Szukaj

Biszkopty

niedziela, 03 kwietnia 2011

Słodkie Misie

Misie są słodkie już od samego patrzenia, w smaku również :). Ciasto biszkoptowe na nie, zaczerpnęłam z ,,Tortu Kokosek”, zmniejszyłam jedynie ilość cukru i dodałam cukier waniliowy. Wypiek zrobiłam dla moich małych chłopców, starszy prześlicznie dekorował, a młodszy zjadał z nich cukierki :))). Gdy misie były już gotowe, wszyscy delektowaliśmy się ich smakiem. Polecam !:)

 

Biszkopt:

  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • ½ szklanka cukru
  • cukier waniliowy 16 g
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciepłej wody

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • ½ kostki mlecznej czekolady
  • kolorowe cukierki

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą. Zmiksować całość i połączyć delikatnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Foremkę lekko natłuścić, nakładać po dwie łyżki ciasta do foremek. Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić blaszkę z misiami na ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąc delikatnie z formy i studzić na kratce kuchennej.

Udekorować według uznania.

* Z podanego ciasta wychodzi 12 misiów.

Smacznego :) 

Słodkie Misie

wydrukuj przepis 

poniedziałek, 02 sierpnia 2010

Biszkopt

"Wspaniały przepis na biszkopt, który mimo swojej prostoty i braku proszku do pieczenia, nie opada !:). Fantastycznie się go kroi, gdyż jest lekko wilgotny i się nie kruszy, można z niego czarować wspaniałe wypieki :). A co ja z niego wyczarowałam ?, to zapraszam Was na kolejny wpis ;).

Przepis ten pochodzi od Dorotus i cytuję go prawie w całości, aczkolwiek jest on mi znany, gdyż mam prawie identyczny w swoim zeszycie. Szkopuł tkwił w tym, że metoda postępowania po upieczeniu, była mi całkiem nie znana :)). Nigdy bym się nie domyśliła, by go opuścić na podłogę z 60 cm, jeszcze gorący. Nawet jak go zrzucałam miałam chwilę zwątpienia, co zastane z niego na podłodze ;)), ale wyszedł i faktycznie nie opadł, więc przepis jest rewelacyjny :). Polecam !:)

 Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (można to zrobić na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dałam tortownicę o wymiarach 24 cm). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno (ja jednak boki posmarowałam tłuszczem i posypałam mąką). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 – 180 st. C, około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Smacznego :) 

Biszkopt