Szukaj

Jabłeczniki i szarlotki

czwartek, 25 września 2014

I zawitała do nas jesień, jedni kochają tę porę roku, a inni pewnie ją nienawidzą ;). Ja zaliczam się do ty pierwszych, staram się dostrzegać w niej wiele pozytywnej energii :). Pierwszy dzień jesieni w Beskidach był zimny i deszczowy, postanowiłam przywitać ją pyszną ciepłą szarlotką, przyprawioną cynamonem, goździkami, imbirem  i kardamonem.

Przepis o tyle mi się spodobał, że robi się go "w dwóch etapach", najpierw ciasto "zagniatamy", dzielimy na dwie części, jedną dajemy na spód, a do drugiej dolewamy mleko, by nabrało płynnej konsystencji, czy nie brzmi to ciekawie ;)?. A szarlotka jest wyborna, miękka, wilgotna z dużą ilością jabłek, polecam :).

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie, Justyna :).

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki krupczatki

Ponadto:

  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • bułka tarta

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli jabłka mają mniej soku to można dać mniej)
  • cukier do smaku
  • przyprawy do smaku: cynamon, goździki, imbir, kardamon

Wykonanie:

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce.

W rondelku rozgrzać masło, przełożyć jabłka, dusić. W między czasie dodać cukier, przyprawy, należy dobrać do swojego smaku. Na koniec mąkę ziemniaczaną, pamiętajmy, aby jabłek za bardzo nie rozgotować ;). Masę ostudzić.

Ciasto:

Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać miękkie masło, utrzeć z masą jajeczną, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną część ciasta wyłożyć dno blaszki 24cm x 35cm. Ciasto jest dość plastyczne, lekko je obsypałam mąką, rozpłaszczyłam dłonią na blacie, przeniosłam na blaszkę i tam je dłońmi rozłożyłam po całości.

Następnie posypać spód garstką bułki tartej, wyłożyć przygotowaną masę jabłkową.

Drugą część ciasta, przełożyć do miski i porcjami dolewać mleko (temperatura pokojowa), miksować, ciasto ma mieć konsystencję gęściejszą niż na naleśniki. Rozłożyć porcjami po jabłkach i następnie łyżką wyrównać powierzchnię, całość ma być przykryta.

Piec w 180 st. C góra/dół, ok 50 minut.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

środa, 25 czerwca 2014

Choć w lodówce czeka na mnie koszyk truskawek :), to wzięło mnie na jabłka. Pyszne, soczyste, słodkie, jak się takim oprzeć ;). Zwłaszcza, że mój ukochany syn Maksymilian prosił mnie o ciasto z jabłkami. Padło na przepis bez użycia jajek, ciasto jest pulchne, mięciutkie, wspaniałe :). Wszystkim, którzy kochają jabłeczniki serdecznie polecam. Przepis pochodzi z blogu Bake&Taste.

 

Składniki:

  • 3  szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół gniazda nasienne usunąć (można skropić sokiem z cytryny).

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać serek homogenizowany, zamieszać, wkroić miękkie masło, całość dobrze wyrobić.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Jak rozłożyć jabłka pokazują zdjęcia :).

Piec 45-50 minut (u mnie 35 minut), na złoty kolor, w 180 st.C.

Smacznego :)

czwartek, 13 marca 2014

Szarlotka jak marzenie

Dlaczego jak marzenie :), ponieważ bardzo mi smakowała. Ciasto jest kruche, delikatne, a nadzienie z dodatkiem dużej ilości białek bardzo puszyste. Tym razem użyłam przyprawę do szarlotek (można dodać sam cynamon), którą dodałam do ciasta, zamiast do jabłek. Świetne rozwiązanie, zawsze to jakaś mała odmiana ;). Polecam spróbować, przepis jest własną inspiracją wziętą z przepisów, które już piekłam. Zresztą co tu nowego można wymyślić :))), jest pewna baza składników, które muszą być użyte ;).

Pozdrawiam wszystkich czytelników bardzo serdecznie, oraz ściskam moje koleżanki blogowe :). Postaram się wolnej chwili nadrobić zaległości na waszych blogach i nie znikać już na tak długo ;))).

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ. 450
  • 5 jajek (do ciasta dodałam tylko żółtka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (można dać całą, jeśli lubicie słodsze ciasta)

Farsz jabłkowy:

  • 1.6 kg obranych już jabłek
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 cytryna (sok)
  • 16 g cukru waniliowego  
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotek (może być własnej roboty)

Wykonanie:

Można zacząć od przygotowania farszu :). Jabłka umyć i obrać ze skórki (swoje pocięłam na drobne talarki na szatkownicy). W garnku roztopić masełko, dodać jabłka i sok z połowy cytryny oraz cukier waniliowy, przyprawę do szarlotek. W pozostałym soku z odrobiną wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Kiedy jabłka zaczynają być ,,delikatnie" miękkie (uważać by całkiem się nie rozgotowały), dodajemy mąkę ziemniaczaną, całość zamieszać, po minucie wyłączyć. Odstawić do ostygnięcia.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać miękką margarynę i całość można potraktować mikserem lub wymieszać ręcznie.

W osobnej misce ubić same żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Następnie przelać ją do mąki i wymieszać mikserem. Ciasto jest dość plastyczne, następnie wyjąć z miski i można delikatnie wyrobić na stolnicy, nie dodawać zbyt dużo mąki by ciasto zachowało swoją delikatność. zawinąć folię i dać do zamrażalki na 20 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do farszu jabłkowego, delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 24 x 36 wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta zetrzeć  na tarce o grubych oczkach (żeby ciasto się nie kleiło lekko otoczyłam w mące), następnie je dobrze ubić ręką do dna blaszki i nakłuć widelcem. Spód ciasta podpiekłam 15 minut w 180 st. C.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, następnie zetrzeć resztę ciasta. Piec kolejne 40 lub 45 minut w piekarniku na 180 st. C.
 

Smacznego :)

 


Szarlotka jak marzenie

Szarlotka jak marzenie

Szarlotka

środa, 04 grudnia 2013

Jabłecznik

Szarlotka jest przepyszna, wspaniała, rewelacyjna ... to smak mojego dzieciństwa :). Moja Mama robiła ją bardzo często, zwłaszcza kiedy pojawiały się jabłka w sadzie mojego dziadka. Szarlotki były wypiekane w tedy raz za razem i to właśnie z takiego samego przepisu, który kiedyś podałam klik klik. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, farsz soczysty, całość rozpływa się w ustach :).

Tym razem tą szarlotkę miałam przyjemność piec wspólnie Majaną z fantastycznego blogu Majanowe pieczenie, z małymi przygodami ;). Przepis z którego korzystałyśmy pochodzi od Sary. Gorąco polecam tym, którzy jeszcze jej nie próbowali, jest warta upieczenia !:).

 

Majanko również dziękuję za wspólne pieczenie, było mi bardzo miło :***

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 – 1,5 kg kwaśnych jabłek

 Wykonanie:

Zagnieść ciasto: masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, potem dodać jajka, żółtko, cukier i śmietanę. Pozostawić ciasto na chwilkę, ale nie koniecznie. Potem podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę, posypać bułką tartą, nałożyć masę jabłeczną (starte jabłka na dużych oczkach), przykryć drugą połową ciasta, ponakłuwać je widelcem i upiec w 180oC przez około 30 minut. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

środa, 27 listopada 2013

Jabłecznik wg Siostry Leonilli

Bardzo dobry jabłecznik, tym razem ze słodką bezą. Mojemu Mężowi bardzo smakował :). Osobiście wolę jabłeczniki bez miękkiej bezy, raczej obstaję przy kruchej ;). Lubię czuć jak mi coś ,,chrupie" w buzi :))). Przepis zaczerpnęłam od Sary i cytuję go w całości.

Ps. Wcześniej pisałam, że pojawią się pierniki na blogu. Owszem, już dwa czekają na swoją kolejkę ;).

Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia, Justyna :***

 

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
  • 4 żółtka
  • 250 g masła/margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany

Nadzienie:

  • 2 – 3 kg jabłek
  • 250 g cukru pudru
  • dużo cynamonu
  • 4 białka

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy 2 łyżki śmietany, ugniatamy i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia (25 x 28 cm).

Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika.

Na ciasto rozkładamy umyte, obrane i utarte na tartce o dużych oczkach jabłka. Jabłka wyrównujemy i posypujemy równo na całej powierzchni cynamon.

Z białek ubijamy pianę dodając 250 g cukru pudru. Pianę wykładamy na ciasto i pokrywamy ją wiórkami ciasta (trzemy ciasto na tarce, z drugiej części ciasta z zamrażalnika).

Pieczemy ok 1 godziny w 180oC

Smacznego :)

wydrukuj przepis

 
1 , 2 , 3