieć jakąś podkładkę pod folią. Teraz całość należy włożyć do lodówki na kilka dobrych godzin, by herbatniki zmiękły i masa dobrze stężała. Najlepiej na całą noc.

Następnie polać polewą czekoladową i udekorować wedle uznania.

Smacznego :)

09:44, anytsujx , Desery
Link Komentarze (20) »
środa, 02 października 2013

Pyszna sałatka

Ta sałatka zawładnęła całym moim sercem ;), nie mam słów by ją opisać. Zawiera w sobie wszystko co bardzo mi smakuje, czyli żurawinę, rodzynki, płatki migdałowe, serek waniliowy. Kolejną jej zaletą jest to, że robi się ją naprawdę błyskawicznie :). Gorąco polecam do wypróbowania. Przepis zaczerpnęłam z tej strony klik klik, z moimi małymi zmianami.

Pozdrawiam :-)

 

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 30 g płatków migdałowych (można dać więcej, wedle uznania)
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 240 g serka waniliowego  (użyłam serek homogenizowany, firmy Danio)

Wykonanie:

Polecam użyć jabłka które są kruche i nie kwaśne. Należy je umyć, obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę.

Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.

Żurawinę i rodzynki zalałam wrzątkiem na ok. 30 s, następnie przelałam na sitko (zrobiłam tak, by je w jakiś sposób oczyścić, gdyby były pryskane).

Do pokrojonych jabłek dodać płatki, żurawinę, rodzynki, następnie dodać serek waniliowy i wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Smacznego :)

wydrukuj przepis

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5